Kapuloan Solomon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Solomon Islands
Motto: To Lead is to Serve
(Inggris: "Memimpin berarti Mengabdi")
Lagu kabangsanGod Save Our Solomon Islands
Ibu kutha
and largest city
Honiara
Basa resmi Inggris
Pamaréntahan Monarki konstitusional
Kamardikan
 -  Banyu (%) 3,2%
Pedunung
 -  2006 estimate 483.083 (159)
 -  - census -
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$0,86 miliar (176)
 -  Per capita US$1.845 (152)
Valuta Dolar (SBD)
Zona wektu (UTC+11)
 -  Summer (DST)  (UTC+11)
Kodhe tilpun 677
Internet TLD .sb

Kapuloan Solomon kuwi sawijining negara kapuloan ing Samudra Pasifik bagéyan kidul kang dumunung ing sisih wétané Papua Nugini lan minangka bagéyan saka Persemakmuran. Negara iki dumadi saka 992 pulo kang sakabèhané awujud wilayah kang ambané 28.450 km².

Geografi[sunting | sunting sumber]

Kapuloan Solomon ndarbèni sawetara pulo kayata Guadalcanal, Malaita, Santa Isabel, Makira lan Sikaiana. Let antara pulo paling kulon lan paling wétan ana ±1.500 km.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Negara iki ditemokaké sapisanan déning Pedro Sarmiento de Gamboa taun 1568. Rong atus tau lawasé kapuloan iki ora tau ditekani nganti dikuwasani lan diparebutaké bangsa déning Eropah. Taun 1886, Britania Raya lan Jerman ngedum pulo-pulo mau kanggo awaké dhéwé. Tentara Australia nuli ganti nguwasani bagéyan kang dikuwasani Jerman nganti taun 1920. Jepang nguwasani wilayah iki antara taun 1942 lan 1943 sadurungé péhak Sekutu ngrebut saka tangané.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kapuloan_Solomon&oldid=816040"