Ibnu Sina

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Abū ‘Alī al-Husayn bin ‘Abdullāh bin Sīnā (basa Pèrsi: ابوعلى سينا ,Abu Ali Sina), seratan arab : أبو علي الحسين بن عبد الله بن سينا, basa Latin, Avicenna, Dhokter lan filsuf Arab.[1] Lair ning Kharmaithen, propinsi Bokhara 980 .[1] Ninggal ning Hamadan, Lor Pèrsi, 1037.[1] Sebeneré Ibnu Sina asli saka Pèrsi (sapunika Uzbakistan) ora saka Arab.[1] Ibnu Sina aktif nyerat buku, buku babagan filosofi sarta babagan pangobatan.[1] Buku babagan pangobatan kang kondhang, judulé Qanun fi Thib kang saiki dadi sumber kanggo ilmu bidang kedaokteran lan pangobatan.[1] Ibnu Sina dikenal "Bapak Pangobatan Modern", fisikawan, matematikawan, panemu lan celukan liya amerga buku-buku seratané.[1] amerga buku kang kondhang babagan ilmu pangobatan , al Qanun (Canon), dheweké oleh undang-undangan "Prince of Dhokter".[2] Buku lan karya-karyané kang wis diterjemahaké nganggo basa Latin, dadi prabawa para filosof saka Kristen, kaya Thomas Aquinas.[2] Ibnu Sina uga dikenal al-Sheikh al-Rais (pamimpin para wong bijak), undang-undangan kang digunakaké déning murid-muridé kanggo ngundang dheweké.[2]

Ibnu Sina, salah siji Filosof kondhang nalika jaman kaemasan kemajuan islam, tunggale saka al Farabi lan Ibn Rusyd.[2] Buku filosofis kang diserat Ibnu Sina punika salah sijiné buku kang dadi sumber utama al-Ghazali kanggo nahan serangan prabawa filosofi liya ning agama islam.[2] Ibnu Sina dianggep pamuda kang diwasa durung wektuné.[1] nalika umuré tembe 5 taun, Ibnu Sina wis apal Al Qur'an.[1] sadurungé umuré genep 16 taun, Ibnu Sina wis nguasani ilmu kang dipelajari, kaya ilmu Kimia, Fisika, Matematika, Metafisika lan Logika.[1] umur nembelas taun (16), Ibnu Sina mulai belajar babagan ilmu kedhokteran.[1] Pernah njabat dadi ketua dhokter lan penaséhat ning Pèrsi.[1]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l (en)Ibnu Sina dipununduh tanggal 9 Juni 2011
  2. ^ a b c d e (en)Abnu Sina (Avicenna) dipununduh tanggal 9 Juni 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ibnu_Sina&oldid=1081404"