Préfèktur Gunma

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Prefektur Gunma)
Prefektu Gunma, Jepang
Prefektu Gunma, Jepang

Cithakan:Infobox Prefektur Gunma

Prefektur Gunma (群馬県 Gunma-ken?) inggih punika prefektur Jepang ingkang mapan wonten ing wewengkon Kanto, Pulo Honshu, Jepang[1][2]. Kutha krajan prefektur punika Maebashi.

Sajarah[besut | besut sumber]

Kala rumiyin, Gunma punika kagabung kalihan Tochigi lan dipunsebat Propinsi Kenu. Propinsi punika lajeng dipunperang malih dados Kami-kenu (Kenu Atas) lan Shimo-kenu (Kenu Bawah). Kathahipun ing sejarah Jepang, Gunma langkung kawéntar minangka Propinsi Kozuke.

Geografi[besut | besut sumber]

Gunma kalebet prefektur paling baratlaut ing Kanto. Ing Gunma kathah pagunungan ing sisih ler kanthi populasi langkung konsentrasi dhateng bagéyan kidul ingkang madep Prefektur Saitama. Prefektur punika gadhah iklim ingkang adhem langkung sami kados Wewengkon Hokuriku tinimbang dhataran andhap Kanto. Wujuding wewengkon Gunma punika kados manuk bangau ingkang nembé mabur (Jomo Karuta).

Kutha-kutha[besut | besut sumber]

Kutha alit lan désa[besut | besut sumber]

Wonten sapérangan kutha alit lan désa ing Gunma miturut distrik.

Panggabungan[besut | besut sumber]

Pawiyaran Numata[besut | besut sumber]

Nalika tanggal 13 Februari 2005, désa-désa ingkang rumiyinipun mawi nama Shirasawa lan Tone saking Distrik Tone kagabung dados pawiyaran kutha Numata.

Pawiyaran Isesaki[besut | besut sumber]

Tanggal 1 Januari 2005, kutha-kutha alit ingkang rumiyinipun mawi nama Akabori lan Sakai ugi désa ingkang kala rumiyin gadhah nama Azuma saking Distrik Sawa kagabung dados pawiyaran kutha Isesaki.

Pawiyaran Maebashi[besut | besut sumber]

Ing tanggal 5 Desember 2004, kutha alit ingkang rumiyin anama Ogo ugi désa-désa anama Kasukawa lan Miyagi saking Distrik Seta kagabung dados pawiyaran kutha Maebashi.

Ekonomi[besut | besut sumber]

Industri modern Gunma kadosta piranti transportasi lan elektronik kanthi pusatipun wonten ing Maebashi lan wonten ing wewengkon wétan ingkang langkung caket kalihan Tokyo. Ing Gunma punika kathah industri tradisional kados sutra lan tetanèn.

Demografi[besut | besut sumber]

Kabudayaan[besut | besut sumber]

Pariwisata[besut | besut sumber]

Kathah papan wonten ing Gunma ingkang kawéntar minangka Onsen padusan toya panas. Pariwisata sanèsipun punika aréna ski ing aréa pagunungan[3][4].

Simbol Prefektur[besut | besut sumber]

Simbol Prefektur punika kanji saking tembung 'Gunma' dipunubengi déning tigang gunung minangka simbol tigang gunung utami ing Prefektur Gunma : Gunung Haruna, Gunung Akagi, lan Gunung Myogi.

Sanèsipun[besut | besut sumber]

Serial manga/anime balapan Initial D ngginakaken papan ing Prefektur Gunma.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 22 Februari 2013)
  2. ^ (id) Geografi Jepang, (dipunakses tanggal 22 Februari 2013)
  3. ^ (id) Laladan Kanto, (dipunakses tanggal 22 Februari 2013)
  4. ^ (id) Jepang, (dipunakses tanggal 22 Februari 2013)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cithakan:Gunma