Kidung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Kidung ya iku tembang kang cakepane basa Jawa Tengahan lan wujudé tembange bisa tembang Tengahan, bisa tembang gedhe, bisa uga tembang macapat. Tuladhané kidung Subrata, Kidung Sudamala, Kidung Dewa Ruci, Kidung Sri Tanjung.

Tuladhané Kidung[besut | besut sumber]

Kidung jatimulya

Ana kudung sun angidung wengi,

Bebaratan duk amrem winaca,

Sang Hyang guru pangdege,

Lumaku sang Hyang Bayu,

Alambeyan asmara ening,

Ngadeg angidung iku,

Yèn kinarya angawula,

Myang lelungan Gusti gething dadi asih,

Syaitan sato sumipang,

Sakathahing upas tawa sami,

Lara raga waluyo nirmala,

Tulak tanggul kang panggawe,

Duduk padha kawangsul,

Ketawuran sagungin sikir,

Ngadam makdum sadaya,

Datanpa pangrungu,

Pangucap lawan panrasa,

Myang paningal kang sedya tumeka napi,

Pangreksaning malaékat,

Jabariail ingkang angemongi,

Milanipun ketetepan iman,

Dadi angandel atine,

Ijrail punika,

Kang rumeksa ing pati urip,

Israil dadi damar,

Padhang sajeroning kalbu,

Mikail kang asung sandhang,

Lawan pangan enggale katekan kapti,

Sabar lan anarimo,

Ya hu dhat myang pamujaning wengi,

Bale aras sesakane mulya,

Kirun saka tangaen panggonané,

Wa nakirun atunggu saka kiwo gadane wesi,

Nulak panggawa ala,

Penggeret taraju rijal,

Ander ander kulhu balik kang linuwih,

Ambalik lara raga