QRpedia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
QRpedia
QR code for QRpedia.png
A QRpedia code which decodes as the URL http://en.qrwp.org/QRpedia, used widely as the logo.
URL qrpedia.org
Komersial? No
Pendaftaran None
Bahasa Multilingual
Lisensi konten MIT License
Pencipta Terence Eden
Roger Bamkin
Diluncurkan 9 April 2011; 3 taun ingkang kapengker (2011-04-09)
Status Online
Contoh QRpedia atau kode QR, yang mengkodekan URL http://en.qrwp.org/QRpedia

QRpedia inggih punika sistem berbasis internet bergerak ingkang ngginaakèn kode QR kanggè nyampèakèn artikèl Wikipedia datèng pemaosipun, ing basanipun piyambak .[1][2]

Proses[sunting | sunting sumber]

Ménawi tiyang ginaakèn mèmindai sebuah QRpedia utawi kode QR ngginaakèn ponsel utawi perangkat sejenis sanèsipun, perangkat kasèbut kauwah kode QR dados URL ngginaakèn asma domain "qrwp.org" ing pundhi tujuan (bagian pungkasan) inggih punika irah-irahan artikel Wikipedia, lan ngirimakèn permintaan URL artikel ingkang dipunsuwun ing server web QRpedia. Ugi ngirimaken pengaturan basa saking perangkat.[3]

Server QRpedia lajeng ngginaaken API[1] kangge nemtuaken menawi wonten versi artikel Wikipedia ing basa ingkang dipunginaaken kangge perangkat, menawi wonten, ngirimaken ing format ingkang jumbuh kaliyan perangkat bergerak.[3] menawi mboten wonten terjemahan saking artikel ingkang dipunsuwun, mila server QRpedia badhe ngelampahi pencarian ingkang irah-irahan artikel ingkang jumbuh kaliyan ingkang sampun kacawisaken ing Wikipedia lan ngirimaken kasil ing perangkat bergerak ingkang memindai kode QR.

Kaliyan cara punika, sebuah kode QR saged ngirimaken artikel ingkang sami ing pinten-pinten basa .[3] QRpedia ugi merekam statistik anggene ngginaaken.[3]

Asal mula[sunting | sunting sumber]

Sebuah kode QRpedia untuk artikel Muskovit, di samping label tradisional monoglot di Museum Derby. Artikel ini pada Agustus 2011, tersedia untuk 30 bahasa, meliputi bahasa Arab, Katalan, Esperanto, Jerman, Yunani, Jepang, Turki dan Vietnam.

QRpedia diilhami dening Roger Bamkin,[1] chair of Wikimedia UK,[4] lan Terence Eden,[1] konsultan internet bergerak,[5] lan dipunagem ing 9 April 2011[1][6] ing kegiatan Backstage Pass Museum Derby,[1][5] dados bagian saking kolaborasi GLAM/Derby antara Museum lan Galeri Seni Derby lan Wikipedia,[7] wekdal punika saking 500 artikel Wikipedia, kaliyan pinten-pinten basa ugi dipundamel. Asma proyek inggih punika tembung portmanteau, nggabungaken "QR" saking "QR kode (Quick Response)" lan "Wikipedia".

Sumber kode proyek dipunginaaken bebas ing ngandap lisensi MIT.[8]

Penggunaan[sunting | sunting sumber]

Pengunjung pada Museum Derby Museum, menggunakan telepon genggam untuk memindai kode QR QRpedia

Per Agustus 2011, QRpedia dipunginaaken ing:

Ndelengen uga[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab QRpedia ing Wikimedia Commons.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f Eden, Terence (2011-04-03). "Introducing QRpedia". http://shkspr.mobi/blog/index.php/2011/04/introducing-qrpedia/. Retrieved 25 August 2011.
  2. ^ a b Anon (2011-08-19). "The Children's Museum of Indianapolis Creates New Learning Opportunities through Wikipedian-in-Residence". The Children's Museum of Indianapolis. http://www.childrensmuseum.org/Childrens-Museum-Indianapolis-Creates-New-Learning-Opportunities-through-Wikipedian-in-Residence. Retrieved 25 August 2011.
  3. ^ a b c d e f g Byrd Phillips, Lori (2011-06-15). "Going Multilingual with QRpedia". Marcus Institute for Digital Education in the Arts. http://midea.nmc.org/2011/06/qrpedia/. Retrieved 25 August 2011.
  4. ^ "Board". Wikimedia Foundation. Wikimedia UK. http://uk.wikimedia.org/wiki/Board. Retrieved 25 August 2011.
  5. ^ a b Anon (2011-05-21). "Quiet Realities". Imperica. http://www.imperica.com/features/quiet-realities. Retrieved 04 12 2012.
  6. ^ Various. "Wikipedia:GLAM/Derby/QR code experiment". Wikipedia. http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:GLAM/Derby/QR_code_experiment. Retrieved 25 August 2011.
  7. ^ Various. "Derby Backstage Pass". Wikimedia Foundation. Wikimedia UK. http://uk.wikimedia.org/wiki/Derby_Backstage_Pass. Retrieved 25 August 2011.
  8. ^ "qrwp - QR Redirection to Wikipedia". Google Project Hosting. http://code.google.com/p/qrwp/. Retrieved 25 August 2011.
  9. ^ Byrd Phillips, Lori (2011-07-29). "QR codes + Wikipedia = QRpedia". The Children's Museum of Indianapolis. http://blog.childrensmuseum.org/blog/wikipedian-in-residence/qr-codes-wikipedia-qrpedia. Retrieved 25 August 2011.
  10. ^ Hinojo, Alex (2011-05-11). "QRpedia Codes at Fundació Joan Miró". The GLAM-Wiki Experience. http://theglamwikiexperience.blogspot.com/2011/05/qrpedia-codes-at-fundacio-joan-miro.html. Retrieved 25 August 2011.


Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=QRpedia&oldid=835742"