Sa saga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sa saga
Aksara Bali
Bali Sa saga.png
Fonèm:[ɕ], [ʃ]
Warga aksara:talawya
Gantungan:

Sa saga inggih punika salah satunggal aksara wianjana (aksara konsonan) ing aksara Bali ingkang nglambangaken swanten /ɕ/. Manawi Sa saga dipunlatinaken, pramila sinerat "śa".

Wujud[besut | besut sumber]

Sa saga wujud aksara Ga ingkang dipunsukani tandha carik. Ing aksara Jawi wonten sakedhik prabedan.

Aksara Jawi Aksara Bali
Ga Sa murda Ga Carik Sa saga

Fonem[besut | besut sumber]

Miturut cara tradisonal, Sa saga inggih punika warna saking aksara konsonan usma (konsonan desis alur), ingkang kalebet ing warga talawya (konsonan langit-langit). Swanten /ɕ/ ingkang dipunlambangaken déning Sa saga dipunpocapaken kados aksara "sy" utawi "ś" ing tembung: "syukur" (basa Indonesia), śakra (basa Sansekerta).

Panganggenipun[besut | besut sumber]

Sa saga dipun-ginakaken manawi wonten tembung ingkang gadhah swanten /ɕ/, limrahipun asal saking basa non-Bali ingkang dipunlebetaken dhumateng basa Bali, upami basa Sansekerta ugi Jawi Kina. Ing basa Bali, swanten katelah boten dipuntemahi. Saéngga sinaos wonten tembung ingkang sinerat mawi Sa saga, pocapanipun dipunsameaken kaliyan /sa/.

Kaprahipun manawi wonten swanten /s/ (Sa danti) ingkang dipunsusul déning swanten /ja/ (Ya), pramila /s/ kasebat éwah dados /ɕ/. Tuladhanipun: Kaśyapa /kaɕjapə/.

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Tinggen, I Nengah. 1993. Pedoman Perubahan Ejaan Basa Bali dengan Huruf Latin dan Huruf Bali. Singaraja: UD. Rikha
  • Surada, I Made. 2007. Kamus Sanskerta-Indonesia. Surabaya: Penerbit Paramitha.