Matsuri

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Gion Matsuri, Kyoto
Tenjin Matsuri, Osaka
Nebuta Matsuri, Aomori
Nada no Kenka Matsuri, Himeji
Chichibuyo Matsuri

Matsuri (?) inggih punika istilah agami Shinto ingkang ateges persembahan ritual kagem Kami [1]. Ing pangertosan sekuler, matsuri ateges festival utawi perayaan wonten ing Jepang. Ing laladan Kyushu, matsuri ingkang dipunlampahi nalika musim gugur dipunsebat kunchi. Manéka matsuri dipunwontenaken ing manéka sapérangan papan wonten ing Jepang. Kathahipun ingkang ngawontenaken matsuri punika kuil Shinto utawi kuil Buddha. Sanajan mekaten, wonten ugi manéka "matsuri" (festival) ingkang asipat sekuler lan boten wonten gegayutanipun kalihan institusi keagamaan.

Sajarah[sunting | besut sumber]

Matsuri asalipun saking tembung matsuru (祀る? menyembah, memuja) ingkang ateges pamujaan dhateng Kami. Wonten ing teologi agami Shinto dipunkenal sekawan unsur ing matsuri, inggih punika : penyucian (harai), persembahan, pembacaan doa (norito), lan pesta dhahar. Matsuri ingkang paling tua ing mitologi Jepang punika ritual ingkang dipunlampahi ing ngajengipun Amano Iwato. Matsuri kanthi wujud waosan donga tasih wonten kados ingkang wonten ing wujud kigansai (panyuwun kanthi individu dhateng jinja utawi kuil kagem dipundongakaken lan jichinsai (upacara saderengipun damel bangunan). Pamaosan donga ingkang dipunlampahi déning pendéta Shinto kagem individu utawi kelompok tiyang ing papan ingkang boten katingal tiyang sanèsipun kalebet wujud wiwitan saking matsuri. Ing sapunika,Pada saat ini, Ise Jingū kalebet salah satunggaling tuladha kuil agami shinto ingkang tasih ngawontenakan matsuri kanthi wujud pamaosan donga ingkang ekslusif kagem kalangan ingkang winates lan peserta umum boten pikantuk ndherek. Miturut pangembangan jaman, ancas saking ngawontenaken matsuri punika asring éwah saking ancas ingkang sejatosipun[2].

Tigang matsuri paling ageng[sunting | besut sumber]

Dhaptar matsuri saking jaman rumiyin[sunting | besut sumber]

Laladan Tohoku[sunting | besut sumber]

Laladan Kanto[sunting | besut sumber]

Laladan Chubu[sunting | besut sumber]

Laladan Kinki[sunting | besut sumber]

Laladan Chugoku lan Shikoku[sunting | besut sumber]

Laladan Kyushu[sunting | besut sumber]

Dhaptar festival ing Jepang[sunting | besut sumber]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ (id) Matsuri, (dipunakses tanggal 17 Februari 2013)
  2. ^ (id) Hina-Matsuri, (dipunakses tanggal 17 Februari 2013)

Pranala njawi[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Matsuri&oldid=1015452"