Kuil Artemis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

37°56′59″N 27°21′50″E / 37.94972°N 27.36389°E / 37.94972; 27.36389

Kuil Artemis, kuilipun dewi Artemis.

Kuil Artemis, (abasa Yunani: Ἀρτεμίσιον Artemision, Latin: Artemisium).[1] Sapunika kuil kanggé dewi Artemis ingkang wonten ing tlatah Efesus (sapunika Turki)[2] Yunani kuna[3] dipunyasa laminipun 120 taun[3]. Dawanipun kuil 425 kaki (129 mèter), wonten pinten kolom ingkang nganggé marmerasli.[2][4] dipunyasa nalika dinasti Achaemenid[4] saking kakaisaran Pèrsi.[5] Nembe dados nalika taun 550 sadèrèngipun masehi déning raja nalika amarintah tlatah kasebat.[6] ananging pinten abad sasampunipun dados, kinten-kintan 200 taun sasampunipun (356 sadèrèngipun masehi)[3], miturut sumber sanès, kuil kasebat dipunyasa kinten-kinten taun 323 SM.[2] kuil kasebat dipunbakar déning tiyang jaler ingkang mados katenaran.[6], tiyang punika namanipun Herostratos ingkang anggadhahi pepenginan supados dipuneling ngantos salami-laminipun.[3] Kuil kasebat dipunyasa kemalih nalika Alexander Agung sampun ninggal dunya nalika taun 323 SM, namung dipunrusak kemalih déning Goth taun 268 SM.[3] Lajeng, kuil kasebat dipundandosi kemalih déning Efesus (asma tiyang) ugi dipunrusak ingkang terakhir nalika taun 391 déning sagerombolan tiyang ingkang dipunpimpin kaliyan St John Crysostom.[3] Watu saking kuil Artemis dipundamel yasan sanèsipun, ugi yasan Hagia Sophia wonten tlatah Istambul.[3]

Nalika taun 1900-an kapanggih fragmen ingkang sapunika saged dipunpirsani wonten Britsh Musium, London, Inggris ingkang dipunangsal saking pangerukan.[3] Situs kuil sanèsipun saged dipunpirsani wonten njawinipun Selcuk, Turki utawi mirsani model mini ing Miniatur Park, Istambul.[3] Amargi sapunika kuil kasebut sampun hancur.[5]

Efesus punika 3 kilomèter pérangan lor kutha Selcuk utawi kintten-kinten 50 kilomèter saking Ä°zmir.[7]

Kaajaiban kuna ing dunya[besut | besut sumber]

Kuil Artemis sapunika salah satunggaling kaajaiban kuna ingkang wonten ing dunya, tunggalipun saking [3][5]:

Kuil kagem Dewi Artemis[besut | besut sumber]

Kuil ingkang kapisan hambokmenawi dipunyasa nalika taun 800-an SM, ing rawa caket kaliyan lepen Efesus.[2] Dewi Artemis uga dipung tepang Diana, dewi Artemis Yunani punika dewi pemburuan sanès kaliyan dewi Artemis Efesus (dewi kasuburan) asring diwujudaken putri ingkang dipunwungkus tigan (endhog) utawi payudara ingkang luwih saking kalih, simbol kasuburan.[2]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. ^ Kuil Artemis dioununduh tanggal 28 Mèi 2011
  2. ^ a b c d e musium ephesus dupununduh tanggal 28 Mèi 2011
  3. ^ a b c d e f g h i j kunjungan ke-tujuh keajaiban dunia dipununduh tanggal 28 Mèi 2011
  4. ^ a b tempat menarik kuil artemis dipununduh tanggal 28 Mèi 2011
  5. ^ a b c media hidu dipununduh tanggal 28 Mèi 2011
  6. ^ a b kaajaiban kuna ing dunya dipununduh tanggal 28 Mèi 2011
  7. ^ info kota Efasus dipununduh tanggal 28 Mèi 2011
Pitu Kaajaiban Donya Kuna
Kheops-Pyramid.jpg Piramida Agung Giza
Hanging Gardens of Babylon.jpg Taman Gantung Babilonia
Statue of Zeus.jpg Patung Zeus ing Olympia
Temple of Artemis.jpg Kuil Artemis
Mausoleum of Halicarnassus.jpg Mausoleum Mausolus
Colossus of Rhodes.jpg Colossus Rodos
Lighthouse - Thiersch.png Mercusuar Iskandariyah