Carik (aksara Bali)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Carik
Carik siki Carik kalih Carik pamungkah

Carik ya iku salah siji tandha wacan sajeroning sistem panulisan aksara Bali. Sacara harfiah, tembung carik (basa Bali) tegesé "rampung" (basa Jawaa).[1] Carik siki duwé fungsi padha karo tandha koma sajeroning aksara Latin. Yèn carik siki ditulis kaping pindho lan leté cedhak, jenengé banjur dadi "carik kalih".

Carik kalih utawa Carik pareren (lafal: /pərɛrɛn/; kanthi harfiah tegesé "penghenti") ya iku salah siji tandha wacan sing digunakna sajeroning sistem panulisan aksara Bali, sing fungsiné padha karo tandha titik sajeroning sistem panulisan aksara Latin. Carik pareren digunakna wektu mungkasi ukara, ing pungkasan judhul sawijining karangan, lan ing kidung/kakawin.

Carik pamungkah duwé fungsi padha karo tandha titik loro sajeroning aksara Latin. Lumrahé diangggo ngawali dhialog.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Simpen, hal. 45.

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Tinggen, I Nengah. 1993. Pedoman Owah-owahan Ejaan Basa Bali dengan Aksara Latin dan Aksara Bali. Singaraja: UD. Rikha.
  • Simpen A.B., I Wayan. 1985. Kamus Basa Bali. Denpasar: PT. Mabhakti.