Konsonan bibir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Papan pangucapan
Bibir
Dwibibir
Bibir langit-langit belakang
Bibir rongga-gigi
Bibir-gigi
Lidah-depan
Lidah-bibir
Antargigi
Gigi
Rongga-gigi
Ujung-lidah
Sisi-lidah
Pascarongga-gigi
Rongga-gigi langit-langit
Tarik-belakang
Lidah-belakang
Langit-langit
Bibir langit-langit
Langit-langit belakang
Tekak
Tekak katup-napas
Akar-lidah
Kerongkongan
Kerongkongan katup-napas
Katup-napas
Celah suara

Konsonan bibir utawa Konsonan lambé iku konsonan kang diartikulasi nganggo kaloro lambé (artikulasi dwibibir) utawa mung nganggo lambé ngisor lan untu dhuwur (artikulasi bibir-gigi. Sajeroning Basa Indonésia konsonan dwibibir ya iku /m/ /b/ /p/ lan konsonan bibir-gigi ya iku /f/ /v/ (mung ana ing tembung serapan)

Pembulatan bibir utawa pembibiran bisa uga nyertani artikulasi kang liya, sajeroning basa Indonésia contoné /w/ iku konsonan hampiran langit-langit belakang kang kalambèkaké.

Konsonan bibir dipérang manèh dadi loro anak artikulasi:

Uga delengen[besut | besut sumber]

Wyanjana Kebuk
lambé ilat ngajeng ilat wuri oyod ilat
dwilambé dentalambé denta ronggi. pasc
ronggi.
ronggi
lid.
tarbel. lang. langbel. tekak. hulker. katnap. celsu.
sengau m ɱ n ɳ ɲ ŋ ɴ
letup p b * * t d ʈ ɖ c ɟ k g q ɢ ʡ ʔ
desis ɸ β f v θ ð s z ʃ ʒ ɕ ʑ ʂ ʐ ç ʝ x ɣ χ ʁ ħ ʕ ʜ ʢ h ɦ
hampir. β̞ ʋ ɹ ɻ j ɰ
getar. ʙ r ʀ *
kepak. Wyanjana kepakan bibir gigi ɾ ɽ
dessi. ɬ ɮ * * *
hamsi. l ɭ ʎ ʟ
kepsi. ɺ *
Cathetan: * nandhani durung ana IPA sing resmi