Acropolis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sana Warisan Donya UNESCO
Acropolis Atena
Janeng ing Pratélan Warisan Donya
Acropoling Atena, dideleng saka Pnyx
Jinis Budaya
Wewaton i, ii, iii, iv, vi
Rujukan 404
Tlatah UNESCO Éropah
Koordhinat 37°58′17″N 23°44′10″E / 37.971421°N 23.736166°E / 37.971421; 23.736166
Sujarah prasasti
Prasasti 1987 (Sési 11th)

Acropolis ing Atena utawa luwih dikenal mung jeneng acropolis (kutha dhuwur, "Watu suci") iku sawijining monumèn awujud gumuk watu kang pucuké rata lan madeg antara liya wangunan kuna Parthenon. Senadyan akèh Acropolis ing kutha liya saliyané ing Atena iki, nanging Acropolis ing Atena iki kang misuwur. Acropolis Atena iki dilebokaké ing Daftar warisan budaya Éropah ing tanggal 26 Maret 2007.[1] Acropolis iku arupa gumuk watu kang pucuké rata kang dhuwuré 150 meter sakdhuwuré segara. Panggonan iki uga dikenal minangka Cecropia, saka legendha manungsa ula, Kekrops utawa Cecrops, raja pisanan Atena.

Reruntuhan arkéologi[besut | besut sumber]

Dalan menyang Acropolis arupa gerbang kang disebut Propylaea. Ing sisih kidulé gerbang ana kuil cilik ya iku Kuil Nike. Sawijining reca Athena saka tembaga, karya Phidias, asliné madeg ing tengah-tengah. Ing tengahé Acropolis ana wangunan Parthenon utawa Kuil Athena Parthenos (Athena sang perawan). Ing sisih wétan gerbang lan ing sisih loré Parthenon ana kuil kang jenengé Erechtheum. Sisih kidul arena uga ana sisa-sisa teater kabuka Theatre Dionysus. Ora adoh saka kana dumunung Theatre Herodes Atticus kang lagi dirékonstruksi.

Panggonan[besut | besut sumber]

Situs Acropolis
  1. Parthenon
  2. Old Temple of Athena
  3. Erechtheion
  4. Reca Athena Promachos
  5. Propylaea
  6. Temple of Athena Nike
  7. Eleusinion
  8. Brauroneion
  9. Chalkotheke
  10. Pandroseion
  11. Arrephorion
  12. Altar of Athena
  13. Sanctuary of Zeus Polieus
  14. Sanctuary of Pandion
  15. Odeon of Herodes Atticus
  16. Stoa of Eumenes
  17. Sanctuary of Asclepius or Asclepieion
  18. Theatre of Dionysus Eleuthereus
  19. Odeon of Pericles
  20. Temenos of Dionysus Eleuthereus
  21. Aglaureion


Referensi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Acropolis ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Acropolis&oldid=987828"