Mausoleum Mausolus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

37°02′16.6″N 27°25′26.6″E / 37.037944°N 27.424056°E / 37.037944; 27.424056

Sisanipun ambrukan saking Mausoleum Mausolus.

Mausoleum Maussollos kondhang ugi kaliyan sebatan Mausoleum Halicarnassus amargi wontenipun ing Halicarnassus [1],(abasa Yunani, Μαυσωλεῖον Ἁλικαρνασσεύς, Μαυσωλεῖον τοῦ Ἁλικαρνασσοῦ (Ἀλικαρνασσοῦ)) inggih punika kuburan ingkang dipunbangun watara taun 353 kanthi 350 SM wonten Halicarnassus (Bodrum, sapunika Turki) ingkang dipunbangun kagem Mausolus, satrap (utawi gurbernur propinsi)[2] wonten andhapipun kakaisaran Pèrsi [3] kaliyan Artemisia II saking Caria, garwanipun.[1]

Mausoleum punika dipunbangun wonten kutha Bodrum, caketipun laut Aegan, wonten kidul-ngulon Turki.[1] Ugi caket kaliyan kuil Artemis.[1]

Deskripsi saking Mausoleum[besut | besut sumber]

Makam saking Mausollus punika anggadhahi patung ingkang ngiasi, patung kasebut dioundamel kaliyan pamatung ingkang paling sae kayata Bryaxis, Leochares, Scopas ugi Timotius, tasih wonten artefak ingkang dipunsimpen wonten London.[1] Inggilipun kinten-kinten 45 meter.[4] wonten sumber sanes ingkang nyebat, inggil saking mauseluem punika ngantos 140 meter [2], ugi 60 meter.[5] Kuburan ingkang ageng punika dipunpengaruhi kabudayan ingkang sanes saking Pèrsi, Yunani kaliyan Mesir.[6] Kabudayaan saking Pèrsi dipunpanggihi saking gaya ruanganipun, kabudayaan saking Yunani dipunpanggihi wonten bangunannipun ingkang anggadhahi tingkat kalih, kabudayaan saking Mesir dipunpanggihi saking gaya piramida wonten tlatah Mesir.[6] Isi saking bangunan punika 250 patung.[6] dipundamel saking 36 kolon Ionic, dipunhiasi dekorasi ingkang dipundamel déning para pematung ingkang kondhang wonten Yunani kuna.[5]

Sajarah Mausoleum Mausollus[besut | besut sumber]

Mausoleum dipunbangun[besut | besut sumber]

Dipunbangun wonten Halicarnassus (taun 377 SM), kutha krajan saking kerajaan alit ingkang wonten ing pesisir Mediterania wonten Asia Alit.[3][7] Kuburan punika wonten Memori watara taun 353-350 saderengipun masehi[7], dipunbangun nalika sabubaripun pamarintahan Raja Mausolus kaliyan ingkang garwa (Artemisia),putra-putrimipun saking Hecatomnus salami 24 taun[3], ingkang mangke dodos pakuburan saking raja punika.[1] Raja Mausolus punika mendhet garwa adhinipun inggih punika Artemisia.name="MAU MAU2"/> raja punika putra ingkang palling tuwa saking Hecatomnus[7], Hecatomnus amerintah pesisir Mediterania kados kerajaan alit wonten Asia alit.[1] Nalika Raja Mausolus ninggal dunya, Artemis anggadhahi pamanggih supados mbangun mausoleum kangem garwanipun Raja Mausolus, mausoleum punika ingkang kondhang dados pitu kaajaiban kuna ing dunya.[1][3] Makam punika dados bukti cinta kasih antara janda Artemisia kaliyan ingkang garwa.[6] Arkeolog jlentrehaken menawi ing salah satunggaling upacara kangge ngurmati garwanipun, Artemisia amarintah pamakaman kangge garwanipun anggangge ritual ingkang aneh, atusan kéwan dipundadosaken korban kangge ngurmati sang Raja.[6]

Mausoleum Ambruk[besut | besut sumber]

Pamakaman kangge Raja Mausolus punika wonten ngantos 16 abad, kanthi ambruk amargi lindhu ingkang andadosaken tiang-tiang ingkang yangga bangunan punika boten kiyat kemalih.[1] Rusak amerga panjarah kubur ugi.[7] Nalika awal abad kaping 15 Masehi Knights of Jhon saking Malta, mbangun benteng ngagem watu saking ambrukan Mausoleum punika.[1][6] Benteng punika dipunbangun supados pertahanan tentara Salib aget tambah kiyat.[3] Taun 1846 musium arkéologi dawuhi Charles Thomas Newton, supados manggihi mausoleum kasebat.[3] aget dipunpanggihi patung saking Mausolus ugi garwanipun ingkang jumeneng wonten inggilipun mausoleum.[3] Sapunika karya seni agung ingkang endah punika dipunsimpen wonten British Museum.[3] Wonten sumber sanes ingkang menehi informasi, menawi watu saking sisa mauseleum punika dipunginakaken kangge mabngun istana Bodrum.[5] Situs saking makam punika dipunpanggihi nalika taun 1857 déning Sir Charles Newton, Didyma kaliyan Cnidus.[5] 20 taun ing tembe, tim arkéologi saking Denmark kaliyan konsevator, dipundawuh Prof Kristian Jeppesen saking Universitas Aarhur wonten ing Denmark.[5] Sampun ngeruk madosi makam kasebut, ingkang tasih saged dipunlestari inggih punika ruwang ngisor lemah ingkang dipunpanggihi wonten sekitar benteng.[5] Mausoleum punika dipundadosaken muséum (dipunbikak nalika taun 1988), dipunbiyantu déning pamarintah Turki kaliyan Denmark, sapunika dipunmanajemen déning manajenem Bodrum Museum of Underwater Arkéologi.[5]

Rujukan[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j (en)Pitu Kaajaiban Kuna ing Dunya dipununduh tanggal 30 Mei 2011
  2. ^ a b (en)Mausolus ing Halicarnassus dipununduh tanggal 30 Mei 2011
  3. ^ a b c d e f g h (en)sajarah saking Mausoleum Mausolus dipununduh tanggal 30 Mei 2011
  4. ^ WORLDPOI dipununduh tanggal 30 Mei 2011
  5. ^ a b c d e f g (en)Tujuh keajaiban kuno dipununduh tanggal 30 MEi 2011
  6. ^ a b c d e f (en)Makam Raja Mausolus dipununduh tanggal 30 Mei 2011
  7. ^ a b c d (en)kaajaiban kuna ing dunya dipununduh tanggal 30 Mei 2011
Pitu Kaajaiban Donya Kuna
Kheops-Pyramid.jpg Piramida Agung Giza
Hanging Gardens of Babylon.jpg Taman Gantung Babilonia
Statue of Zeus.jpg Patung Zeus ing Olympia
Temple of Artemis.jpg Kuil Artemis
Mausoleum of Halicarnassus.jpg Mausoleum Mausolus
Colossus of Rhodes.jpg Colossus Rodos
Lighthouse - Thiersch.png Mercusuar Iskandariyah