Sindhunata

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Disambig variants icon.svg
Sindhunata
Sindhunata.jpg
Sindhunata ing adicara "Bedah Buku Putri Cina" ing Semarang, 2008
Pakarya wartawan, sastrawan, penulis, rohaniawan
Bangsa Indonésia Indonésia
Gènre puisi, fantasi, esai, pulitik

Dr. Gabriel Possenti Sindhunata, S.J., utawi langkung dipuntengai kanthi nami péna Sindhunata (lair ing Kitha Batu, Jawi Wétan, Indonésia, 12 Mèi 1952; umur 67 taun) lan ugi dipuntengapi kanthi undangan populèripun Rama Sindhu (utawi dipunwaos "Romo Sindhu" salebetipun basa Jawi) inggih punika satunggiling imam Katulik, anggota Yésuit, rédhaktur kalawarti kabudayan "BASIS". Wiwit mangsa alitipun dumugi tamat SMA panjenenganipun gesang ing kampungipun ing èrèng-èrenging redi Panderman.[1]

Karir[besut | besut sumber]

Sindhunata naté ugi nyambut damel minangka wartawan Dintenan Kompas, nyerat komentar perkawis bal-balan, lan manéka masalah kabudayan. Nanging Sindhunata mungkin langkung dipuntepangi minangka panyerat. Novèlipun ingkang misuwur inggih punika "Anak Bajang Menggiring Angin" (1983, Gramedia).

Salebetipun babagan organisasi, panjenenganipun madegaken komunitas "PANGOENTJI" (Pagoejoeban Ngoendjoek Tjioe, BI: Paguyuban Minum Ciu) ingkang nglibataken dhiri ing babagan seni lan budaya.

Sapunika Sindhunata netep ing Kolese Santo Ignatius, Kotabaru, Yogyakarta.

Pendhidhikan[besut | besut sumber]

Sindhunata lulus saking Seminarium Marianum, Lawang, Malang (1970). Pendhidhikan Sekolah Tinggi Driyarkara, Jakarta (1980), Studi Téyologi ing Institut Filsafat Téyologi Kentungan, Yogyakarta (1983), salajengipun pikantuk gelar dhoktor saking Hochschule für Philosophie, München, Jerman (1992) lan nyerat disertasinipun perkawis pangajeng-ngajeng mesianik masarakat Jawi.

Karya tulis[besut | besut sumber]

Prabawa salebetipun budaya populèr[besut | besut sumber]

  • Puisi-puisi ingkang dipunserat Sindhunata salebetipun kempalan puisinipun, "Air Kata-Kata" (2003) kathahipun 13 sampun dipun-ginakaken minangka lirik lagu rap awerni musik Jawi, kados ta: "Ora Cucul Ora Ngebul", "Rep Kedhep", lan "Ngèlmu Pring" (déning Rotra); lan "Cintamu Sepahit Topi Miring" (déning Jahanam).[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Sindhunata. 2007. "Putri Cina". Penerbit Gramedia. ISBN 978-979-22-3079-6
  2. "Hip Hop Juga Bersuara Damai" - Kompas Cithak Daring. Jumat, 7 Dhésèmber 2007, diaksès 12 Maret 2010

Pranala njaba[besut | besut sumber]