Pitu Kaajaiban Donya Kuna

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pitu kaajaiban donya kuna sing dilukis déning seniman Walanda, Maarten van Heemskerck.
Pitu Kaajaiban Donya Kuna
Kheops-Pyramid.jpg Piramida Agung Giza
Hanging Gardens of Babylon.jpg Taman Gantung Babilonia
Statue of Zeus.jpg Patung Zeus ing Olympia
Temple of Artemis.jpg Kuil Artemis
Mausoleum of Halicarnassus.jpg Mausoleum Mausolus
Colossus of Rhodes.jpg Colossus Rodos
Lighthouse - Thiersch.gif Mercusuar Iskandariyah

Pitu kaajaiban donya kuna iku dhaptar sing isi pitung kaajaiban donya ing jaman kuna. Sing nyetusaké wiwitan dhaptar iki yaiku Antipater Sidon, sing gawé dhaptar struktur jroning sawijining puisi (watara 140 SM). Sajarawan Herodotus, wong pinter Callimachus saka Kirene (kira-kira 305 SM - 240 SM), tèknisi Filon saka Bizantium wis gawé dhaptar sing luwih dhisik mung tulisan-tulisan iki wis ora ana, kajaba mung minangka referensi.

Kaajaiban Donya Kuna[sunting | sunting sumber]

Pitu Keajaiban Donya Kuna, yaiku dhaptar kanthi urutan kaya mangkéné:

  1. Kolosus ing Rodos - reca Helios sing gedhé banget, digawé watara taun 292-280 SM déning Chures, saiki Yunani.
  2. Taman Gantung Babilonia - digawé déning Nebukadnezar II, watara abad ke-8 SM-abad ke-6 SM, saiki Irak.
  3. Mausoleum Mausolus - makam Mausolus, satrap Persia, Caria, digawé pada taun 353-351 SM, ing kutha Halicarnassus, saiki Bodrum, Turki.
  4. Mercusuar Iskandariyah - mercusuar dibangun watara taun 270 SM ing pulau Pharos dekat Alexandria ing mangsa pamaréntahan Ptolemeus II déning arsitèk Yunani Sostratus, saiki Mesir.
  5. Piramida Giza - dipakai sebagai makam untuk firaun Mesir Khufu, Khafre, lan Menkaure, saiki Mesir. Dibangun pada dinasti ke-4 Mesir (watara 2575- watara 2465 SM)
  6. Reca Zeus - dumunung ing Olympia, dipahat déning pemahat Yunani Fidias, kira-kira 457 SM saiki Yunani.
  7. Kuil Artemis - 550 SM, ing Efesus, saiki Turki.

Loro saka keajaiban donya saiki dumunung ing wilayah Yunani, Mesir, lan Turki, lan siji dumunung ing Irak. Siji-sijiné kaajaiban donya kuna sing isih tahan yaiku Piramid Giza. Kaajaiban donya kuna sing umur paling sithik yaiku Kolosus ing Rodos, sing mung tahan 56 taun sadurungé diajuraké déning lindhu. Ana sawetara pasulayan ngenani apa Taman Gantung Babilonia naté dibangun?.