Préfèktur Aomori

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Prefektur Aomori)
Jujug: pandhu arah, pados
Peta Prefektur Aomori
Prefektur Aomori
Basa Jepang: 青森県
Aomori-ken
Lokasi Aomori ing peta Jepang (bageyan kang disorot)
Ibu kota
Wilayah
Pulo Honshu
Gubernur Mimura Shingo
Luas (peringkat) km² ()
 - % perairan 1,2%
Penduduk  (1 Oktober 2000)
 - Populasi 1.475.728 (ke-28)
 - Kepadatan 154 /km²
Distrik 8
Munisipalitas 40
ISO 3166-2 JP-02
Situs web www.pref.aomori.lg.jp/foreigners/index.html
Simbol prefektur
 - Bunga Bunga pohon Apel (Malus domestica)
 - Pohon Hiba (Thujopsis dolabrata)
 - Burung Angsa Bewick (Cygnus bewickii)
 - Ikan {{{Fish}}}
Lambang Prefektur Aomori
Lambang Prefektur Aomori
CithakanPembicaraanPortal Jepang

Préfèktur Aomori (青森県 Aomori-ken?) inggih punika préfèktur Jepang ingkang mapan wonten ing wewengkon Tohoku, bagéyan lèr Pulo Honshu [1]. Kutha krajannipun punika Aomori, Aomori.

Sajarah[sunting | besut sumber]

Geografi[sunting | besut sumber]

Prefektur Aomori kalebet prefektur paling lèr ing Honshu lan madep Hokkaido nglampahi Selat Tsugaru. Prefektur Aomori winatesan kalihan Prefektur Akita lan Prefektur Iwate ing sisih kidul. Oma, ingkang mapan wonten ing Tanjung Shimokita ing ujung barat laut awujud kapak punika titik paling lèr ing Pulo Honshu.

Kutha-kutha[sunting | besut sumber]

Kutha alit lan désa[sunting | besut sumber]

Wonten ing ngandhap punika kutha alit lan désa wonten ing saben distrik ing Prefektur Aomori.

Gabungan[sunting | besut sumber]

Gabungan Tsugaru[sunting | besut sumber]

Nalika tanggal 11 Februari 2005 kutha énggal kanthi nama Tsugaru kadhapuk ingkang kalebet gabungan saking kutha alit Kizukuri lan desa-desa Inagaki, Kashiwa, Morita, ugi Shariki, ingkang sedayanipun mapan wonten ing Distrik Nishitsugaru.

Pawiyaran Towada[sunting | besut sumber]

Ing tanggal 1 Januari 2005 kutha alit Towadako kagabung kalihan kutha Towada.

Ekonomi[sunting | besut sumber]

Kados kathahipun ing wewengkon Tohoku, laladan Aomori tasih kathah industri tradisional kados tetanèn, perulaman lan kehutanan.

Demografi[sunting | besut sumber]

Kathah kawula enèm saking Aomori tindak dhateng kutha ageng kados Tokyo utawi Sendai kagem pados karemenan lan pakaryan. Kejawi punika Aomori nyathet rekor populasi paling inggil ing taun 1983.

Kabudayaan[sunting | besut sumber]

Pariwisata[sunting | besut sumber]

Ing Aomori punika wonten kebon apel ingkang kawéntar sanget ing Jepang [2]. Danau Towada, satunggaling kaldera ingkang éndah, mapan wonten ing watesan antawisipun Prefektur Akita lan Prefektur Aomori. Lepen Oirase minanka toyanipun Tlaga Towada. Wonten ugi Gunung Osore ingkang kanthi harfiah ateges Pegunungan Menakutkan, mapan ing celakipun Mutsu wonten Tanjung Shimokita. Pagunungan Hakkoda ing Aomori kalebet laladan hiking ingkang éndah nalika musim panas.

Simbol prefektur[sunting | besut sumber]

Simbol prefektur Aomori punika gambar peta prefektur ingkang sekedhik dipunéwahi, nedahaken mahkota saking Pulo Honshu: Tanjung Tsugaru, Natsudomari lan Shimokita.

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 13 Februari 2013)
  2. ^ (id) Geografi Jepang, (dipunakses tanggal 13 Februari 2013)

Pranala njawi[sunting | besut sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Préfèktur Aomori ing Wikivoyage

Cithakan:Aomori