Préfèktur Aomori

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Prefektur Aomori)
Peta Prefektur Aomori
Prefektur {{{Name}}}
Trankripsi Jepang
 • Rōmaji Aomori-ken
Official logo of Prefektur {{{Name}}}
Lambang Préfèktur Aomori
Location of Prefektur {{{Name}}}
negara Jepang
Urut laladan {{{AreaRank}}}
Kodhe ISO 3166 JP-02
Munisipalitas 40

Préfèktur Aomori (青森県 Aomori-ken?) inggih punika préfèktur Jepang ingkang mapan wonten ing wewengkon Tohoku, pérangan lèr Pulo Honshu [1]. Kutha krajanipun punika Aomori, Aomori.

Sajarah[besut | besut sumber]

Géografi[besut | besut sumber]

Prefektur Aomori kalebet prefektur paling lèr ing Honshu lan madep Hokkaido nglampahi Selat Tsugaru. Prefektur Aomori winatesan kaliyan Prefektur Akita lan Prefektur Iwate ing sisih kidul. Oma, ingkang mapan wonten ing Tanjung Shimokita ing ujung barat laut awujud kapak punika titik paling lèr ing Pulo Honshu.

Kutha-kutha[besut | besut sumber]

Kutha alit lan désa[besut | besut sumber]

Wonten ing ngandhap punika kutha alit lan désa wonten ing saben distrik ing Prefektur Aomori.

Gabungan[besut | besut sumber]

Gabungan Tsugaru[besut | besut sumber]

Nalika tanggal 11 Fèbruari 2005 kutha énggal kanthi nama Tsugaru kadhapuk ingkang kalebet gabungan saking kutha alit Kizukuri lan désa-désa Inagaki, Kashiwa, Morita, ugi Shariki, ingkang sedayanipun mapan wonten ing Distrik Nishitsugaru.

Pawiyaran Towada[besut | besut sumber]

Ing tanggal 1 Januari 2005 kutha alit Towadako kagabung kaliyan kutha Towada.

Ékonomi[besut | besut sumber]

Kados kathahipun ing wewengkon Tohoku, laladan Aomori taksih kathah indhustri tradhisional kados tetanèn, perulaman lan kehutanan.

Dhémografi[besut | besut sumber]

Kathah kawula enèm saking Aomori tindak dhateng kutha ageng kados Tokyo utawi Sendai kanggé pados karemenan lan pakaryan. Kajawi punika Aomori nyathet rekor populasi paling inggil ing taun 1983.

Kabudayaan[besut | besut sumber]

Pariwisata[besut | besut sumber]

Ing Aomori punika wonten kebon apel ingkang kawéntar sanget ing Jepang [2]. Danau Towada, satunggaling kaldera ingkang éndah, mapan wonten ing watesan antawisipun Prefektur Akita lan Prefektur Aomori. Lepen Oirase minanka toyanipun Tlaga Towada. Wonten ugi Gunung Osore ingkang kanthi harfiah ateges Pegunungan Menakutkan, mapan ing celakipun Mutsu wonten Tanjung Shimokita. Pagunungan Hakkoda ing Aomori kalebet laladan hiking ingkang éndah nalika mangsa panas.

Simbol prefektur[besut | besut sumber]

Simbol prefektur Aomori punika gambar peta prefektur ingkang sakedhik dipunéwahi, nedahaken mahkota saking Pulo Honshu: Tanjung Tsugaru, Natsudomari lan Shimokita.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 13 Fèbruari 2013)
  2. ^ Geografi Jepang, (dipunakses tanggal 13 Fèbruari 2013)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cithakan:Aomori