Segara Aegea

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Location Aegean Sea.png
Aegean Sea
Jurang kang ana ing Pulo Santorini, Yunani

Segara Aegea Basa Yunani: Αιγαίο Πέλαγος, Aigaío Pélagos; Basa Turki: Ege Denizi, Adalar Denizi) iku segara anakané Segara Mediterranean, dumunung antara Balkan kidul lan Ujung Anatolia, lan antara Yunani lan Turki. Ing sisih lor, segara iki kahubung karo Segara Marmara lan Segara Ireng déning Selat Dardanela lan Bosporus. Pulo-pulo kang ana ing Segara Aegea akèh banget lan kalebu ing tlatah periphery kidul (Yunani), kalebu Kreta lan Rhodos. Sapérangan dumumunung ing tlatah Turki, dumadi saka sangang provinsi ing kidul-kulon Turki. Segara iki kanthi tradhisional dikenal minangka siji kapuloan utawa''Archipelago'' (Basa Yunani: Αρχιπέλαγος), istilah kanggo nyebut Pulo-pulo Aegea lan, dadi istilah umum, tumrap golongan pulo sebab Segara Aegea kawentar bab puloné kang akèh.

Ètimologi[besut | besut sumber]

Ing jaman kuna ana sawetara katrangan bab jeneng Aegea. Ana kang kandha yèn jeneng mau saka jeneng kutha ing Yunani Aegae, utawa Aegea, siji putri saka Amazon kang séda ing segara, utawa Aigaion, "wedhus segara", jeneng liyané saka Briareus, salah siji saka ''Hecatonchires'' purba, utawa, mligi kanggoné wong Atena, Aegeus, bapak saka Theseus, kang nyebur segara amarga ngira yèn putrané séda.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

Koordhinat: 39°15′34″N 24°57′09″E / 39.25944°N 24.95250°E / 39.25944; 24.95250 (Cithakan:Pagename)