Reca Zeus ing Olympia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Patung Zeus.

Reca Zeus punika reca déwa Olimpiade Yunani ( negari ingkang dipunkurmati amargi seninipun).[1] reca menika kondhang amargi dipunsepuh kaliyan emas, ugi dipundamel saking gadhing.[2] inggilipun watawis 12 ngantos 13 mèter, reca Zeus menika agengipun ngebaki sedaya ruang wonten kuil.[3] [4] inggilipun bangunan kuil menika 40 kaki[1], posisinipun patung Zeus lenggahan.[3] Reca Zeus menika dipundamel déning pamatung ingkang kondhang, inggih menika Phidias (abad ka-5 sadèrèngipun masèhi) kinten-kinten taun 432 sadèrèngipun massehi wonten ing tlatah Olympia, Yunani.[3] dipunsimpen wonten kuil zeus ingkang dipunbangun wonten tlatah Olympia, Yunani.[5] Wonten nalika taun 435-433 saderengipun masehi.[2] warisan saking jaman Athena biyen.[6]

Patung kasebut dipunpitados nyimpen rahasia Yunani kuna.[6] salah satunggaling kaajaiban kuna ingkang wonten ing dunya, tunggalipun saking [2]:

Miturut cariyos ingkang kondhang wonten masarakat, dipunmangertosi punapa patung kasebut dipunrusak watara taun 5 AD, nalika dipunpendet ugi dipunbekta Konstantinopel, ananging wonten Konstantinopel patung kasebut kabakaran.[5] Wonten cariyos sanesipun ingkang nyariosaken bab Patung menika, patung Zeus menika dipun rusak kaliyan kuilipun nalika taun 426 AD.[5], dipunrusak aparat Romawi Theodosius II.[5] sumber sanes nyebataken menawi patung Zeus nate cobi dipunpendhet kaliyan Kaisar Romawi Caligula.[1] Nalika taun 522 kaliyan taun 551, wonten gempa bumi ingkang andadosaken ambrukan kuil kasebut kekubur ugi remuk luwih parah kemalih.[5] Ananging kuil Zeus ingkang kondhang dados kaajaiban donya kasebut tasih saget dipunpirsani.[5]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (id)kajaiban dunya dipununduh tanggal 27 Mei 2011
  2. ^ a b c (id)www.mediaindonesia.com dipununduh tanggal 27 Mei 2011
  3. ^ a b c (id)www.mediahidup.co dipununduh tanggal 27 Mei 2011
  4. ^ (id)lintas beritadipununduh tanggal 27 Mei 2011
  5. ^ a b c d e f (id)Tujuh Keajaiban Dunia Kuna dipununduh tanggal 27 Mei 2011
  6. ^ a b (id)patung bersejarah dipununduh tanggal 27 Mei 2011
Pitu Kaajaiban Donya Kuna
Kheops-Pyramid.jpg Piramida Agung Giza
Hanging Gardens of Babylon.jpg Taman Gantung Babilonia
Statue of Zeus.jpg Patung Zeus ing Olympia
Temple of Artemis.jpg Kuil Artemis
Mausoleum of Halicarnassus.jpg Mausoleum Mausolus
Colossus of Rhodes.jpg Colossus Rodos
Lighthouse - Thiersch.gif Mercusuar Iskandariyah