Berthe Morisot

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Berthe Morisot
Edouard Manet - Berthe Morisot With a Bouquet of Violets - Google Art Project.jpg
Berthe Morisot karya Edouard Manet taun (1870)
Bangsa Prancis
Kondhang ing Seniman Pelukis
Obahan Imprésiyonisme

Berthe Morisot lair tanggal 14 Januari 1841 ing Bourges, tilar donya 2 Maret 1895 ing Paris) ya iku sawijining juru lukis misuwur saka Prancis kang duwé ilèn a ant-garde utawa imprésiyonisme [1] Karya Berthe kang pisanan kang paling misuwur kanthi irah-irahan Impression, Sunrise ((asal-usul ilèn imprésiyonisme) [2]. Uga panjenengané mandhégani lan mimpin obahan avant-garde utawa obahan Imprésiyonisme [3][4].Panjenengané dadi salah sijiné unsur feminin saka golongan impresionis kang dihormati lan disegani déning kanca-kanca ilèn impresionis[4]. Ing sawijining rapat panjenenganané tinemu déning sadulur ya iku Edouard Manet, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir, Claude monet kang paling independen sajeroning golongan [3]. Sakabehanè kanca-kanca juru lukis kondhangake déning panjenengané Mallarmé marang kanca-kanca juru nulis[5].

Lelaju karir Berthe Morisot minangka pakembangan jaman bisa ngajuraké karya-karya Berte ing jaman wiwitan dadi seniman. Kaanan mengkene ora disebabake prabawa panjenengané Edouard Manet lan Pierre-Auguste Renoir sadurungé tilar donya [3]. Sawisé panjenengané Gladri Durand-Ruel tilar donya, panjenengan Berthe Morisot nyelenggarakake retrospektif lukisan cèt banyu, gambar pastel lan patung kanthi cacah 400 [3][4].Taun 1983, Elizabeth Kennan, présidhèn Mount Holyoke College lan C. Douglas Lewis, kurator patung ing National Gallery of Art seneng /gumon déning lukisan Berthe Morisot lan panjenengané Mount Holyoke College mutusaké pameran minangka mengèti ambal warsa angka 50 madegé Mount Holyoke College, minangka ngolek retrospektif para senimana ing National Gallery of Art, déning papat sponsor utama pawiyatan luhur/parguruan tinggi.Kang utama tumuju ing ngumpulake karya-karya Berthe Morisot [4]. Berthe Morisot dadi salah sijiné pelopor pangakuan seksisme, déning Sophie Monneret amarga juru lukis wédok panggonan kang kawates ing musiyum.Sajeroning taun pungksan kadadéan wujud rehabilitasi Berthe Morisot.Yeyasan Gianadda kang dumunung ana ing Martigny ing taun 2002 nyelengarakake pamera utamaœuvres4.Marmottan Musiyum didedikasiake minangka ngolek retrospektif gedhé ing wulan Maret nganti Agustus 2012.Kadadean retrospektif kang pisanan kang diwènèhake ing Paris sajeroning 50 taun kapungkur [6].

Biografi[besut | besut sumber]

Kulawarga[besut | besut sumber]

Berthe Morisot au soulier rose peinte par Édouard Manet en 1872, Hiroshima Musiyum of Art

Karya seni lukis Berthe Morisot kanthi irah-irahan sepatu abang didhasaraké déning panjenengané Edouard Manet taun 1872, koleksi Musèum Seni Hiroshima]]

Irah-irahan Maca karya Edma Morisot Berthe Morisot (1867) koleksi Cleveland Musiyum of Art.
Gobillard Bu Theodore, kalairan Yves Morisot dilukis déning panjenengané Edgar Degas ing taun 1869, koleksi Metropolitan Musiyum of Art

Berthe Morisot lair ing kutha Bourges kanthi nama bapa ya iku panjenengané Edme Tiburce Morisot ya iku salah sijiné anggota saka départémèn Cher. Ibu Bertha ya iku keponakanane-saka juru lukis misuwur panjenengané Jean-Honoré Fragonard [7]. Uga kulawarga Berthe boyong menyang Paris ing taun 1852 [7].Berthe uga duwé sadulur sakandhut telu,salah sijiné kanthi nama Yves, lair taun 1838, panjenengané dadi Ny Theodore Gobillard minangka dilukis déning Edgar Degas kanthi irah-irahan Madame Theodore Gobillard, Metropolitan Musiyum of Art, migunakaké médhia cèt lenga dhuwur kanvas ukuran, 54,3 × 65,1cm.Panjenengané Berthe tilar donya ing taun 1893 kanthi umur 55 taun [8].Sadulur nomer loro, ya iku panjenengané Edma, lair taun 1839 - tilar donya 1921 kanthi umur 82 taun, lukisan kang pisanan dipraktekaké déning Berthe, kanthi ngelukis potret ing médhia kanvas taun 1865 (dadi koleksi pribadi)[8].Kaloroné ngadakake pameran kang pisanan ing salon 186410. Edma ninggal donya seniman lukis minangka nglakoni omah-omah déning pasangan prawira wadya segara saka Cherbourg [7]. Sadulur Morisot uga duwé adhik ya iku Tiburce lair ing taun (1848) nama kang dijupuk saka nama asli Bapa Morisot.Kulawarga kang kacukupan utawa sugih, panjenengan Bapa Joseph Guichard ndhidhik anggota kulawarga kanggo dadi juru lukis [8].

Banjur, ing donya lukis Latour lan Horace Lecoq de Boisbaudran nyinaoni kanthi mètodé dhasar lukis Guichard kang tumuju déning Berthe lan Edma panjenengané ketemu ing kutha Louvre [7].Kuluwarga Morisot ing mangsa panas nyewa omah ing Ville d'Avray, saéngga Morisot lan Corot kanthi sinawangan para prawan kang ana ing dalanan Franklin cerak omah kang disewa. Karana Mirot nentang lan ora seneng marang pendhidhikan formal, kaanan kang ndhasari panjenengané ngembangaké ngèlmu déning para rumaja prawan ing sakiteré omah kang di sewa [8].Karakter lukisan kang diduwé karakter èksprèsif migunakaké piso palet déning campuran warna monokromatik kanthi latar mburi suwasana latar omah utawa kaanan saubengé taman kutha [7].

Pameran[besut | besut sumber]

Landscape (médhia cèt banyu), taun 1867, studi anyar dami Normandia (1865) karya Berthe Morisot

Taun 1863, kacathet dadi pratandha ing sajarah seni pameran lukisan lan patung duwé koleksi anyar déning karya-karya lukis Corot. Panjenengané uga nolak limangewu para seniman kang ngajak makarya bareng kanggo pameran kolaborasi.[9].Asebab panolakan Corot,para seniman ndadèkaké sesangaingan ing donya tetandhingan mligi pameran lukis lan patung, kanggo nampung para karya para seniman panjenengané maharaja mbuka panggonan kanggo pameran utawa salon seni [9].Kaanan kang ndadèkaké sadulur Morisot kanggo nyiapake pangiriman karya seni lukis kang pisanan tumuju Salon ing taun 1864. Minangka ngolek ide utawa gagasan kang kreatif panjenengané Morisot nyewa kandang peternakan dumunung ana ing Oise sok diarani " Le Chou"ing cerak Auvers-sur-Oise ing suwasana lan kaanan ing kandang paternakan panejengané Edma lan Berthe ngarap karya-karya lukis Charles-François Daubigny, Honoré Daumier , Emile Zola[10].

Wong tuwa panjenengané Morisot menehake pilihan tinemu déning Manet minangka gegayutan ing sajeroning pameran lukis lan patung [11]. Samono uga Madame Manet uga menehake kaluasan déning Morisot minangka milih lan makarya bareng ing pameran,salah sijiné seniman yaiaku Charles Baudelaire, Emmanuel Chabrier, Charles Cros, James Tissot, Pierre Puvis de Chavannes. Pameran Morisot kang ditekani déning seniman lan panglumpuk panjenengané Jules Ferry lan panjenengané Tiburce Morisot ngecam bebayan Baron Haussmann lan grandioses minangka ngarap proyek-proyek kang ana ing kutha [12]). Sadulur kaloro duwé pangadekan déning lukisan kang dikoleksi ing Gladri Alfred Cadart [13].

Pungkasan ing mangsa panas ing Inggris, panjenegané Bertha miwiwti makarya dadi seniman tunggal. Panjenengané ngelukis sesawangan Kali Pont-Aven Rozbras, makarya bareng déning seniman-seniman misuwur [13]. .Kritikus Emile Zola, ora duwé biji-biji ing gantha lukisan kang digawe uga ora mandang déning lukisan panjenengané Berthe lan Edma Morisot, ing prosès pameran.Ing mangsa iku para seniman lukis wadon kurang duwé auro ing donya lukis kaanan kang ana ing pungkasan mangsa panas didukung déning panjenengané Fantin-Latour kang nyimpulake minangka seniman wadon kurang duwé kaprigelan ing gantha lan tèhnik lukis [14].Berthe ngelanjutake makarya lan ing taun 1869, panjenengané lan adiké minangka lunga lan ngelukis suwasana sesawangan ing pelabuhan Lorient, ing ndhuwur kanvas ukuran 43 5 × 73 cm, kanthi médhia cèt lenga lan dikoleksi ing Galery Seni National [14].

Aliran Impresionis[besut | besut sumber]

Dans la salle à manger, 1875, National Gallery of Art

Eugène Manet à l'Ile de Wight (1875)

Dans les blés (1875) musée d'Orsay

Percher de blanchisseuses, 1875, National Gallery of Art

Femme à sa toilette, 1875

Avant le théâtre, 1975-76, collection particulière

Ing taun 1873 ya iku taun-taun ing mangsa badai ing Paris Prancis. Para seniman kang ditolak sajeroning ing konservatif dadi seniman ing Gladri déning kurator rumangsa gela minangka gantha lan gagasan kang di muat ing lukisan ora digagas [15] · [16].Panjenengané Bertha duwé salah sijiné karya lukis ing médhia kertas 24 × 33 cm.Kadadean kang ngabungake seniman lukis kaya ta, Monet, Pissarro, Sisley, Degas, sarujuk nandatangani piagam ing tanggal 27 Dhésèmber 1873, lan duwé rencana minangka ngadekake Koperasi Masarakat Seniman Prancis kang demen déning seni lukis,patung lan seni kontemporer.Panjenengané Berthe gabung ing organisasi koperasi seniman Prancis minangka bapa Berthe pungkasan tilar donya [17]. Les discussions étaient vives[18]. Pameran kang pisanan diadakaké ing kamar Nadar 35 boulevard des Capucines kanthi kanthi diramèkaké sangalikur seniman berpartisipasi lukis kanthi ilèn aneka warna, Panjenengané Bertha dadi salah sijiné seniman wadon [17].Minangka ndeklarasiaké kamardhikaan panjenengané Manet merango protes saka kurator,seniman lan masarakat déning tèhnik lan gantha kang dianggo [19]. Ing antarané karya lukis lenya (minya) kang di kirim Nadar ya iku: The Cradle (Musée d'Orsay), Pelabuhan Cherbourg, Reading, lan caching, médhia pastel kanthi irah-irahan: Portrait of Miss Madeleine Thomas, The Village Maurecourt.Kacathet ing katalok pameran panjenengané Berthe mamerake karya seni lukis kanthi cacah parbelas karya seni lukis kanthi médhia cèt lenga lan pastel [20].

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Impressionists

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ (ing basa Prancis) [Bert Christensen's Cyberspace Gallery, Berthe Morisot, French, 1841 - 1895 (diundhuh tanggal 12 April 2013)]
  2. ^ Stuckey et al, p. 15
  3. ^ a b c d Berthe Morisot (diundhuh tanggal 12 April 2013)
  4. ^ a b c d Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng internet2
  5. ^ (ing basa Prancis) Monneret, p. 595
  6. ^ (ing basa Prancis) Berthe Morisot à la fondation Gianadda diunduh tanggal 12 April 2013
  7. ^ a b c d e (ing basa Prancis) Berthe Morisot biography (diunduh tanggal 12 April 2013) Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet7" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  8. ^ a b c d Fourreau 1925, p. 11
  9. ^ a b Rouart 1986, p. 10-11 Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet10" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  10. ^ Monique Angoulvent, p. 19
  11. ^ Monneret, p. 596
  12. ^ voir le portrait de madame Loubens
  13. ^ a b Stuckey, Scott Lindsay, p. 24 Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet13" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  14. ^ a b Stuckey, Scott Lindsay, p. 29
  15. ^ Bataille Wildenstein, p. 420
  16. ^ voir une reproduction de Blanche
  17. ^ a b Monneret, p. 231 Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet16" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  18. ^ Higonnet 1995, p. 116
  19. ^ voir Sur la falaise et d'autres pastels
  20. ^ Stuckey, Scott Lindsay, p. 59