Gunung Vesuvius

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Vesuvius
Vesuvius from Pompeii.jpg
Vesuvius dipreksani saka kutha Pompeii
Ketinggian: 1.281 m
Koordinat: 40°49′ LU 14°26′ BT
Lokasi: Italia
Jenis: Stratovolkano
Letusan terakhir: 1944

Gunung Vesuvius (basa Italia: Monte Vesuvio) yaiku siji-sijine gunung berapi aktif ing Eropa Daratan kang dumunung ing sisih wetan Napoli, Italia.[1] Ing taun 79, bledhosan gunung iki ngremukake kutha Pompeii.[1]

Pompeii yaiku sawijining kutha jaman Romawi kuno kang wis dadi remukan ing cedhake kutha Napoli lan saiki ana ing wilayah Campania, Italia. Pompeii remuk dening bledhosan gunung Vesuvius nalika 79 M.[1] Awu saka bledhosane gunung Vesuvius nyebabake kutha Pompeii iki ilang nanti suwene 1.600 taun sadurunge ditemokake maneh kanthi ora sengaja.[1] Kawit kuwi kutha iki ana maneh lan menehi pemandngan kang luar biyasa ngenani panguripan sawijining kutha ing puncak kejayaan Kekaisaran Romawi.[1] Saiki kutha Pompeii minangka salah siji saka Situs Warisan Donya UNESCO.[1]

Gunung Vesuvius misuwur samarga bledhosan ing AD 79 kang nyebabake remuké Roma kutha Pompeii lan Herculaneum lan matine pendhudhuk kanthi cacah 10.000 nganthi 25.000.[2] Kedadeyan iki wis kalaksanan kaping pirang-pirang mula kawit kuwi lan nganti saiki dianggep minangka salah siji gunung berapi kang paling bebayani ing donya amarga ana pendhudhuk kang cacahe 3.000.000 kang manggon ana ing cedhake lan rata-rata manggone ana ing arah mbledhose gunung iki.[2].


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f McGuire, Bill. "In the shadow of the volcano" (html), Guardian News and Media Limited, 16 October 2003. diaksès tanggal 8 May 2010. 
  2. ^ a b Lewis, Charlton T. (2010). "Vesuvius". A Latin Dictionary. Medford, MA: The Perseus Project, Tufts University. 


Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Decade Volcanoes

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung_Vesuvius&oldid=876402"