Panda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Panda Besar
Panda.jpg
Hua Mèi, bayi ingkang lair ing Kebon Raja San Diego pada taun 1999.
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Carnivora
Famili: Ursidae
Génus: Ailuropoda
Milne-Edwards, 1870
Spésies: A. melanoleuca
Jeneng binomial
Ailuropoda melanoleuca
(David, 1869)
Subspesies
A. melanoleuca melanoleuca

A. melanoleuca qinlingensis

Mapa distribuicao Ailuropoda melanoleuca.png
Peta panyebaran Panda Gedhe

Panda Gedhe (Hanzi: 貓熊;; pinyin: mao xiong), Ailuropoda melanoleuca ("Kaki-kucing ireng-putih")utawi ingkang limrahipun dipunwastani Panda.[1] Panda punika salah setunggaling mamalia ingkang limrahipun dipunklasifikasekaken wonten ing famili bruwang Ursidae, ingkang dados kéwan asli Tiongkok tengah.[1] Panda Gedhé manggèn wonten laladan pagunungan, kados ta Sichuan saha Tibet.[1] Nalika setengah abad ke-20 kang kapungkur, panda dados lambang nagara Tiongkok.[1] Sapunika gambar panda ugi dipuncithak dados gambar wonten ing dhuwit emas nagara punika.[1]

Panda miturut nama Chinanipun punika gadhah teges "kucing-bruwang," saha saged ugi dipunwaos bruwang kucing tanpa ngowahi teges.[1] Wonten ing laladan Barat, nama panda punika amargi panda mirib kaliyan Panda abang, ingkang kala rumiyin misuwur kanthi nama Beruang Belang (Ailuropus melanoleucus).[1]

Sanajan miturut taksonomi Panda punika kagolongaken dados kéwan karnivora nanging pandha mangan kados kéwan hèrbivor.[1] Ingkang dados pakananipun panda inggih punika tandur-tanduran kaya ta pring.[1] Panda ugi saged dipunwastani kéwan omnivora (saged dipunwastani Karnivora, Omnivora, Hèrbivor), amargi panda ugi mangan endhog lan gegremet.[1] Kekalihipun punika ngandhut protéin kang diperlokaken panda.[1] Kuping panda obah-obah nalika panda lagi mangan.[1] Panda punika kalebet kéwan ingkang kaancam cures.[2] Panda punika gadhah libido ingkang kedhik saéngga radi kirang anggénipun reprodhuksi.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l panda.org(dipunundhuh tangga 23 September 2011)
  2. ^ a b dunia.vivanews.com(dipunundhuh tanggal 23 September 2011)