Kapuloan Marshall

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Aolepān Aorōkin M̧ajeļ
Republic of the Marshall Islands
Motto: 
Lagu kabangsanForever Marshall Islands
Ibu kutha
and largest city
Majuro
Basa resmi Marshall, Inggris
Pamaréntahan Republik
Kamardikan
 -  Banyu (%) bisa dilirwakaké
Pedunung
 -  2006 estimate 71.056 (186)
 -  - census -
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$0,115 miliar (190)
 -  Per capita US$1.600 (158)
Valuta Dolar AS (USD)
Zona wektu (UTC+12)
 -  Summer (DST)  (UTC+12)
Kodhe tilpun 692
Internet TLD .mh

Republik Kapuloan Marshall kuwi sawijining negara kapuloan kang dumunung ing Samudra Pasifik bagéan kulon. Negara iki wewatesan karo Nauru lan Kiribati ing sisih kidul, Mikronesia ing kulon, lan Pulo Wake ing sisih lor.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Senadyan warga Mikronesia manggoni Kapuloan Marshall ing abad 2000 SM, pangetauan bab sajarah awal negara iki mung sethithik. Penjelajah Spanyol Alonso de Salazar minangka wong Eropah pisanan kang nemokaké Kep. Marshall, nanging kapuloan iki ora naté diparani manèh jroning sawetara abad nganti kaptèn Inggris John Marshall marani ing taun 1788; kapuloan iki dijenengké miturut jenengé.

Sawijining perusahaan dagang Jerman ngadegaké cabang ing Kep. Marshall taun 1885 kang dadi bagéan saka protektorat Jerman Nugini. Jepang nguwasani kapuloan iki ing Perang Donya I lelandhesan mandat Liga Bangsa-Bangsa.

Taun 1944 wektu Perang Dunia II, Amérika Sarékat nyerbu kapuloan iki lan nglebokaké jroning Wilayah Perwalian Kapuloan Pasifik (Trust Territory of the Pacific Islands). Sawisé perang, AS wiwit nglaksanakaké sawetara uji coba nuklir ing Kep. Marshall kang lumaku nganti taun 1960-an. Akibaté, akèh warga Marshall kang kena èfèk tingkat radiasi dhuwur saéngga klaim kompènsasi isih lumaku nganti dina iki.

Taun 1979, Republik Kep. Marshall didegaké lan perjanjèn Compact of Free Association karo AS ditandhatangani, lan wiwit lumaku taun 1986.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Kep. Marshall dumadi saka 29 atol lan 5 pulo kapencil. ⅔ populasi manggon ana ing Atol Majuro (uga jeneng ibukutha) lan Ebeye. Siklon tropis kadhangkala ngantem kapuloan iki.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kapuloan_Marshall&oldid=816039"