Bangsa Prancis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bangsa Prancis

Bangsa Prancis (basa Prancis: Française) ya iku golongan ètnis utawa bebrayan kang nyebut idhèntitas nasionalé minangka bebrayan Prancis lan duwé manéka variasi adhédhasar saben laladan. Kejaba iku, bangsa Prancis uga bisa ditegesi:

  • Padunung Prancis lan/utawa warganagara Prancis.
  • Padunung asli Prancis lan emigran Prancis lan trahé.

Sajarah[besut | besut sumber]

Ing jaman kuna, golongan bebrayan kang jenengé Gaul manggon ing tlatah kang saiki diarani Prancis. Bangsa Gaul ya iku golongan wong Keltik kang ana gegayutané karo wong Wales lan Irlandia. Bangsa Romawi, wong-wong Jermanik lan Norse nginvansi saka sisih kidul, wétan, lan lor tlatah Prancis. Bangsa Roman mènèhi katentreman kanggo bangsa Gaul lan Ukum Romawi dadi dhasar hukum Prancis modhèren. Jeneng Prancis dijupuk saka panguwasa Jermanik "Franks". Akèh rakyat kang manggon ing Prancis wétan laut duwé simbah buyut bangsa Jermanik. Rakyat Normandy kang manggon ing Prancis kidul-kulon duwé simbah buyut bangsa Norse kang biyèn manggon ing tlatah iku.

Basa[besut | besut sumber]

Basa kang akèh digunakaké déning sing ndunungi asli Prancis ing Prancis lan ing njaba Prancis ya iku basa Prancis. Sawijining basa Romawi lan uga ana kang nyerep saka basa Kelt (Gaulia), sarta basa Jermanik mliginé basa Frank.

Kajaba basa Prancis, sing ndunungi asli Prancis ing Prancis uga nggunakaké basa Arpitan, Pikardia, lan Occitan. Wong Prancis liya ing Prancis uga nganggo basa Breton, sawijining basa Keltik, Basque, Elsass, Alemania (sawijining dhialèk basa Jerman), Katalan, Korsika, lan Arab.