Prefektur Iwate

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Iwate 岩手県 Iwate-ken
Lambang Iwate
Ibukota Morioka
Wilayah Tohoku
Pulau Honshu
Luas wilayah 15.278,40 km² (11)
Penduduk 1.416.180 (30)
 - Kepadatan 93/km²
Distrik 11
Kotamadya 35
Situs resmi www.pref.iwate.jp/english/
Peta Prefektur Iwate di Jepang
Prefektur Iwate

Prefektur Iwate (岩手県 Iwate-ken?) inggih menika satunggaling prefektur Jepang ingkang mapan wonten ing Wilayah Tohoku, Pulo Honshu, Jepang [1] . Ibu kotanipun menika Morioka [2].

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Rumiyin Iwate menika bagéyan saking Provinsi Mutsu lan dados bagéyan saking kekaisaran nalika taun 800. Nalika periode Jomon prefektur menika kalebet wilayah ingkang kathah pemancingan lan perburuan. Wilayah menika ugi dinggèni déning Suku Emishi ing Dataran Rendah Kitakami. Suku Emishi ingkang dipuntarjemahaken minangka "kodhok barbar" utawi "urang barbar" wonten ing bahasan literatur kontemporèr gesang tanpa panjajahan mawi basa ingkang béda, saged ugi varian saking Basa Jepang Tua utawi Ainu. Suku kasebut kawéntar amargi karakter ingkang cepet muring lan wantun sanget nalika perang. Boten dipunmangertosi menapa suku kasebut leres boten naté dipunjajah, ananging wonten prakiraan bilih suku kasebut kalebet salah satunggal suku ingkang nyawiji ing ngandhaping satunggaling kerajaan. Prakiraan paling ageng menika bilih Suku Emishi aktif nglampahi panyadéan kalihan Nara lan Kyoto. Wonten ingkang ngandharaken bilih perdagangan menika kalebet bebungah lan minangka walesan dipunparingi gaman. Suku Emishi menika ternak jaran, tani beras, nambang emas, damel piranti saking wesi, lan nyadé piranti impor. Jaran kagungan Suku Emishi langkung ageng tinimbang jaran pundi kemawon ingkang wonten ing Jepang, dipunprakirakaken asalipun saking njawi negeri. Suku Emishi ugi gadhah hubungan kalihan Shina lan Korea.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Prefektur Iwate madep ing Samodra Pasifik ing sisih wétan lan winatesan kalihan Prefektur Aomori ing sisih lor, Prefektur Akita ing sisih kulon, lan Prefektur Miyagi ing sisih kidul. Prefektur menika kagungan pagunungan ing bagéyan kulon, lor, lan wétan mawi lembah Lèpèn Kitakami ingkang mili saking lor mangidul ngliwati bagéyan tengan Prefektur Iwate lan kalebet ibukotanipun. Panténipun curam sanget lan kathah watu ugi kalebet dhaérah alit ing antawisipun pagunungan lan segara.

Kutha-kutha[sunting | sunting sumber]

Wonten 14 kutha ingkang wonten ing Prefektur Iwate, inggih menika ;

Kutha alit lan désa[sunting | sunting sumber]

Ing ngandhap menika kalebet kutha alit lan désa ing saben distrik.

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Industri ing Iwate musat ing sekitar Morioka babagan semikonduktor lan manufaktur komunikasi.

Pariwisata[sunting | sunting sumber]

Simbol Prefektur[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)
  2. ^ (id) Geografi Jepang, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)
  3. ^ (id) Jepang, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

  • (en) Situs Resmi Prefektur Iwate
  • Yiengpruksawan, M.H. Hiraizumi: Buddhist Art and Regional Politics in Twelfth Century Japan, Harvard University Asia Center, Cambridge MA, 1998
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prefektur_Iwate&oldid=836895"