Matsuri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gion Matsuri, Kyoto
Tenjin Matsuri, Osaka
Nebuta Matsuri, Aomori
Nada no Kenka Matsuri, Himeji
Chichibuyo Matsuri

Matsuri (?) inggih punika istilah agami Shinto ingkang ateges persembahan ritual kagem Kami [1]. Ing pangertosan sekuler, matsuri ateges festival utawi karaméan wonten ing Jepang. Ing laladan Kyushu, matsuri ingkang dipunlampahi nalika musim palastra dipunsebat kunchi. Manéka matsuri dipunwontenaken ing manéka sapérangan papan wonten ing Jepang. Kathahipun ingkang ngawontenaken matsuri punika kuil Shinto utawi kuil Buda. Sanajan makaten, wonten ugi manéka "matsuri" (festival) ingkang asipat sekuler lan boten wonten gegayutanipun kaliyan institusi keagamaan.

Sajarah[besut | besut sumber]

Matsuri asalipun saking tembung matsuru (祀る? menyembah, memuja) ingkang ateges pamujaan dhateng Kami. Wonten ing teologi agami Shinto dipunkenal sekawan unsur ing matsuri, inggih punika: penyucian (harai), persembahan, pembacaan doa (norito), lan pista dhahar. Matsuri ingkang tuwa dhéwé ing mitologi Jepang punika ritual ingkang dipunlampahi ing ngajengipun Amano Iwato. Matsuri kanthi wujud waosan donga taksih wonten kados ingkang wonten ing wujud kigansai (panyuwun kanthi individu dhateng jinja utawi kuil kagem dipundongakaken lan jichinsai (upacara sadèrèngipun damel yasan). Pamaosan donga ingkang dipunlampahi déning pendéta Shinto kagem individu utawi kelompok tiyang ing papan ingkang boten katingal tiyang sanèsipun kalebet wujud wiwitan saking matsuri. Ing sapunika,Pada saat ini, Ise Jingū kalebet salah satunggaling tuladha kuil agami shinto ingkang taksih ngawontenakan matsuri kanthi wujud pamaosan donga ingkang ekslusif kagem kalangan ingkang winates lan peserta umum boten pikantuk ndhèrèk. Miturut pangembangan jaman, ancas saking ngawontenaken matsuri punika asring éwah saking ancas ingkang sajatosipun[2].

Tigang matsuri paling ageng[besut | besut sumber]

Pratélan matsuri saking jaman rumiyin[besut | besut sumber]

Laladan Tohoku[besut | besut sumber]

Laladan Kanto[besut | besut sumber]

Laladan Chubu[besut | besut sumber]

Laladan Kinki[besut | besut sumber]

Laladan Chugoku lan Shikoku[besut | besut sumber]

Laladan Kyushu[besut | besut sumber]

Pratélan festival ing Jepang[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Matsuri, (dipunakses tanggal 17 Fèbruari 2013)
  2. ^ Hina-Matsuri, (dipunakses tanggal 17 Fèbruari 2013)

Pranala njawi[besut | besut sumber]