Pring ori

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Pring ori ya iku salah sijine jenis pring sing dadi "kanca apik" wong jawa. Meh saben waktu warga masyarakat desa ing jawa ngerteni ciri pring iki supaya bisa mbedakake antarane pring ori karo pring apus, pring betung, pring wulung, lan jenis liyane.[1]

Ciri pring ori gagange ora lurus banget. Wernane ijo terang lan bakal dadi kecokelatan sawise garing. Tunas sing enom duwe werna ungu pekat. Ing kabeh gagange duwe ri-ri seng melengkung lan miang seng nyebabke gatel ing kulit saka lugute pring iku.[1]

Pring Ori biasane thukul ing lemah sing kebes kaya to ing pinggiran kali, amarga wiwit jaman biyen iki wis digunakne minangka penghalang kanggo erosi bank kali karo buntut ampel. Gagang pring ori cukup kuwat, nanging ora fleksibel mulakne jarang digunakne kanggo keperluan rumah tangga. Nanging, ori pring dingerteni dening wong-wong lokal amarga bongkol iki biyen digunakne minangka benteng istana kerajaan ing Jawa. Cabang pring ori uga diyakini minangka senjata sing kuat kanggo mateni ular beracun.

Arané désa[besut | besut sumber]

Désa-désa ing Jawa Wetan/Jawa Tengah kang nganggo aran Ori, ya iku:

No Désa/Kelurahan Kecamatan Kabupaten
1 Tanjungori Tambak Gresik
2 Kedungori Dempet Demak
3 Ori Kuwarasan Kebumen
4 Kaliori Karanganyar Purbalingga
5 Kaliori Kalibagor Banyumas

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Santosa, Iman Budhi (2017). Suta Naya Dhadhap Waru. Yogyakarta: Interlude. k. 478. ISBN 978-602-62 Priksa gandra |isbn= (pitulung).