Olahan Turki

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Macem-macem masakan Turki ing " sini ", utawa nampan gedhe, sing biyen digunakake ing padesan minangka alternatif tradisional kanggo meja. (Foto saka Beypazarı, Wilayah Anatolia Tengah )

Masakan Turki ( Turki : Türk mutfağı ) umume dadi warisan masakan Uthmaniyah, sing bisa diarani fusi lan refinement masakan Mediterania, Balkan, Timur Tengah, Asia Tengah, Eropa Wétan lan Armenia .[1][2] Masakan Turki banjur duwe pengaruh kanggo masakan liyane lan liyane, kalebu ing Eropa Tenggara ( Balkan ), Eropa Tengah, lan Eropa Kulon .[3] Uthmaniyah nyampur macem-macem tradisi kuliner kanthi pengaruh masakan Levantine, masakan Mesir, masakan Yunani, masakan Balkan, bebarengan karo unsur tradisional Turki saka Asia Tengah (kaya ta yogurt lan pastırma ), nggawe macem-macem spesialisasi.

Masakan Turki beda-beda ing saindenging negara. Masak ing Istanbul, Bursa, Izmir, lan wilayah Asia Minor duwe akeh unsur masakan pengadilan Ottoman, kanthi rempah-rempah sing luwih entheng, luwih disenengi beras tinimbang bulgur, koftes lan kasedhiya akeh sayuran sayur ( türlü ), terong, dolmas isi lan iwak. Masakan ing Wilayah Segara Ireng nggunakake iwak akeh, utamane iwak teri ( hamsi ) Segara Ireng lan kalebu masakan jagung . Masakan sisih kidul-wétan (contone, Urfa, Gaziantep, Adıyaman lan Adana ) misuwur amarga macem-macem kebab, meze lan panganan cuci mulut adhedhasar adonan kaya ta baklava, şöbiyet, kadayıf, lan künefe .

Simit, roti bunder kanthi wiji wijen, minangka sarapan umum ing Turki.
Tuzlama, sup tripe saka Turki.
Sup Ezogelin

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. İlkin, Nur; Kaufman, Sheilah (2002). A Taste of Turkish cuisine. Hippocrene Books. ISBN 978-0781809481. Dibukak ing 2017-12-12.
  2. Aarssen, Jeroen; Backus, Ad (2000). Colloquial Turkish. Routledge. p. 71. ISBN 978-0-415-15746-9. Dibukak ing 2009-04-15.
  3. Kia, Mehrdad (2011). Daily Life in the Ottoman Empire. ABC-CLIO. p. 225. ISBN 9780313064029.