Alexandria

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Alexandria
Citra satelit Iskandariyah

Alexandria utawa Iskandariyah (Yunani Ἀλεξάνδρεια; Arab الإسكندرية, al-iskandariyyah; Koptik Rakotə) kuwi kutha pelabuhan utama ing Mesir, lan kutha paling gedhé kaloro ing negara kasebut, lan uga ibukutha pamaréntahan Al Iskandariyah kang dumunung ing pesisir Segara Tengah. Kutha iki dumunung ing koordinat 29°15′ BT_E_ Kaluputan èksprèsi: Operator < ora kaduga°Kaluputan èksprèsi: Operator < ora kadugaKaluputan èksprèsi: Operator < ora kadugaKaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "_" ora ditepungi Kaluputan èksprèsi: Operator < ora kaduga°Kaluputan èksprèsi: Operator < ora kadugaKaluputan èksprèsi: Operator < ora kadugaKaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "�" ora ditepungi / Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "_" ora ditepungi Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "�" ora ditepungi / 31_12_N_29_15_E_; 31°12′ LU 29°15′ BTKaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "_" ora ditepungiKaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "_" ora ditepungiKaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "�" ora ditepungiKaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "�" ora ditepungi, 208 km ing sisih kulon-lor Kairo. Kutha iki nduwèni populasi 3.341.000 jiwa.

Dijenengaké saka jeneng kang ngadegaké, Alexander Agung, lan minangka panggonan panguwasa Ptolemaik Mesir kang cepet dadi kutha paling mégah saka donya Hellenistik; dadi kutha nomer loro sawisé Roma jroning jembar lan kasugihané. Ananging, sawisé madeg kutha Kairo déning panguwasa Islam Mesir ing jaman pertengahan statusé minangka ibukutha negara rampung, lan ngalami kamunduran, lan ing pungkasan periode Ottoman sangsaya suda dadi désa perikanan silik.

San Stefano , Alexandrie


Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alexandria&oldid=815986"