Manga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Wikipe-tan, wujud wikipedia kang digambaraké ala manga.

Manga (漫画) (waca: man-ga, utawa ma-ng-ga) iku tembung komik sajeroning basa Jepang; ing sajabaning Jepang, tembung mau dipigunakaké mligi kanggo mratélakaké ngenani komik Jepang. Mangaka (漫画家) (waca: man-ga-ka, utawa ma-ng-ga-ka) iku wong kang nggambar manga.[1]

Manga ing Jepang[besut | besut sumber]

Majalah-kalawarta manga ing Jepang lumrahé dumadi saka sawetara sesirah komik kang sabel sesirah ngisi watara 30-40 kaca kalawarta iku (siji chapter/bab). Majalah-kalawarta mau lumrahé duwé kandelwatara 200 nganti 850 kaca. Sawijining sesirah manga kang suksès bisa kababar nganti mataun-taun kaya "ジョジョの奇妙な冒険 / Jojo no Kimyō na Bōken / JoJo's Bizarre Adventure / Misi Rahasia". Lumrahé, sesirah-sesirah kang suksès bisa diangkat dadi wangun animasi (utawa saiki luwih misuwur kanthi istilah ANIME) contoné kaya Naruto, Bleach lan One Piece

Sawetara manga carita asliné bisa diangkat dhedhasar saka novèl / visual novèl, contoné ya iku adhedhasarBasilisk" (ora beredar ing Indonésia) dhedhasar saka novèl "甲賀忍法帖, Kōga Ninpōchō" déning Futaro Yamada, kang nyaritakaké pertarungan antara klan ninja Tsubagakure Iga lan klan ninja Manjidani Koga. Ana uga kang ngangkat saka segi sajarah, kaya sajarah Telung Krajan (The Three Kingdom) kaya Legenda Naga (Ryuuroden) lan sajarah-sajarah Jepang, kadhang ana kang nganggo jeneng kang bener bener ana, ana uga kang nganggo tokoh fiktif

Sawisé sawetara suwéné, carita-carita saka kalawarta iku bakal dikumpulaké lan dicithak sajeroning wangun buku ukuran biyasa, kang ingaran tankōbon (utawa kadhang misuwur minangka istilah volume). Komik sajeroning wangun iki lumrahé dicithak ing sadhuwuring kertas kualitas apik lan migunani tumrap wong-wong kang ora utawa kesèd tuku kalawarta-kalawarta manga kang kababar minggon kang duwé manéka campuran carita/sesirah. Saka wangun tankōbon ini manga lumrahé diterjemahaké sajeroning basa-basa liya ing nagara-nagara liya kaya Indonésia.

Kanggo sawetara sesirah (kang suksès) malah wis/bakal digawé vèrsi manungsa (Live Action, utawa kadhang dicekak minangka L.A. ing jepang), sawetara sesirah kang wis diangkat dadi Live Action ya iku Death Note, Detektif Conan, GeGeGe no Kintaro, Cutie Honie, Casshern, DevilMan, Saigake!! Otokojuku lan liya liyané [2]

Sabanjuré sapérangan sesirah uga bakal digawé (remake) manèh kanthi internasional déning prodhusèn ing sajabaning Jepang, kaya Amérika, kang gawé filem Live Action Dragon Ball vèrsi Hollywood (20'th Century Fox)[3], lan kabaré uga bakal digawé vèrsi live action saka Death Note déning pihak prodhuser kulon[4].

Adhedhasar jinis pamaos[besut | besut sumber]

  • Manga kang mligi ditujokaké kanggo bocah ingaran kodomo (子供) — kanggo bocah.
  • Manga kang mligi ditujokaké kanggo (Wanita) diwasa ingaran Josai (女性) (utawa redikomi) — wanita.
  • Manga kang mligi ditujokaké kanggo diwasa ingaran Seinen (青年) — lanang.
  • Manga kang mligi ditujokaké kanggo wanita ingaran shōjo (少女) — rumaja wadon.
  • Manga kang mligi ditujokaké kanggo wong lanang ingaran shōnen (少年) — rumaja lanang.

Akèh jinis-jinis iki uga kanggo anime lan permainan komputer Jepang.

Loro pangecapan manga gedhé dhéwé ing Jepang ya iku Shogakukan (小学館) lan Shueisha (集英社).

Gaya penggambaran[besut | besut sumber]

Rata-rata mangaka ing Jepang migunakaké gaya/style prasaja sajeroning nggambar manga. Nanging, gambar latar mburiné amèh kabèh manga digambar supaya realistis, sanadyan gambar karakteré bener-bener prasaja. Para mangaka nggambar prasaja mligi ing pérangan rai, kanthi ciri kas mata gedhé, cangkem cilik lan irung sajumput. Ana uga gaya nggambar Lolicon utawa Shotacon.

Ora kabèh manga digambaraké kanthi prasaja. Sawetara mangaka migunakaké style kang realistis, sanadyan sajeroning sawetara unsur isih bisa dikategori minangka manga. Kaya contoné Vagabond, karya Takehiko Inoue kang nonjolaké panggunaan arsir, proporsi seimbang lan setting kang realistis.[butuh sitiran] Vagabond dikategori minangka manga amarga gaya penggambaran mata, sarta sawetara pérangan kang simpel. Manga uga biyasa digambar sajeroning monochrome lan gradasiné kang biyasa ingaran tone.

Kanggo komik jangka panjang utawa kang duwé atusan volume, lumrahé seiring karo perkembangan wektu, para mangaka bakal ngalami owah-owahan gorèsan kang cukup signifikan.[butuh sitiran] Conto kang umum ing Indonésia manawa karaya Hojo Tsukasa kang saka Cat Eyes owah dadi kaya sajeroning City Hunter. Utawa karya liya Ah ! My Goddess kang diwiwiti taun 1988 lan nganti saiki isih terus lumaku. One Piece and Naruto uga cukup owah yèn dibandhingaké ing gorèsan volume volume wiwitan.[butuh sitiran]

Doujinshi[besut | besut sumber]

Doujinshi ya iku sebutan tumrap manga kang digawé déning fans manga mau kang duwé alur carita utawa ending kang béda saka manga asliné. Para fans iki biyasa mbagi gethol-tular, didol kanthi indie ing toko doujinshi, utawa mèlu konvensi akbar doujinshi kang biyasa ingaran Comiket. Ing kéné didol èwon sesirah doujinshi saben taun. Pengunjungé bisa ngancik 400.000 wong.

Doujinshi dhéwé kadhangkala dadi batu loncatan kanggo dadi mangaka. Ken Akamatsu (Love Hina, Negima) uga kerep gawé dojin karyané dhéwé. Manga kang mawa téma hentai lumrahé ya iku dojin saka manga tinamtu kang wis misuwur. Lumrahé karakter manga mau pancèn didésain supaya dadi "sasaran" para dojin-ka (sebutan tumrap kang gawé dojin, padha karo manga-ka).

Manga ing Indonésia[besut | besut sumber]

Penerbit[besut | besut sumber]

Loro pangecapan manga gedhé dhéwé ing Indonésia ya iku Elex Media Komputindo lan m&c Comics kang dadi péranganing golongan Gramedia. Watara taun 2005, golongan Gramedia uga wis mbabar Level Comics, kang luwih kafokus marang pangecapanan manga-manga genre Seinen (diwasa) Sawetara sesirah (kang wis diterjemahaké / misuwur sajeroning basa Indonésia) kang wis nganggo format wacan ala Jepang (raw) ya iku:

Monster-Urasawa Naoki (1995)

Hoero Pen-SHIMAMOTO Kazuhiko (2002)

LAN DOH!! XI-SAKATA Nobuhiro & BANJO Daichi (2002)

YAMI NO AEGIS-NANATSUKI Kyouichi & FUJIWARA Yoshihide (2006)

C.M.B.-Shinra Hakubutstukan no Jiken Mokuroku-Motohiro Katou (2006)

Tekken Chinmi Legends-Takeshi Maekawa (2007)

A.S.(Animal Sense)-Takeshi Maekawa (2006)

Yotsubato!-Kiyohiko Azuma / Yotuba Sutazio (2007)

Jinis manga[besut | besut sumber]

Kategori manga pornografis[besut | besut sumber]

Lumrahé ingaran "hentai" (変態) sajeroning basa Inggris, sanadyan istilah ecchi (H) luwih kerep dianggo. Ecchi dhéwé sakbeneré minangka cara panyebutan wong Jepang kanggo aksara "H" saka tembung 'hentai'.

Réferènsi lan cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Amarga sayektiné kaloro tembung mau (Manga lan Komik) kanggo tegesé buku komik, prabédan kang paling jelas antara sebutan kanggo manga lan komik ya iku kanggo mbédakaké panglompokan, ya iku manga luwih kafokus marang komik-komik Jepang (kadhangkala uga kalebu Asia), lan komik luwih marang komik-komik gawéan Éropah/Kulon, nanging kaloroné duwé makna kang padha.
  2. ^ Sama kaya manga, sawetara serial ing jepang kang uga diangkat dhedhasar saka novèl / visual novèl
  3. ^ Saka sumber http://dbthemovie.com
  4. ^ nanging durung bisa dikonfirmasi kanthi jelas

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]