Dhaptar unsur miturut lambang

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Dhaptar unsur miturut lambang ya iku tampilan unsur-unsur kimia jroning wangun tabèl. Unsur-unsur kasebut diatur miturut struktur elektroné saéngga sifat kimia unsur-unsur kasebut owah sacara tumata sadawaning tabèl. Saben unsur didaftaraké miturut nomer atom lan lambang unsuré.

Tabèl périodik standar mènèhi informasi dhasar ngenani sawijining unsur. Ana uga cara liya kanggo nampilaké unsur-unsur kimia kanthi ngamot katrangan luwih utawa saka persepektif kang béda.

Golongan[besut | besut sumber]

Kolom jroning tabèl périodik disebut golongan. Ana 18 golongan jroning tabèl périodik baku. Unsur-unsur kang sagolongan duwé konfigurasi elektron valensi kang mèmper, saéngga duwé sipat kang mèmper uga.

Ana telung sistem kanggo mènèhi nomer golongan. Sistem pisanan nganggo angka Arab lan loro sistem liyané nganggoangka Romawi. Jeneng kanthi angka Romawi iku jeneng golongan kang asli tradhisional. Jeneng kanthi angka Arab iku sistem tatajeneng anyar kang disaranaké déning International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC). Sistem tata jeneng kasebut dikembangaké kanggo ngganti kaloro sistem lawas kang migunakaké angka Romawi awit kaloro sistem kasebut mbingungaké, migunakaké siji jeneng kanggo sawetara bab kang béda.

Cara nampilaké tabèl périodik[besut | besut sumber]

Tabèl périodik standar[besut | besut sumber]


Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia

Aturan mènèhi warna nomer atom jroning tabel périodik ing dhuwur:

  • Unsur kang nomer atomé awarna biru awujud cuwèr ing kahanan suhu lan tekanan standar (STP),
  • Unsur kang nomer atomé awarna ijo awujud gas ing kahanan STP,
  • Unsur kang nomer atomé awarna ireng awujud padhet ing kahanan STP,
  • Unsur kang nomer atomé awarna abang iku unsur sintetis (tansah awujud padhet ing kahanan STP),
  • Unsur kang nomer atomé awarna klawu (lan warna lataré luwih padhang saka unsur-unsur liyané) durung ditemokaké (unsur kasebut diwènèhi warna miturut sipat kang kira-kira bakal diduwèni déning unsur kasebut nalika ditemokaké).

Tampilan liya[besut | besut sumber]

Lan tabèl périodik kanggo résonansi magnetis.

Panjelasan struktur tabèl périodik[besut | besut sumber]

Cacahing kulit elektron kang diduwèni sawijining atom nentokaké période atom kasebut. Saben kulit nduwèni sawetara subkulit, kang kaisi miturut urutan ing ngisor, sairing karo tambahing nomer atom:

1s
2s           2p
3s           3p
4s        3d 4p
5s        4d 5p
6s     4f 5d 6p
7s     5f 6d 7p
8s  5g 6f 7d 8p
...

Referensi[besut | besut sumber]

  • Mazurs, E.G. (1974). Graphical Representations of the Periodic System During One Hundred Years. Alabama: University of Alabama Press.
  • Bouma, J. (1989). "An Application-Oriented Periodic Table of the Elements". J. Chem. Ed.. 66, 741.

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Kimia

BiokimiaÈlèktrokimiaFarmasiFarmakologiFotokimiaÈlmu bahanKimia analitikKimia anorganikKimia fisikKimia komputasiKimia lingkunganKimia nuklirKimia organikKimia polimèrTèrmokimia
Tabel périodik | Daftar senyawa