Préfèktur Niigata

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Prefektur Niigata)
Jujug: pandhu arah, pados
Peta Prefektur Niigata
Prefektur Niigata
Prefektur Niigata
Basa Jepang: 新潟県; Niigata-ken
{{{Rōmaji}}}
Lokasi Niigata ing peta Jepang (bageyan kang disorot)
Ibu kota
Wilayah
Pulo Honshū
Gubernur Hirohiko Izumida
Luas (peringkat) km² ()
 - % perairan 0,2%%
Penduduk  (1 Maret 2005)
 - Populasi 2.444.108 (ke-14)
 - Kepadatan 194 /km²
Distrik 10
Munisipalitas 35
ISO 3166-2 JP-15
Situs web [1]
Simbol prefektur
 - Bunga Tulip (Tulipa gesneriana)
 - Pohon Camellia (Camellia japonica)
 - Burung Crested Ibis (Nipponia nippon)
 - Ikan {{{Fish}}}
Lambang Prefektur Niigata
Lambang Prefektur Niigata
CithakanPembicaraanPortal Jepang

Préfèktur Niigata inggih punika satunggaling prefektur ingkang wonten ing Jepang [1][2]. Kanthi Kutha krajannipun ing Niigata. Nalika taun 2005, wiyaripun Prefektur Niigata punika 12.582 km² mawi penduduk kanthi gunggung 2.444.108 jiwa mawi angka kepadatan penduduk 194 jiwa/km².

Geografi[sunting | besut sumber]

Prefektur Niigata mapan ing 240 km saking Laut Jepang saking kidul-kulon (bara daya) dhateng lor-wétan (timur laut), kanthi komposisi dhataran ingkang dipunubengi déning segara lan pagunungan. Pulo Sado ugi kalebet wewengkon Prefektur Niigata. Wujuding wewengkon ingkang kados Pulo Honshu ndadosaken Niigata asring dipunsebat minangka Honshu alit. Ing pamérangan geografi ing Jepang, Prefektur Niigata kalebet ing wewengkon Chubu. Prefektur punika dipunpérang dados 3 laladan geografi inggih punika : Joetsu (Kidul), Chuuetsu (tengah), Kaetsu (Lèr), lan Pulo Sado. Ing Prefektur Niigata punika ugi wonten muara saking Lepen Shinano ingkang dados lèpèn paling dawa ing Jepang.

Rekonstruksi saking griya petani nalika abad kaping 19 ing Muséum Budaya Lor, Niigata.

Kutha[sunting | besut sumber]

Kutha alit lan désa[sunting | besut sumber]

Kutha alit lan désa ingkang wonten ing Prefektur Niigata inggih punika :

Aga
Arakawa
Asahi
Awashimaura
Kamihayashi
Sanpoku
Sekikawa
Kariwa
Seirō
Kawaguchi
Tagami
Yuzawa
Tsunan
Yahiko
Izumozaki

Panggabungan wewengkon[sunting | besut sumber]

Kutha Kurosaki saking Distrik Nishikanbara mlebet ing wewengkon Kutha Niigata.
Kutha Toyoura saking Distrik Kitakanbara mlebet ing wewengkon Kutha Shibata
Kutha Ryotsu kagabung kalihan sadaya kutha lan désa ing wewengkon Distrik Sado dados kutha Sado.
Kutha Suibara lan Yasuda, sarta désa Kyogase lan désa Sasakami (Distrik Kitakanbara) dipungabung dados kutha Agano.
Kutha Muika lan Yamato saking Distrik Minamiuonuma dipungabung dados kutha Minamiuonuma.
Kutha Horinouchi lan Koide lan désa-désa sekitar Hirokami, Irihirose, Sumon, lan Yunotani (sadaya sakingDistrik Kitauonuma) dipungabung dados kutha Uonuma.
Kutha Yasuzuka lan désa Maki, Oshima, lan Uragawara (sadaya saking Distrik Higashikubiki) lan kutha Itakura, Kakizaki, Ogata, lan Yoshikawa ugi désa-désa ing Kiyosato, Kubiki, Nakagou lan Sanwa (sadaya saking Distrik Nakakubiki) lan kutha Nadachi saking Distrik Nishikubiki dados kutha Joetsu.
KuthaItoigawa dipungabung kalihan turahan wewengkon Distrik Nishikubiki lan kutha Nou sarta Oumi dados kutha Itoigawa.

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)
  2. ^ (id) Jepang (Geografi), (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)

Pranala njawi[sunting | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Préfèktur Niigata ing Wikimedia Commons.