Panda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Panda Besar
Panda.jpg
Hua Mèi, bayi ingkang lair ing Kebon Raja San Diego pada taun 1999.
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Carnivora
Famili: Ursidae
Génus: Ailuropoda
Milne-Edwards, 1870
Spésies: A. melanoleuca
Jeneng binomial
Ailuropoda melanoleuca
(David, 1869)
Subspesies
A. melanoleuca melanoleuca

A. melanoleuca qinlingensis

Mapa distribuicao Ailuropoda melanoleuca.png
Peta panyebaran Panda Gedhe

Panda Gedhe (Hanzi: 貓熊;; pinyin: mao xiong), Ailuropoda melanoleuca ("Kaki-kucing ireng-putih")utawi ingkang biyasanipun dipunwastani Panda.[1] Panda punika salah setunggaling mamalia ingkang biyasanipun dipunklasifikasekaken wonten ing famili bruwang Ursidae, ingkang dados kéwan asli Tiongkok tengah.[1] Panda Gedhé manggèn wonten laladan pagunungan, kados ta Sichuan saha Tibet.[1] Nalika setengah abad ke-20 kang kapungkur, panda dados lambang nagara Tiongkok.[1] Sapunika gambar panda ugi dipuncithak dados gambar wonten ing dhuwit emas nagara punika.[1]

Panda miturut nama Chinanipun punika gadhah teges "kucing-bruwang," saha saged ugi dipunwaos bruwang kucing tanpa ngowahi teges.[1] Wonten ing laladan Barat, nama panda punika amargi panda mirip kaliyan Panda abang, ingkang kala rumiyin misuwur kanthi nama Beruang Belang (Ailuropus melanoleucus).[1]

Sanajan miturut taksonomi Panda punika kagolongaken dados kéwan karnivora ananging pandha mangan kados kéwan herbivora.[1] Ingkang dados pakananipun panda inggih punika tandur-tanduran kaya ta pring.[1] Panda ugi saged dipunwastani kéwan omnivora (saged dipunwastani Karnivora, Omnivora, Herbivora), amargi panda ugi mangan endhog lan serangga.[1] Kekalihipun punika ngandhut protein kang diperlokaken panda.[1] Kuping panda obah-obah nalika panda lagi mangan.[1] Panda punika kalebet kéwan ingkang kaancam cures.[2] Panda punika gadhah libido ingkang kedhik saéngga radi kirang anggénipun reprodhuksi.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l panda.org(dipunundhuh tangga 23 September 2011)
  2. ^ a b dunia.vivanews.com(dipunundhuh tanggal 23 September 2011)