Manga

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wikipe-tan, wujud wikipedia sing digambaraké ala manga.

Manga (漫画) (waca: man-ga, utawa ma-ng-ga) iku tembung komik jroning basa Jepang; ing sajabaning Jepang, tembung kasebut dipigunakaké mligi kanggo mratélakaké ngenani komik Jepang. Mangaka (漫画家) (waca: man-ga-ka, utawa ma-ng-ga-ka) iku wong sing nggambar manga.[1]

Manga ing Jepang[sunting | sunting sumber]

Majalah-majalah manga ing Jepang biasané dumadi saka sawetara judhul komik sing sabel judhul ngisi watara 30-40 kaca majalah iku (siji chapter/bab). Majalah-majalah kasebut biasané nduwèni kandelwatara 200 nganti 850 kaca. Sawijining judhul manga sing suksès bisa kababar nganti mataun-taun kaya "ジョジョの奇妙な冒険 / Jojo no Kimyō na Bōken / JoJo's Bizarre Adventure / Misi Rahasia". Umumé, judhul-judhul sing suksès bisa diangkat dadi wangun animasi (utawa saiki luwih dikenal kanthi istilah ANIME) contoné kaya Naruto, Bleach lan One Piece

Sawetara manga cerita asliné bisa diangkat adhedhasar saka novel / visual novel, contoné ya iku adhedhasarBasilisk" (ora beredar ing Indonesia) adhedhasar saka novel "甲賀忍法帖, Kōga Ninpōchō" déning Futaro Yamada, sing nyaritakaké pertarungan antara klan ninja Tsubagakure Iga lan klan ninja Manjidani Koga. Ana uga sing ngangkat saka segi sejarah, kaya sejarah Telung Krajan (The Three Kingdom) kaya Legenda Naga (Ryuuroden) lan sejarah-sejarah Jepang, kadhang ana sing nganggo jeneng sing bener bener ana, ana uga sing nganggo tokoh fiktif

Sawisé sawetara suwéné, crita-crita saka majalah iku bakal dikumpulaké lan dicithak jroning wangun buku ukuran biasa, sing disebut tankōbon (utawa kadhang dikenal minangka istilah volume). Komik jroning wangun iki biasané dicithak ing sadhuwuring kertas kualitas apik lan migunani tumrap wong-wong sing ora utawa kesèd tuku majalah-majalah manga sing kababar mingguan sing nduwèni manéka campuran crita/judhul. Saka wangun tankōbon ini manga biasané diterjemahaké jroning basa-basa liya ing negara-negara liya kaya Indonesia.

Kanggo sawetara judhul (sing suksès) malah wis/bakal digawé vèrsi manungsa (Live Action, utawa kadhang dicekak minangka L.A. ing jepang), sawetara judhul sing wis diangkat dadi Live Action ya iku Death Note, Detektif Conan, GeGeGe no Kintaro, Cutie Honie, Casshern, DevilMan, Saigake!! Otokojuku lan liya liyané [2]

Sabanjuré sebagéan judhul uga bakal digawé (remake) manèh sacara internasional déning prodhusèn ing sajabaning Jepang, kaya Amerika, sing gawé film Live Action Dragon Ball vèrsi Hollywood (20'th Century Fox)[3], lan kabaré uga bakal digawé vèrsi live action saka Death Note déning pihak prodhuser kulon[4].

Adhedhasar jenis pamaos[sunting | sunting sumber]

  • Manga sing mligi ditujokaké kanggo bocah disebut kodomo (子供) — kanggo bocah.
  • Manga sing mligi ditujokaké kanggo (Wanita) dhiwasa disebut Josai (女性) (utawa redikomi) — wanita.
  • Manga sing mligi ditujokaké kanggo dewasa disebut Seinen (青年) — lanang.
  • Manga sing mligi ditujokaké kanggo wanita disebut shōjo (少女) — remaja wadon.
  • Manga sing mligi ditujokaké kanggo wong lanang disebut shōnen (少年) — remaja lanang.

Akèh jenis-jenis iki uga kanggo anime lan permainan komputer Jepang.

Loro penerbit manga paling gedhé ing Jepang ya iku Shogakukan (小学館) lan Shueisha (集英社).

Gaya penggambaran[sunting | sunting sumber]

Rata-rata mangaka ing Jepang migunakaké gaya/style prasaja jroning nggambar manga. Nanging, gambar latar mburiné amèh kabèh manga digambar supaya realistis, senadyan gambar karakteré bener-bener prasaja. Para mangaka nggambar prasaja utamané ing pérangan rai, kanthi ciri khas mata gedhé, cangkem cilik lan irung sajumput. Ana uga gaya nggambar Lolicon utawa Shotacon.

Ora kabèh manga digambaraké kanthi prasaja. Sawetara mangaka migunakaké style sing realistis, senadyan jroning sawetara elemen isih bisa dikategori minangka manga. Kaya contoné Vagabond, karya Takehiko Inoue sing nonjolaké panggunaan arsir, proporsi seimbang lan setting sing realistis.[rujukan?] Vagabond dikategori minangka manga amarga gaya penggambaran mata, sarta sawetara bagéan sing simpel. Manga uga biasa digambar jroning monochrome lan gradasiné sing biasa disebut tone.

Kanggo komik jangka panjang utawa sing nduwèni atusan volume, umumé seiring karo perkembangan wektu, para mangaka bakal ngalami owah-owahan gorèsan sing cukup signifikan.[rujukan?] Conto sing umum ing Indonesia manawa karaya Hojo Tsukasa sing saka Cat Eyes owah dadi kaya jroning City Hunter. Utawa karya liya Ah ! My Goddess sing diwiwiti taun 1988 lan nganti saiki isih terus lumaku. One Piece and Naruto uga cukup owah yèn dibandhingaké ing gorèsan volume volume wiwitan.[rujukan?]

Doujinshi[sunting | sunting sumber]

Doujinshi ya iku sebutan tumrap manga sing digawé déning fans manga kasebut sing nduwèni alur crita utawa ending sing béda saka manga asliné. Para fans iki biasa mbagi gethol-tular, didol sacara indie ing toko doujinshi, utawa mèlu konvensi akbar doujinshi sing biasa disebut Comiket. Ing kéné didol èwon judhul doujinshi saben taun. Pengunjungé bisa ngancik 400.000 wong.

Doujinshi dhéwé kadhangkala dadi batu loncatan kanggo dadi mangaka. Ken Akamatsu (Love Hina, Negima) uga kerep gawé dojin karyané dhéwé. Manga sing mawa téma hentai biasané ya iku dojin saka manga tinamtu sing wis misuwur. Biasané karakter manga kasebut pancèn didesain supaya dadi "sasaran" para dojin-ka (sebutan tumrap sing gawé dojin, padha karo manga-ka).

Manga ing Indonesia[sunting | sunting sumber]

Penerbit[sunting | sunting sumber]

Loro penerbit manga paling gedhé ing Indonesia ya iku Elex Media Komputindo lan m&c Comics sing dadi bagéan saka klompok Gramedia. Watara taun 2005, klompok Gramedia uga wis mbabar Level Comics, sing luwih kafokus marang penerbitan manga-manga genre Seinen (dewasa) Sawetara judhul (sing wis diterjemahaké / dikenal jroning basa Indonesia) sing wis nganggo format wacan ala Jepang (raw) ya iku :

  • Monster (2003) M&C!

Monster - Urasawa Naoki (1995)

Hoero Pen - SHIMAMOTO Kazuhiko (2002)

LAN DOH!! XI - SAKATA Nobuhiro & BANJO Daichi (2002)

YAMI NO AEGIS - NANATSUKI Kyouichi & FUJIWARA Yoshihide (2006)

C.M.B. - Shinra Hakubutstukan no Jiken Mokuroku - Motohiro Katou (2006)

Tekken Chinmi Legends - Takeshi Maekawa (2007)

A.S.(Animal Sense) - Takeshi Maekawa (2006)

Yotsubato! - Kiyohiko Azuma / Yotuba Sutazio (2007)

Jenis manga[sunting | sunting sumber]

Kategori manga pornografis[sunting | sunting sumber]

Biasané disebut "hentai" (変態) jroning basa Inggris, senadyan istilah ecchi (H) luwih kerep dianggo. Ecchi dhéwé sakbeneré minangka cara panyebutan wong Jepang kanggo aksara "H" saka tembung 'hentai'.

Referensi lan cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Amarga sayektiné kaloro tembung kasebut (Manga lan Komik) kanggo ngarujuk marang buku komik, prabédan sing paling jelas antara sebutan kanggo manga lan komik ya iku kanggo mbédakaké panglompokan, ya iku manga luwih kafokus marang komik-komik Jepang (kadhangkala uga kalebu Asia), lan komik luwih marang komik-komik gawéyan Éropah/Kulon, nanging kaloroné nduwèni makna sing padha.
  2. ^ Sama kaya manga, sawetara serial ing jepang sing uga diangkat adhedhasar saka novel / visual novel
  3. ^ Saka sumber http://dbthemovie.com
  4. ^ nanging durung bisa dikonfirmasi sacara jelas

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Manga&oldid=831386"