Acropolis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sana Warisan Donya UNESCO
Acropolis Atena
Janeng ing Pratélan Warisan Donya
Acropoling Atena, dideleng saka Pnyx
JinisBudaya
Wewatoni, ii, iii, iv, vi
Rujukan404
Tlatah UNESCOÉropah
Koordhinat37°58′17″N 23°44′10″E / 37.971421°N 23.736166°E / 37.971421; 23.736166
Sujarah prasasti
Prasasti1987 (Sési 11th)

Acropolis ing Atena utawa kondhang mung jeneng acropolis (kutha dhuwur, "Watu suci") iku sawijining monumèn awujud gumuk watu kang pucuké rata lan madeg antarané wangunan kuna Parthenon. Sanajan akèh Acropolis ing kutha liya saliyané ing Atena iki, nanging Acropolis ing Atena iki kang misuwur. Acropolis Atena iki dilebokaké ing Pratélan warisan budaya Éropah ing tanggal 26 Maret 2007.[1] Acropolis iku wujud gumuk watu kang pucuké rata kang dhuwuré 150 mèter sakdhuwuré segara. Panggonan iki uga dikenal minangka Cecropia, saka legendha manungsa ula, Kekrops utawa Cecrops, raja pisanan Atena.

Reruntuhan arkéologi[besut | besut sumber]

Dalan menyang Acropolis wujud gerbang kang karan Propylaea. Ing sisih kidulé gerbang ana kuil cilik ya iku Kuil Nike. Sawijining reca Athena saka tembaga, karya Phidias, asliné madeg ing tengah-tengah. Ing tengahé Acropolis ana wangunan Parthenon utawa Kuil Athena Parthenos (Athena sang perawan). Ing sisih wétan gerbang lan ing sisih loré Parthenon ana kuil kang jenengé Erechtheum. Sisih kidul arena uga ana sisa-sisa teater kabuka Theatre Dionysus. Ora adoh saka kana dumunung Theatre Herodes Atticus kang lagi dirékonstruksi.

Panggonan[besut | besut sumber]

Situs Acropolis
  1. Parthenon
  2. Old Temple of Athena
  3. Erechtheion
  4. Reca Athena Promachos
  5. Propylaea
  6. Temple of Athena Nike
  7. Eleusinion
  8. Brauroneion
  9. Chalkotheke
  10. Pandroseion
  11. Arrephorion
  12. Altar of Athena
  13. Sanctuary of Zeus Polieus
  14. Sanctuary of Pandion
  15. Odeon of Herodes Atticus
  16. Stoa of Eumenes
  17. Sanctuary of Asclepius or Asclepieion
  18. Theatre of Dionysus Eleuthereus
  19. Odeon of Pericles
  20. Temenos of Dionysus Eleuthereus
  21. Aglaureion


Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]