Panda abang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/Cithakan:Taxonomy/Ailurus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Panda abang
RedPandaFullBody.JPG
Panda abang ing kebon kewan Cincinnati
Klasifikasi ngèlmiah e
Unrecognized taxon (fix): Ailurus
Spésies: Template:Taxonomy/AilurusA. fulgens
Jeneng binomial
Ailurus fulgens
F. Cuvier, 1825
Subspecies

A. f. fulgens (Himalayan red panda) F. Cuvier, 1825

A. f. styani (Chinese red panda) Thomas, 1902[2]

Map showing the range of the red pandas
Range of the red panda

Panda abang (Ailurus fulgens) minangka karnivora sing asalé saka Himalaya sisih wetan lan China kidul-kulon. Kadhaptar minangka spesies terancam langka ing Dhaptar Abang IUCN amarga pedunung liar kira-kira kurang saka 10.000 wong diwasa lan terus mudhun amarga ilang habitat lan fragmentasi, perburuan, lan pamudhunan perkembangbiakan. Sanajan jenenge panda, jeneng kasebut ora ana gandheng cenengékaro panda biasa. [3] Panda abang wis wulu soklat abang, dawa, duwé buntut, lan gait amarga sikil ngarep rada cendhek; ukurané kira-kira ukuran kucing ingon, sanajan awak luwih dawa. Iki kewna arboreal lan panganan utamané kanggo pring, nanging uga mangan endhog, manuk, lan kemangga . Iki minangka kewan sing dhewekan, umume aktif wiwit surup nganti esuk, lan umume ora turu. Uga diarani panda cilik, lan kucing abang. [4]

Panda abang minangka siji-sijine anggota genus Ailurus lan kulawarga Ailuridae. Sadurunge diselehaké ing rakun lan kulawarga bruwang, nanging asil analisis filogenetik nyedhiyakaké dhukungan kuat kanggo klasifikasi taksonomi ing kulawargané dhewe, Ailuridae, sing kalebu bagean saka kulawarga kulawarga Musteloidea, bebarengan karo kulawarga weasel, rakun lan skunk. [5] Cara tradisional dianggep kalebu rong subspesies. [6] Nanging, asil analisis genetik nuduhaké manawa ana rong spesies panda abang sing beda, panda abang Tiongkok lan panda abang Himalaya, sing sacara genetis nyimpang 0.22 yuta taun kepungkur. [7]

Karakteristik panda abang[besut | besut sumber]

Panda abang medun saka wit

Panda abang duwé wulu sing dawa, alus, coklat coklat ing sisih ndhuwur, wulu ireng ing sisih ngisor, lan pasuryan kanthi tandha luh lan garis putih padha karo rakun, nanging saben individu bisa duwé tandha khas. Tengkoraké bunder karo kuping ukurané madegé, irungé ireng, lan mripaté ireng. Untune lengkap. Buntut sing dawa lan empuk kanthi enem cincin oker transversal nyedhiyakaké keseimbangan lan kamuflase sing apik ing habitat kanthi lumut - lan wit sing ditemokaké lichen. Sikil ireng lan cekak kanthi wulu kandel ing telapak sikil. Wulu iki minangka insulasi termal ing permukaan sing ditutupi salju utawa es lan ndhelikaké kelenjar aroma, sing uga ana ing dubur. [8]

Panda abang mligi minangka pakan pring karo kuwat, cakar mlengkung lan landhep [9] ngadeg mlebu kanggo tangané panah cabang wit, godhong, lan woh. Kaya panda biasa, duwé "jempol palsu", yaiku perpanjangan balung pergelangan tangan . Nalika mudhun mandhuwur wit, panda abang muter tungkak kanggo ngontrol turune, salah sawijining spesies pendakian sing bisa ditindakaké. [10]

Habitat[besut | besut sumber]

A red panda lies sleeping on a high branch of a tree, with tail stretched out behind and legs dangling on each side of the branch
Panda abang turu ing wit.

Panda panda kasebut minangka endemik ing alas Himalaya sing sedheng, lan wiwit saka pucuk Nepal bagean kulon nganti China ing sisih wétan. [11] Watesan paling sisih wétan yaiku Pegunungan Qinling ing Provinsi Shaanxi ing China. Rentang kasebut kalebu Tibet kidul, Sikkim lan Assam ing India, Bhutan, pegunungan sisih lor Burma, lan China sisih kidul-kulon, ing Pegunungan Hengduan Sichuan lan Pegunungan Gongshan ing Yunnan. Bisa uga urip ing sisih kidul-kulon Tibet lan sisih lor Arunachal Pradesh, nanging iki durung bisa kacathet. Lokasi kanthi kapadhetan pandha abang paling dhuwur kalebu area ing Himalaya sing wis diusulaké minangka papan perlindungan kanggo macem-macem spesies endemik ing Pleistosen. Rentang distribusi panda abang kudu dianggep kapisah, ora terus-terusan. [12] Populasiné uga manggon ing Plateau Meghalaya ing sisih lor-wétan India. [13] Pandha abang minangka pendaki sing apik, lan umume dipangan ing wit. Umume mangan pring, lan bisa uga mangan mamalia cilik, manuk, endhog, kembang, lan woh wohan beri. Ing panangkaran, dheweke diamati mangan manuk, kembang, mapel lan godhong mulberry, lan kulit lan woh-wohan maple, lan mulberry. [14]

kétok cedhak saka panda abang

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. Glatston, A.; Wei, F.; Than Zaw; Sherpa, A. (2015). "Ailurus fulgens". IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2015: e.T714A110023718. Unknown parameter |name-list-style= ignored (pitulung)
  2. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng thomas_1902
  3. Flynn (2000).
  4. Glatston, A. R. (2011). Red Panda: Biology and Conservation of the First Panda. Amsterdam, Boston, Heidelberg: Academic Press. ISBN 978-1-4377-7813-7.
  5. Flynn, J. J.; Nedbal, M. A.; Dragoo, J. W.; Honeycutt, R. L. (2000). "Whence the Red Panda?" (PDF). Molecular Phylogenetics and Evolution. 17 (2): 190–199. doi:10.1006/mpev.2000.0819. PMID 11083933. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 23 August 2011. Dibukak ing 23 September 2009.
  6. Wozencraft, W. C. (2005-11-16). Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds) (ed.). Mammal Species of the World (3rd edition ed.). Johns Hopkins University Press. ISBN 0-801-88221-4.CS1 maint: multiple names: editors list (link) CS1 maint: extra text: editors list (link) CS1 dandani: tèks keluwihen (link)
  7. Hu, Y.; Thapa, A.; Fan, H.; Ma, T.; Wu, Q.; Ma, S.; Zhang, D.; Wang, B.; Li, M. (2020). "Genomic evidence for two phylogenetic species and long-term population bottlenecks in red pandas". Science Advances. 6 (9): eaax5751. Bibcode:2020SciA....6.5751H. doi:10.1126/sciadv.aax5751. PMC 7043915. PMID 32133395.
  8. Pocock, R. I. (1941). "Family Ailuridae". Fauna of British India, including Ceylon and Burma. Mammalia. – Volume 2. London: Taylor and Francis. pp. 250–264.
  9. Roberts, M. S.; Gittleman, J. L. (1984). "Ailurus fulgens" (PDF). Mammalian Species. 222 (222): 1–8. doi:10.2307/3503840. JSTOR 3503840.
  10. Fisher, R. E.; Adrian, B.; Clay, E.; Hicks, M. (2008). "The phylogeny of the red panda (Ailurus fulgens): evidence from the hindlimb". Journal of Anatomy. 213 (5): 607–628. doi:10.1111/j.1469-7580.2008.00987.x. PMC 2667555. PMID 19014366.
  11. Glatston 1994:20
  12. Roberts, M. S.; Gittleman, J. L. (1984). "Ailurus fulgens" (PDF). Mammalian Species. 222 (222): 1–8. doi:10.2307/3503840. JSTOR 3503840.
  13. Choudhury, A. (2001). "An overview of the status and conservation of the red panda Ailurus fulgens in India, with reference to its global status". Oryx. Flora & Fauna International. 35 (3): 250–259. doi:10.1046/j.1365-3008.2001.00181.x.
  14. Roberts, M. S.; Gittleman, J. L. (1984). "Ailurus fulgens" (PDF). Mammalian Species. 222 (222): 1–8. doi:10.2307/3503840. JSTOR 3503840.