Mercusuar Iskandariyah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
prakiraan saking gambar mercusuar Iskandariyah ingkang dipundamel taun 1909.

Mercusuar Iskandariah utawi saget dipunsebat Pharos Alexandria ( abasa Yunani o Φάρος της Αλεξάνδρειας)) samenika kaajaiban ingkang kuna wonten dunya.[1] bangunan mercusuar ingkang dipundamel nalika abad kaping-3 SM ingkang dipundamel Sostrates saking Knidos wonten ing pulau Pharos [1] ingkang caket kaliyan kutha Iskandariah kuna, Mesir Kuna, Inggilipun kinten-kinten luwih saking 115 meter kagolong bangunan ingkang dipundamel manungsa paling inggil salami atusan taun, ugi dados mercusuar ingkang kapisan wonten ing dunya.[1] Antipater saking Sidon nggolongaken bangunan kasebat dados bangunan ingkang ajaib wonten ing dunya.[2] Amargi Alexander Agung ninggal dunya, pambangunan saking mercusuar menika dipunlajengaken Ptolemy Soter pangusaha ingkang enggal wonten Mesir.[1]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Pambanguna Mecusuar Iskandariyah[sunting | sunting sumber]

Maecusuar Iskandariyah ingkang dados salah satunggaling kaajaiban kuna ing dunya menika dipunbangung kangge tujuan praktisi.[2] Mercusuar menika dipunbangun wonten pesisir Pharos, mula mercusuar kasebut dipuntepang ugi Pharos Alexandria, dipundamel dening Sostrates saking Knidos[1] nalika abad kaping 3 Saderengipun Masehi wonten pesisir Pharos ingkang caket kaliyan kutha Iskandariyah kuna, Mesir kuna kaliyan pangarahan saking Satrap (Gubernur) Ptolemeus kaping I.[3] Panglima saling Alexandria Agung (Iskandariyah), sasampunipun Alexsander Agung ninggal dunya, piyambakipun ngangkat dados rajaingkang enggal, ugi nglajengaken pambangunan saking Mercusuar kasebut. [3] Pambangunan Mercusuar Iskandariyah menika dipunsiapalen nalika pamarintahan putranipun, inggih menika Ptolemeus II Philadelphus.[3]

Wonten pondasi mercusuar menika dipunangsal ukiran nama saking Sostrates, ananging Ptolemy II boten sarujuk menawi asmanipun Sostrates saking Knidos dados prasasti wonten mercusuar kasebut, putra raja Mesir kasebut namung remen menawi namung asmanipun piyambak ingkang wonten mriku.[1] Mula, asma saking Sosttrates dipuntutup plester, nuli wonten plester kasebut dipunserat asmanipun Ptolemy.[1] Sostrates saking Knidos menika saestunipun putra saking Dexiphanes saking Cnidia ingkang mbakti bangun bangunan kagem para dewa-dewa, kangge para pelayar ugi kangge panjelajah laut.[3]

Karusakan Mercusuar Iskandariyah[sunting | sunting sumber]

Sami kaliyan bangunan kuna sanesipun, Mercusuar menika dipunmangertosi rusak amargi bencana alam, kayata gempa bumi[1]. Mercusuar ingkang sampun jumeneng kanthos 1500 tauh menika, rusak amargi tremor nalika taun 365 kaliyan 1303 Masehi, wonten laporan ingkang maringi priksa, Mercusuar menika akiripun ambruk nalika taun 1326.[1] Wonten lapuran ingkang njentrehaken, menawi mercusuar menika dipunrusak ngangge tipu daya.[1] Nalika taun 850 AD, Kaisar Konstantinopel amargi persaingan anggawe rencana kangge nyingkirake Pharos.[1] Piyambakipun nyebar berita ingkang boten estu, bab Mercusuar Iskandariyah ingkang wonten bandha ing andhapipun.[1] Monumen saking Mercusuar Iskamdariyah menika dipundadosaken model kangge3 prototipe wonten pesisir ing laut tengah, Spayol, dipunpanggih saking unsur linguistik, Mercusuar menika maringi asma Pharos kangge sakabehing Mercusuar wonten dunya.[2]

Deskripsi saking Mercusuar Iskandariyah[sunting | sunting sumber]

Wonten kalih panjelasan ingkang rinci bab mercusuar menika nalika abad kaping 10 Masehi dening wisatawan Moor Idrisi kaliyan Yusuf Ibn al-Shaikh[1] Miturut lapuran menika, banguna mercusuar anggadhahi inggil 300 hasta.[1] ananging pangukuran ngagem hasta wonten waneka warni, boten sami kaliyan daerah sanesipun, saget dipunkinten, inggilipun ngantos 450 dugi 600 kaki.[1] Ananging inggil menika boten mesti.[1] bangunan menika dipunbangun saking blok watuan marmer kaliyan mortal timah.[1] Tingkang ingkang paling andhap kadosipun anggadhahi inggil 200 meter, 100 meterpersegi (kados kotak ingkang ageng), wonten bagian menika wonten ramp spiral ageng ingkang saget anggawe bahan-bahan kangge mbangun dipunangkut mendhuwur.[1] inggilipun saking bangunan menika wonten menara ingkang bentukipun sisi wolu, dipunlajengaken silinder ingkang cungkupipun mbukak (tempat geni ingkang dados panerang).[1] Wonten patung ageng Poseidon ing inggilipun kubah, wonten atusan ruang panyimpanan ing bagian ingkang ngandhap.[1] Wonten mercusuar menika wonten kaca ingkang saged dados alat kangge konsentrasi surya supados saget mbakar kapal saking mungsuh nalika kapal kasebut nyedak.[2] Kaca menika saget mantulaken geni tebihipun kanthi luwih saking 35 mil.[2] Kebul saking pambakaran wonten nginggil mercusuar menika saget dipunpirsani nalika enjang ngantos 100 mil tebihipun.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t (en)The Great Mercusuar dipununduh tanggal 30 Mei 2011
  2. ^ a b c d e f kaajaiban kuna ing dunya dipununduh tanggal 31 Mei 2011
  3. ^ a b c d Mecusuar Iskandariyah dipununduh tanggal 31 Mei 2011
Pitu Kaajaiban Donya Kuna
Kheops-Pyramid.jpg Piramida Agung Giza
Hanging Gardens of Babylon.jpg Taman Gantung Babilonia
Statue of Zeus.jpg Patung Zeus ing Olympia
Temple of Artemis.jpg Kuil Artemis
Mausoleum of Halicarnassus.jpg Mausoleum Mausolus
Colossus of Rhodes.jpg Colossus Rodos
Lighthouse - Thiersch.gif Mercusuar Iskandariyah