Pameran Derby (1839)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pameran Derby

Pamèran Derby taun 1839 inggih menika pamèran kapisan wonten ing Derby. Dipunwontenaken ing Mechanics Institute sajroning kutha ingkang lajeng kawéntar minangka Albert Hall. Pamèran menola sareng kalihan nilai-nilai dhasar saking Institut kanthi ancas kanggé nyebaraken pengetahuan utawi kawruh marang masarakat Derby. Institut menika sampun ngawontenaken kathah pamèran saking taun 1825, kalebet ugi perkuliahan, konser, lan pertunjukan.[1] Pamèran menika ndhèrèk pamèran ingkang dipunorganisir ingkang sami kalihan taun 1837 ing Manchester Mechanics Institute lan Pamèran Derby menika salah satunggal saking sapérangan pamèran ingkang dipunorganisir ing taun menika lan dipunwontenaken ing sapérangan kutha ugi pusat industri wonten ing Inggris.[2] Pamèran Derby menika maringi kathah dampak ingkang jero lan dados salah satunggal prakawis ingkang ngarahaken marang madegipun Muséum lan Perpustakaan Pusat Derby nalika taun 1878. Museum lan Galeri Seni Derby samenika nyimpen kathah barang saking pamèran kasebut ingkang dados bagéyan ingkang wigati saking kolèksinipun.

Pamèran dipunorganisir supados saged nutupi beaya aula kuliah ingkang dipuntambahaken ing taun 1837 wonten ing institut Mekanika Derby ing papanipun ing Wardwick. Sanajan organisasi menika dipunwastani Institut Mekanika (Mechanic's Institutes) ananging dipunbéayani lan dipunlampahi déning para tokoh ingkang sanès ahli mekanik. Pameran menika saged narik 96.000 tiyang ingkang rawuh lan institut Derby pikantuk dhasar posisi arta ingkang saé.[3]

Pamèran Derby menika dados bahan saking karya litografi Interior of the Mechanics' Institute ingkang dipunwernani mawi tangan saking lukisan Samuel Rayner. Cithakan litografi menika nedahaken Aula Perkuliahan (Lecture Hall) ingkang kalebet aula utama saking Institut. Aula kasebut dipungambaraken minangka "wonten ing gaya Yunani... mawi papan lilin ingkang gagah ... lan kebak kalihan lukisan ingkang wigati". Wonten ing sakiwa tengenipun bageyan dhuwur ruangan menika kebak kalihan karya-karya John Henning. Langkung saking sèwu barang dipunpamèraken ing mriku kalebet kagunganipun Joseph Strutt.[1] Barang ingkang dipunpameraken menika mlebet ing maneka kategori kadosta : lukisan-lukisan Joseph Wright (Romeo lan Juliet saged dipunpirsani ingkang dipunpamèraken wonten ing bagéyan tembok ingkang tebih ing sisih kiwa), maneka piranti ilmiah, fosil, lan tasih kathah malih sanesipun.[4] Pamèran Derby menika dipunremeni déning insitut mekanik saking kutha ingkang wonten ing celakipun inggih menika Leicester lan Nottigham. Kalih kutha kasebut ngawontenaken pamèran ingkang sami ing taun-taun salajengipun. Kalih kutha kasebut ugi saged nyewa kréta kanthi jalur rèl ingkang nembé dipunbangun kanggé mbeta anggotanipun ing lelampahan pesiar sepur (kereta api.)[5]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (en) Allard, Sarah; Nicola Rippon (2003). Goodey's Derby p.96. Breedon Books. pp. 157. ISBN 1 85983 379 9.
  2. ^ (en) Kusamitsu, Toshia (1980). "Great Exhibitions before 1851". Hist Workshop J 9 (1): 70-89. doi:10.1093/hwj/9.1.70. http://hwj.oxfordjournals.org/content/9/1/70.extract.
  3. ^ (en) Chadwick, A.F. (Autumn). "The Derby Mechanics' Institute 1825-1880". The Vocational Aspect of Education XXVII (68): 10-105. http://pdfserve.informaworld.com/362573__771136116.pdf.
  4. ^ (en) Interior of the Mechanics' Institute, derby.gov.uk.
  5. ^ (en) Barton, Susan. "The Mechanics Institutes: Pioneers of Leisure and Excursion Travel". Leicester.ac.uk. http://www.le.ac.uk/lahs/downloads/BartonvolumeLXVII-6sm.pdf.