Bung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Bung
Bamboo sprout2.JPG
Edible bamboo shoots
Jeneng Cina
Cina Padatan 竹筍
Cina Prasaja 竹笋

Cithakan:Infobox Chinese/Korean

Bung
Nama Jepang
Kanji: 竹の子 or 筍
Kana: タケノコ
Jeneng Nepali
Nepaliतामा (Tama)
Jeneng Vietnamese
Vietnamesemăng
Jeneng Tagalog
Tagaloglabóng or tambô
Jeneng Assamese
Assameseবাঁহ গাজ (bãh gaz)
Jeneng Indonesian
Indonesianrebung
Jeneng Jumma people
Jumma peoplebajchuri
Jeneng Nagamese
Nagamesebaas tenga
Jeneng Bru
Brumuiya
Jeneng Meetei
Meeteiꯎꯁꯣꯏ
Jeneng Paite
Paitegotuai
Bamboo shoots, raw
Ajiné nutrisi saben 100 g (3.5 oz)
Ènergi115 kJ (27 kkal)
5.2 g
Gula3 g
Serat panganan2.2 g
0.3 g
2.6 g
Vitamin
Tiamin (B1)
(13%)
0.15 mg
Riboflavin (B2)
(6%)
0.07 mg
Niasin (B3)
(4%)
0.6 mg
Asem pantotènik (B5)
(3%)
0.161 mg
Vitamin B6
(18%)
0.24 mg
Folat (B9)
(2%)
7 μg
Vitamin C
(5%)
4 mg
Vitamin É
(7%)
1 mg
Mineral
Wesi
(4%)
0.5 mg
Mangan
(12%)
0.262 mg
Fosforus
(8%)
59 mg
Potasium
(11%)
533 mg
Sèng
(12%)
1.1 mg

Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.
Sumber: Sasana Dhata Gizi USDA

Bung pring utawa thukulan pring sing becik ditonton pring enom (pring anyar sing metu saka lemah) saka akeh pring kagolong Bambusa vulgaris lan edulis Phyllostachys . Iki digunakake minangka sayuran ing macem -macem masakan Asia lan kaldu. Didol kanthi macem-macem bentuk olahan, lan kasedhiya ing versi seger, garing, lan kalengan.

Tunas pring mentah ngemot glikosida sianogenik, racun alami uga ana ing singkong . [1] Racun-racun kasebut kudu dirusak kanthi dimasak kanthi mateng lan amarga iki tunas pring sing seger asring digodhog sadurunge digunakake kanthi cara liya. Racun-racun kasebut uga bakal rusak sajrone proses pengalengan.

Spesies panen[besut | besut sumber]

Bung minangka pirang-pirang jinis pring dipanen kanggo dipangan: [2] [3]

  • Phyllostachys edulis (孟宗竹, 江南 竹) ngasilake tunas gedhe banget nganti 2,5 kilo. Tunas spesies iki diarani jeneng beda-beda gumantung nalika panen.
    • Tunas mangsa (冬筍, 鞭 筍) ukurane luwih cilik, nganti 1 kg ing bobot saben dijupuk panen. Daging empuk lan enak lan kanthi komersial penting; lagi dipanen ing wulan November lan Desember ing Taiwan.
    • Tunas "Wulu" (毛 竹筍) ukurane luwih gedhe, nanging amarga kaku lan rasa pait, umume digunakake kanggo nggawe tunas pring sing garing. Panen kasebut antara Maret lan Mei ing Taiwan.
  • Phyllostachys bambusoides (桂竹) ngasilake tunas sing langsing lan dawa kanthi daging sing kenceng. Umume dikonsumsi seger, uga digawe dadi tunas pring sing garing.
  • Dendrocalamus latiflorus (麻竹) ngasilake tunas sing amba kanthi daging sing serat lan atos. Kaya ngono, utamane cocog kanggo komplong lan pangatusan.
  • Bambusa oldhamii (綠竹) ngasilake tunas sing regane gedhe kanthi daging sing lembut lan wangi. Biasane didol seger lan ing musim ing antarane musim semi lan awal musim gugur. Kasedhiyan kasebut gumantung saka iklim lokal. Motret iki uga kasedhiya ing komplong nalika ora musim.
  • Bambusa odashimae (烏 腳 綠竹) dianggep padha karo B. oldhamii, nanging larang regane amarga daginge asri mirip karo pir ing Asia . Diproduksi utamane ing Taitung lan Hualien lan dikonsumsi seger.
  • Fargesia spathacea (箭竹) ngasilake tunas sing dawa, lancip, lan lembut sing bisa dipangan seger utawa dikemas kaleng.
  • Bambusa blumeana (刺 竹) ngasilake tunas sing luwih asor kanthi tekstur kasar lan luwih longgar tinimbang tunas pring liyane lan dipangan nalika liyane ora ana ing musim Taiwan.

Panggunaan regional[besut | besut sumber]

Ryoku-chiku kukus ( Bambusa oldhamii ) tunas
" Hosaki-Menma "
Filipina ginataáng labóng, tunas pring sing mateng ing santen

Ing Indonesia, irisan tipis supaya digodhog karo santen lan rempah-rempah kanggo digawe gulai rebung . Resep liyane sing nggunakake tunas pring yaiku sayur lodeh (sayuran campuran santen) lan lun pia (kadang lumpia tinulis: tunas pring bungkus goreng karo sayuran). Tunas saka sawetara spesies ngemot sianida sing kudu dibocor utawa digodhog sadurunge bisa dipangan kanthi aman. Irisan tunas pring lancip mbantu ing leaching iki.[butuh sitiran]

Ing masakan Filipina, tunas umume diarani labóng (jeneng liya kalebu rabong, dabong, utawa tambo ). Rong sajian sing paling populer yaiku ginataáng labóng (tunas santen lan cabai) lan dinengdeng na labóng (tunas ing iwak sadurunge lan rebus kacang-kacangan, saluyot, lan tinapa ). Dheweke uga tumis dhewe utawa nganggo bahan liyane kaya paklay, utawa dimasak minangka lumpia goreng utawa seger. Tunas pring uga dilestarekake minangka atchara, acar manis tradisional sing asring digawe saka pepaya. [4] [5]

Yam no mai, salad Thailand sisih lor digawe nganggo rebung rebus

Gladri[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Naturally Occurring Toxins in Vegetables and Fruits, Hong Kong Government Centre for Food Safety
  2. 竹筍, Giasian junior high school Kaohsiung County, diarsip saka sing asli ing 2010-06-27
  3. 張, 瑞文, 四季竹筍, ytower
  4. Jesse D. Dagoon (1989). Applied nutrition and food technology. Rex Bookstore, Inc. ISBN 978-971-23-0505-4.
  5. "Paklay (Sauteed Bamboo Shoots)". Iloilo Food Trip. Dibukak ing 18 October 2019.