Préfèktur Akita

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Prefektur Akita)
Peta Prefektur Akita
Prefektur Akita
Basa Jepang: 秋田県
Akita-ken
Lokasi Akita ing peta Jepang (bageyan kang disorot)
Ibu kota
Wilayah
Pulo Honshu
Gubernur Norihisa Satake
Luas (peringkat) km² ()
 - % perairan 0,7%
Penduduk  (1 Februari 2009)
 - Populasi 1.106.050 (ke-35)
 - Kepadatan 95,2 /km²
Distrik 6
Munisipalitas 25
ISO 3166-2 JP-05
Situs web www.pref.akita.jp
Simbol prefektur
 - Bunga Fuki (Petasites japonicus)
 - Pohon Akita-sugi (Cryptomeria japonica)
 - Burung Phasianus soemmerringii
 - Ikan {{{Fish}}}
Lambang Prefektur Akita
Lambang Prefektur Akita
CithakanPembicaraanPortal Jepang

Préfèktur Akita (秋田県 Akita-ken?) mapan wonten ing wewengkon Tohoku[1], bagéyan lèr saking Jepang. Kutha krajan saking Prefektur Akita inggih punika Kutha Akita.

Sajarah[besut | besut sumber]

Penyair waka saking Periode Heian, Ono no Komachi, dipunaturaken wiyos wonten ing mriki (ananging papan wiyosipun boten wonten ingkang mangertos).

Geografi[besut | besut sumber]

Mapan wonten ing sisih lèr Pulau Honshu, Prefektur Akita madep Laut Jepang ing bagéyan kilen lan winatesan kalihan Prefektur Aomori ing sisih lèr, Prefektur Iwate wonten sisih wétan, Prefektur Miyagi ing sisih kidul wétan, lan Prefektur Yamagata ing sisih kidul. Wewengkon saking Prefektur Akita awujud sekawan persegi panjang, kanthi kasar 181 km saking lèr mangidul lan 111 km saking kilèn mangétan. Pagunungan Ou dados watesing sisih wétan lan Pagunungan Dewa ingkang langkung inggil larikanipun medal bagéyan tengah saking prefektur punika. Kados kathahipun wewengkon lèr ing Jepang, Prefektur punika gadhah musim adhem ingkang adhem sanget mliginipun laladan ingkang tebih saking segara [2].

Kutha-kutha[besut | besut sumber]

Griya samurai ing Kakunodate
Satunggaling astana kekaisaran wonten ing Prefektur Akita.

Kutha alit lan désa[besut | besut sumber]

Wonten ing ngandhap punika kutha alit lan désa ingkang wonten ing saben distrik.

Gabungan[besut | besut sumber]

Distrik kaping sanga, Kawabe kalebet kutha Kawabe lan kutha Yuwa, kagabung marang Akita nalika tanggal 11 Januari 2005. Kutha Misato ing Distrik Senboku dipundhapuk nalika tanggal 1 November 2004 saking asilipun gabungan désa Sennan lan kutha-kutha alit Rokugou lan Senhata. Ing 22 Maret 2005, kutha Omagari kagabung kalihan kutha-kutha alit Kamioka, Nishisenboku, Nakasen, Kyowa, Senboku, Ota, lan desa Nangai sakingSenboku District kagem ndhapuk kutha énggal kanthi nama Daisen

Ékonomi[besut | besut sumber]

Kados kathahipun prefektur ing wewengkon Tohoku, perékonomian ing Akita punika tasih kathah industri tradisional, kados tetanèn, perulaman, lan kehutanan. Perangan punika ndorong para kawula enèm ing Akita supados migrasi dhateng Tokyo lan kutha-kutha ageng sanèsipun.

Demografi[besut | besut sumber]

Kabudayaan[besut | besut sumber]

Akita gadhah festival astana es ingkang dipunwontenaken nalika pungkasan musim adhem kirang langkung ing wulan Februari.

Pariwisata[besut | besut sumber]

Gerbang Depan Honmaru, Astana Kubota ing Kota Akita, ibu kota Prefektur Akita.

Wonten ing celakipun Tlaga Tazawa wonten kathah padusan toya panas (onsen) dene ingkang dugi punika pelancong saking laladan-laladan ing Jepang. Kejawi punika wonten kathah ugi matsuri ingkang nawèkaken kabudayan ingkang naté kelampahan saking Jepang kuno. Kakunodate punika kutha alit ingkang wonten kathah griya samurai [3]. Griya Aoyagi kala rumiyin papanipun Odano Naotake, tiyang ingkang kapisan damel ilustrasi anatomi awak manungsa ing Jepang. Griya kasebut sapunika dados muséum lan galeri saking ilustrasi medis lan barang-barang tradisional.

Sanèsipun[besut | besut sumber]

Prefektur Akita kawéntar minangka Akita bijin, ingkang kanthi harfiah ateges "wanita cantik dari Akita". Pérangan punika sampun kabuktèkaken kanthi panalitèn ilmiah lan kabukti bilih melanin saking wanita Akita radi béda kalihan wanita saking wewengkon sanèsipun ing Jepang.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 13 Februari 2013)
  2. ^ (id) Wisata Alam dan Budaya di Akita, (dipunakses tanggal 13 Februari 2013)
  3. ^ (id) Nihon no matsuri, (dipunakses tanggal 17 Februari 2013)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cithakan:Akita