Sélandia Anyar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Selandia Anyar
Aotearoa
Motto: Ora ana. Sadurungé "Onward" (Basa Inggris: "Maju")
Lagu kabangsanGod Defend New Zealand
God Save The Queen1
Ibu kutha Wellington
Largest city Auckland
Basa resmi Basa Inggris, Basa Maori
Pamaréntahan Monarki konstitusional
Kamardikan
 -  Banyu (%) 2,1%
Pedunung
 -  2006 estimate 4.149.670 (119)
 -  2001 census 3.737.277
PDB (KKB) 2004 estimate
 -  Total US$96,18 miliar (57)
 -  Per capita US$23.897 (24)
Valuta Dolar Selandia Anyar (NZD)
Zona wektu 2 (UTC+12)
 -  Summer (DST) (Oct-Mar) (UTC+13)
Kodhe tilpun 64
Internet TLD .nz

Selandia Anyar kang jroning basa Maori disebut Aotearoa (tegesé Lemah Mega Putih Dawa), kuwi sawijining negara kapuloan ing kidul-kulon Samudra Pasifik ing kidul-wétan Australia. Negara iki dumadi saka loro pulo gedhé yakuwi (Pulo Lor lan Pulo Kidul) lan sawetara pulo cilik liyané. Selandia Anyar kuwi negara dhémokrasi parlementer lan sawijining wilayah Persemakmuran Britania (Commonwealth Realm). Selandia Anyar duwé tanggung jawab tumrap negara pamaréntah-dhéwé Kapuloan Cook lan Niue sarta ngatur Tokelau lan Dependensi Ross.

Jeneng Selandia Anyar dijupuk saka provinsi Zeeland ing Walanda. Jeneng iki diwènèhké déning Albert Tasman, panjelajah saka Walanda.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Selandia Anyar nduwèni populasi watara 4 yuta. Watara 80% saka populasiné kuwi turunan Eropah. Suku Maori minangka grup etnik kaloro paling gedhé (14,7%). Ing taun 1996 lan 2001, cacahing wong Asia (6,6%) ngliwati cacahing wong Kapuloan Pasifik (6,5%).

Kristen minangka agama dominan ing Selandia Anyar, senajan amèh 40% populasiné ora duwé agama. Denominasi utama Kristen yakuwi Anglikan, Presbiteranian, Katulik Roma, lan Methodist. Ana uga sawetara wong kang nyebut awaké Greja Pantekosta lan Baptis lan uga Mormon. Greja Ratana kang basisé ana ing Selandia Anyar duwé akèh pengikut ing antarané wong Maori. Miturut kasil sensus, agama minoritas liya kalebu Hindhu, Budha, lan Islam.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Wacan terusan[sunting | sunting sumber]

  • Carolyn Bain Lonely Planet New Zealand (2006) 772 kaca
  • David Bateman, ed. Bateman New Zealand Encyclopedia (2005)
  • Michael King The Penguin History of New Zealand (2003)
  • Keith Sinclair and Raewyn Dalziel. A History of New Zealand (2000)
  • A. H. McLintock, ed. Encyclopedia of New Zealand 3 vol (1966)
  • Philippa Mein Smith A Concise History of New Zealand (2005)
  • New Zealand Official Yearbook (annual)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Sélandia Anyar ing Wikivoyage

Temokna informasi luwih akèh ing New Zealand kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Nagari-nagari ing Oseania
Australia | Fiji | Kiribati | Kapuloan Marshall | Negara Federasi Mikronesia | Nauru | Palau | Papua Nugini | Samoa | Selandia Anyar | Kapuloan Solomon | Tonga | Tuvalu | Vanuatu
Dependensi: Pulo Baker | Kapuloan Cook | Guam | Hawaii | Pulo Jarvis | Kaledonia Anyar | Kapuloan Mariana Lor | Atol Midway | Niue | Pulo Norfolk | Pulo Paskah | Kapuloan Pitcairn | Polinesia Perancis | Samoa Amerika | Tokelau | Pulo Wake | Wallis lan Futuna

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sélandia_Anyar&oldid=816133"