Joseph Wright

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Joseph Wright
Wright of Derby Self-Portrait.JPG
Gambar diri (1780) cat minyak pada kanvas, di Yale Center for British Art
Lair 3 September 1734
Irongate, Derby, Derbyshire, Inggris
Séda 29 Agustus 1797 (umur 62)
Derby, Derbyshire, Inggris
Bidang pelukis

Joseph Wright (lair ing Irongate, Derby, Derbyshire, Inggris, 3 September 1734 – tilar donya ing Derby, Derbyshire, Inggris, 29 Agustus 1797 kanthi umur62 taun), asring dipunsèbat kaliyan Wright dari Derby, inggih punika tiyang pelukis lanskap lan potret saking Inggris. Piyambakipun dipunjuluki "pelukis profesional kawiwitan ingkang ngèkspresikan Revolusi Industri."[1]

Wright kasèrat ing penggunaan efek Chiaroscuro, ingkang menekankan kontras terang lan gelap, lan subyek ingkang berpenerangan lilin. Lukisanipun babagan lahiripun pengetahuan tèbih saking alkimia, asring adèdasar kasil pertemuan kaliyan Lunar Society, sekelompok ilmuwan ingkang sangat berpengaruh lan industrialis ingkang manggèn ing Midlands Inggris, ugi merupakan sèratan ingkang wigati ing perjuangan ilmu pengetahuan kaliyan nilai-nilai agama ing periode ingkang dipuntèpang dados Abad Pencerahan. Kathah saking lukisan Wright dipungadahi dèning dewan kota Derby, lan dipamerkan ing Museum lan Galeri Seni Derby, saking ngriku kadang dipunpinjamakè ing galeri sanèsipun.

Kauripan[sunting | sunting sumber]

Wright menikahi Ann (ugi dipuntepang dados Hannah) Swift, anak perempuan tiyang penambang timah, ing surya 28 Juli 1773[2] lan ing pungkasan taun punika ngunjungi Italia, ing pundi piyambakipun manggen ing ngantos taun 1775. Wright lan garwanipun nggadahi enem anak, tiga ing antawisipun ninggalaken menawi tasih bayi. Ketika di Naples Wright menyaksikan meletusnya gunung Vesuvius, yang membentuk subyek saking pinten-pinten lukisanipun ingkang lajengipun . Sekembalinipun saking Italia piyambakipun manggen ing Bath dados tiyang pelukis potrèt, ananging saksampune kaliyan sekedik dukungan piyambakipun kembali ing Derby, ingkang pundi piyambakipun manggen ngantos pungkasan hayatipun. Piyambakipun lajeng menderita asma lan gelisah kaliyan griyanipun, amargi prekawis punika dipunrawat dening kancanipun Dr. Erasmus Darwin. Ann Wright ninggal ing 17 Agustus 1790. Ing 29 Agustus 1797 Wright ninggal ing griya enggalipun ing Queen Street No.28, Derby, ing pundi piyambakipun nghabisken wulan-wulan kapungkasan kaliyan kalih anak perempuanipun.[3]

Karya[sunting | sunting sumber]

Percobaan pada Burung dalam Pompa Udara, oleh Joseph Wright, 1768, National Gallery, London

Wright ingkang misuhur kaliyan karya ingkang sae ingkang ngginaaken subyek cahaya lilin kadasta Tiga Pria mengamati 'Gladiator' (1765), A Philosopher Lecturing on the Orrery (1976), ing Museum dan Galeri Seni Derby, lan Percobaan ing manuk ing Pompa Udara (1768), ing National Gallery, London inggih punika tuladha-tuladha ingkang sae. Karyanipun Pria Tua lan Kematian (1774) ugi karyaingkang ncolok lan individu.

Gua di senja hari, oleh Joseph Wright, 1774,
Museum Seni Universitas Smith, Northampton, Massachusetts

Gua ing senja hari (Cave at evening) dipunlukis secara dramatis ugi kaliyan teknik chiaroscuro ingkang pundi Joseph Wright ingkang misuhur. Lukisan dipunpurnaaken ing taun 1774, menawi piyambaipun manggen ing Italia. Perhatikan sami kaliyan lukisan ing Museum of Fine Arts, Boston, Grotto by the Seaside in the Kingdom of Naples with Banditti, Sunset (1778).[4]

Karya Sanèsipun[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en) F. D. Klingender; quoted in Ellis Waterhouse, Painting in Britain 1530 to 1790, Fourth Edition, New York, Viking Penguin, 1978; p. 285.
  2. ^ (en) "Joseph Wright of Derby Biograph". http://www.mezzo-mondo.com/arts/mm/wright/wright.html. Retrieved 2007-12-01.
  3. ^ (en) "Joseph Wright of Derby Biograph". http://www.mezzo-mondo.com/arts/mm/wright/wright.html. Retrieved 2007-12-01.
  4. ^ MFA.org
  • (en) Joseph Wright of Derby: painter of light, 2 vols, B. Nicolson, (1968)
  • (en) The life and works of Joseph Wright, commonly called ‘Wright of Derby’, W. Bemrose, (1885)
  • (en) Wright in Italy, D. Fraser, (1987)
  • (en) Joseph Wright of Derby, J. Wallis, (1997)
  • (en) ‘Wright of Derby: Gothick realist’ in Art News [USA], R. Rosenblum, , 59/1 (March 1960), 24–7, 54
  • (en) ‘Addenda to Wright of Derby’, B. Nicolson, Apollo, 88 (1968), suppl. Notes on British art, 12, pp. 1–4
  • (en) ‘Wright of Derby: addenda and corrigenda’, B. Nicolson, Burlington Magazine, 130 (1988), 745–58
  • (en) Joseph Wright of Derby: Das Experiment mit der Luftpumpe: eine heilige Allianz zwischen Wissenschaft und Religion, W. Busch, (Frankfurt am Main, 1986)
  • (en) Painting for money: the visual arts and the public sphere in eighteenth-century England, D. H. Solkin, 214–46 (1993)
  • (en) Andrew Graciano, “‘The Book of Nature is Open to All Men’: Geology, Mining and History in Joseph Wright’s Derbyshire Landscapes” The Huntington Library Quarterly (68: 4, 2005), 583-600.
  • (en) Andrew Graciano, “Shedding New Botanical Light on Joseph Wright’s Portrait of Brooke Boothby: Rousseauian Pleasure versus Medicinal Utility” Zeitschrift für Kunstgeschichte (3:2004), 365-380.

Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Joseph_Wright&oldid=838608"