Koinobori

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Koinobori

Koinobori (こいのぼり, 鯉のぼり, atau 鯉幟 bendera koi?) yaiku gendéra iwak kang bentuke iwak koi kang diklebetaké ing omah-omah ana ing Jepang dening wong tuwa sing duwé anak lanang . Koinobori dilakoni kanggo nyambut perayaan Tango no Sekku .

Miturut pananggalan Tionghoa, Tango no Sekku tiba ing tanggal 5 wulan 5 nalika Asia Wétan ana ing mangsa udan . Wong tuwa sing duwé anak lanang nglebétaké koinobori nganti dina tango no Sekku kanggo ndedonga supaya anak lanangé dadi wong dewasa kang sukses. Sawisé Jepang migunakaké pananggalan Gregorian, Koinobori diklebétaké nganti dina bocah ( 5 Mei ). Koinobori kang kumplebét mélu arahing angin wis dadi simbol perayaan Dina bocah. Menawa jaman biyen koinobori dimaburake ing tengah mangsa udan, koinobori biasané ngelingaké Jepang babagan langit biru kang cerah ing pungkasan mangsa semi .

Saset Koinobori kalebu saka ryūdama, yaguruma, fukinagashi, lan gendéra- gendéra awujud iwak koi.

  • Ryūdama (bal naga)
Bal kang bisa muter dipasang ing pucuk paling ndhuwur tiang panggonan ngaburake Koinobori.
  • Yaguruma
Roda berjari-jari busur kang dipasangaké ing sangisoré ryūdama . Ryūdama lan yaguruma dipracaya minangka roh jahat.
  • Fukiganashi
Sarung angin kang diwènèhi gendera lima werna ( biru, abang, kuning, putih, lan ireng ) utawa gambar iwak koi. Fukinagashi nglambangaké 5 unsur ( kayu, geni, banyu, lemah, lan logam ), lan dipracaya minangka tolak bala saka kabèh lelara.
  • Koinobori Hitam ( Magoi )
Koinobori werna ireng sing nglambangaké bapaké dimaburaké ing sangisoré Fukinagashi .
  • Coobobori abang ( higoi ) lan werna Koinobori liyané
Koinobori liya kang ukurane luwih cilik dimaburké ing sangisoré koinobori werna abang. Jaman saiki, koinobori abang nglambangaké ibu, koinobori biru nglambanganké putra sulung, lan koinobori ijo nglambangaké putra kaping pindho.
Koinobori mabur ing tengah sawah. Koinobori sing ora dipasang ing tiang nanging nggunakake tali.

Ing Buku Han Final ( Hou Han Shu ) minangka salah sawijining buku sejarah resmi China ( Sejarah Dinasti Rong Puluh Empat ), dicritakaké babagan curug ing kali Kuning kang lakuné banyu deres. Iwak-iwak padha nyoba mènèk curug, nanging mung koi kang bisa mènèk curug lan berubah dadi naga . Mulané, koi kang bisa numpaki curug digunakaké minangka simbol kasuksesan ing urip.

Tradisi maburaké koinobori ing latar ngarep omah diwiwiti dening kalangan samurai ing tengahing jaman Edo . Dheweké duweni tradhisi ngrayakaké Tango no Sekku kanthi cara majang peralatan bela diri, kayata yoroi, kabuto, lan boneka samurai . Saliyane kuwi, dheweké gawé koinobori saka kertas, kain, utawa kain bekas kang dijahit lan digambari iwak koi . Koinobori digawé supaya bisa dimaburaké lan menggelembung nalika kena angin.

Lukisan koinobori saka periode Edo dening Hiroshige ( Bukit Suruga lan Jembatan Suido ) saka Pemandangan Seratus Edo Edo

Ing wiwitan, wong Jepang mung maburaké koinobori warna ireng kang diarani magoi (真鯉?) . Koi kang dimaburaké ing paling ndhuwur nglambangaké anak lanang mbarep ing kulawarga. Minangka hiasan kang digawé kanggo ngregengaké prayaan, koinobori warna liyané uga wiwit digawé, lan kabeh mau nglambangaké anak lanang ing kulawarga. Wiwit jaman Meiji, koinobori warna abang kang sinebut higoi (緋鯉?) wiwitan dimaburaké kanggo ngancani koinobori warna ireng. Tradisi maburaké koinobori biru diwiwiti saka jaman Showa . Ukuran koin biru ( kogoi, 子 鯉) luwih cilik tinimbang koinobori abang utawa ireng, lan mralambangaké anak koi.

Ing jaman saiki, kerep ditemoni koinobori warna ijo lan oranye kang diarani dadi anak koi. Ing sawetara panggonan ing Jepang, koinobori ora mung dadi duwene bocah lanang. Koinobori kang nglambangaké anane bocah wadon ing kulawarga uga pengin melu dimaburaké. Kasedhiya koinobori warna cerah, kayata oranye, bisa uga ditrapaké kanggo kulawargané kang duwé anak wadon.

Ing taun 1931, pangripta tembang Miyako Kondo nyerat tembang kanthi irah-irahan "Koinobori". Ing lirik tembang kasebut, koinobori kang amba lan wernané ireng minangka bapak koi lan werna koinobori liya kang luwih cilik ya iku bocah koi. [1] Konsep saka lirik tembang kasebut ditampa kanthi cara wiyar ing tengahing wong-wong kang ana ing sangisoré pamarintah militer. Sawisé Perang Donya II, peran wanita dadi luwih penting, lan koinobori warna abang digunakaké kanggo nglambangaké ibuné koi. Saset Koinobori pungkasan kanthicara komplit nglambangaké kulawarga kang wutuh: bapaké, ibu, lan anak lanang wadon. Nganti saiki, tembang "Koinobori" kang digawé dening Miyako Kondo panggah ditembangaké marang bocah-bocah, nanging lirik tetep padha kaya sing digawé ing taun 1931.

Kumplébéting Koinobori wis dadi pasawangan langka ing kutha-kutha gedhé ing Jepang. Saya sitik kulawarga ing Jepang kang duwe bocah cilik kayané kang dadi panyebab. Kajaba iku, warga kutha-kutha gedhé ora ana maneh kang duwe omah ing kompleks pangomahan, ananging ing apartemen ( omah-omah ) kang ora duwé latar kanggo ngibaraké koinobori.

  • Kazo, Prefektur Saitama
Kazo wis dikenal minangka pusat kerajinan koinobori saka sadurungé Perang Donya II. Ing kutha iki saben taun ing sasi Mei diangkasa koinobori kang ukurané raseksa. [2] Tradisi iki diwiwiti saka taun 1988 kanthi cara diangkasa koinobori kang dawané 100 m lan boboté 600 kg. [3]
  • Tuku Onsen, Oguni, Prefektur Kumamoto
Saka April nganti wiwitan Mei, ryokan kang manggon ing lembah Kali Tsuetate dikibarake luwih saka saka 3,500 koinobori. [4]
  • Ino, Distrik Agawa, Prefektur Kōchi
Saben wiwitan Mei, koinobori saka washi dipasang ing lakuning banyu kali Niyodo. Koinobori saka Washi ora suwek sanadyan teles kena banyu kali. [5]
  • Kanazawa, Prefektur Ishikawa
Ing acara taunan arupa masang rongatus koinobori ing tengah lakuning banyu Asano River, Kanazawa [6]
  • Suzu, Prefektur Ishikawa
Saben wiwitan Mei, atusan koinobori dikumplebetaké ing sadhuwuré Kali anitani.
  • Shimanto, Distrik Takaoka, Prefektur Kōchi
Saben pungkasan April nganti wiwitan Mei, kurang luwih 500 koinobori dipasang ing tengah lakuning banyu Shimanto River.
Festival Koinobori ing 5 panggonan saka pungkasan Maret nganti tengahing Mei. Akehing koinobori kang dikumplebetaké ing Tatebayashi kacathet minangka paling akeh ing donya (luwih saka 5,000 koinobori). Ing Mei 2005, festival iki nglumebetake 5,283 koinobori, lan kacathet ing Guinness World Records . [7]
  1. Toyozaki, Yoko (2008). ニッポン風物詩. IBC Publishing. k. 154. ISBN 4-8968-4581-1. 
  2. "観光・イベント (Kankō event)". 加須市. Dijupuk 2009-06-03. 
  3. "加須市の名物「ジャンボこいのぼり」には、3代の歴史があります (Kazo-shi no meibutsu "jumbo koinobori" ni wa, 3-dai no rekishi ga arimasu)". 加須市. Dijupuk 2009-06-03. 
  4. "杖立温泉鯉のぼり祭り (Tsuetate onsen koinobori matsuri)". 熊本県商工観光労働部観光物産総室. Dijupuk 2009-06-03. 
  5. "いの町観光情報 (Ino-chō kankō jōhō)". いの町役場. Dijupuk 2009-06-03. 
  6. "浅野川・鯉流し (Asanogawa koinagashi)". Kanazawa City Tourism Association. Dijupuk 2009-06-03. 
  7. "世界一こいのぼりの里まつり (Sekai ichi koinobori no sato matsuri)". Prefektur Gunma. Dijupuk 2009-06-03.