Pring (tuwuhan)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Infobox spesiesPring
Bambusoideae
Aurea amb brots.JPG
Data Pertal
Sumber dari pring
Takson
SubkerajaanViridiplantae ·
InfrakerajaanStreptophyta ·
SuperdivisiEmbryophyta ·
DivisioTracheophyta ·
UpadivisiSpermatophytina ·
-angiosperms ·
-monocots ·
-commelinids ·
OrdoPoales ·
KulawargaPoaceae ·
Upafamili pertalBambusoideae
Masalah skrip: Fungsi "linkWithParentLabel" ora ana.
Tata nama Pertal
Sinonim takson Pertal Olyroideae Pertal
Modifica les dades a Wikidata

Pring minangka tuwuhan Evergreen perennial tetanduran ngembang ing subfamili Bambusoideae saka suket kulawarga Poaceae . Asale tembung "pring" durung mesthi, nanging bisa uga asale saka basa Walanda utawa Portugis, sing asale nyilih saka basa Melayu utawa Kannada . [1] Ing pring, kayata ing suket liyane, wilayah internodal batang biasane kothong lan bundel pembuluh getih ing salib bagean kasebar ing saindhenging batang lan ora ana ing susunan silinder. Xylem kayu dicotyledonous uga ora ana. Ora ana kayu thukul sekunder nyebabake gagang monocots, kalebu telapak tangan lan pring gedhe, bisa dadi kolomar tinimbang ngusap. [2]


Pring kalebu sawetara tanduran sing paling cepet tuwuh ing saindenging jagad, [3] amarga sistem dependensi rimpang unik. Spesies pring tartamtu bisa tuwuh 910 mm (36 in) sajrone 24 jam, kanthi laju meh 40 mm (1.6 in) jam (tuwuh udakara 1 mm saben 90 detik, utawa 1 inci saben 40 menit). [4] Pring raksasa minangka anggota kulawarga suket paling gedhe. Wutah lan toleransi kanthi cepet kanggo lahan marginal, nggawe pring minangka calon aporestasi, penyerapan karbon lan mitigasi perubahan iklim . Pring duwe pinunjul ing babagan ekonomi lan budaya ing Asia Kidul, Asia Tenggara lan Asia Wetan, digunakake kanggo bahan bangunan, minangka sumber panganan, lan minangka produk mentah serbaguna. Bambu, kayadene kayu, minangka bahan gabungan alami kanthi rasio bobot-bobot awak sing migunani kanggo struktur. [5] Rasio kekuatan-kanggo-bobot pring padha karo kayu, lan kekuwatane umume padha karo kayu empuk utawa kayu sing kuwat. [6] [7]

Pring duwe pinunjul ing babagan ekonomi lan budaya ing Asia Kidul, Asia Tenggara lan Asia Wetan, digunakake kanggo bahan bangunan, minangka sumber panganan, lan minangka produk mentah serbaguna. Bambu, kayadene kayu, minangka bahan gabungan alami kanthi rasio bobot-bobot awak sing migunani kanggo struktur. [5] Rasio kekuatan-kanggo-bobot pring padha karo kayu, lan kekuwatane umume padha karo kayu empuk utawa kayu sing kuwat. [6] [7]

Tutup saka gagang pring
Kanopi Bambu
Pring kembang
Phyllostachys glauca 'Yunzhu' ing kembang
Wiji pring klompok 03

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "bamboo", Oxford English Dictionary (3 ed.), Oxford University Press, September 2005 Invalid |mode=CS1 (pitulung) (Kudu langganan utawa dadi anggota pabukon umum Karajan Manunggal)
  2. Wilson, C.L.; Loomis, W.E. Botany (3rd ed.). Holt, Rinehart and Winston.
  3. Farrelly, David (1984). The Book of Bamboo. Sierra Club Books. ISBN 978-0-87156-825-0.
  4. "Fastest growing plant". Guinness World Records. Diarsip saka sing asli ing 3 September 2014. Dibukak ing 22 August 2014.
  5. a b Lakkad; Patel (June 1981). "Mechanical properties of bamboo, a natural composite". Fibre Science and Technology. 14 (4): 319–322. doi:10.1016/0015-0568(81)90023-3.
  6. a b Kaminski, S.; Lawrence, A.; Trujillo, D. (2016). "Structural use of bamboo. Part 1: Introduction to bamboo". The Structural Engineer. 94 (8): 40–43.
  7. a b Kaminski, S.; Lawrence, A.; Trujillo, D.; Feltham, I.; Felipe López, L. (2016). "Structural use of bamboo. Part 3: Design values". The Structural Engineer. 94 (12): 42–45.