Zirkonium

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
40 itriumzirkoniumniobium
Ti

Zr

Hf
Zr-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom zirkonium, Zr, 40
Dhèrèt kimia logam transisi
Golongan, Période, Blok 4, 5, d
Panampilan putih kapérakan
Zr,40.jpg
Massa atom 91.224(2) g/mol
Konfigurasi elektron [Kr] 4d2 5s2
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 8, 18, 10, 2
Ciri-ciri fisik
Fase solid
Massa jenis (watara suhu kamar) 6.52 g/cm³
Massa jenis cair ing titik lebur 5.8 g/cm³
Titik lebur 2128 K
(1855 °C, 3371 °F)
Titik umob 4682 K
(4409 °C, 7968 °F)
Kalor peleburan 14 kJ/mol
Kalor panguapan 573 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) 25.36 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K 2639 2891 3197 3575 4053 4678
Ciri-ciri atom
Struktur kristal hexagonal
Bilangan oksidasi 4
(amphoteric oxide)
Elektronegativitas 1.33 (skala Pauling)
Energi ionisasi
(detil)
ke-1: 640.1 kJ/mol
ke-2: 1270 kJ/mol
ke-3: 2218 kJ/mol
Jari-jari atom 155 pm
Jari-jari atom (terhitung) 206 pm
Jari-jari kovalen 148 pm
Lain-lain
Sifat magnetik no data
Resistivitas listrik (20 °C) 421 nΩ·m
Konduktivitas termal (300 K) 22.6 W/(m·K)
Ekspansi termal (25 °C) 5.7 µm/(m·K)
Kecepatan suara (pada wujud kawat) (20 °C) 3800 m/s
Modulus Young 68 GPa
Modulus rigiditas 33 GPa
Nisbah Poisson 0.34
Skala Mohs 5.0
Kakerasan Vickers 903 MPa
Kekerasan Brinell 650 MPa
Nomor CAS 7440-67-7
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
88Zr syn 83.4 d ε - 88Y
γ 0.392D -
89Zr syn 78.4 h ε - 89Y
β+ 0.902 89Y
γ 0.909D -
90Zr 51.45% Zr stabil kanthi 50 neutron
91Zr 11.22% Zr stabil kanthi 51 neutron
92Zr 17.15% Zr stabil kanthi 52 neutron
93Zr syn 1.53×106y β- 0.060 93Nb
94Zr 17.38% Zr stabil kanthi 54 neutron
96Zr 2.8% >3.9×1020y β-β-  ? 96Mo
Referensi

Zirkonium kuwi logam putih kapara klawu kang arang tinemu ing alam bébas. Logam iki nduwèni lambang kimia Zr, nomer atom 40, massa atom relatif 91,224.

Logam zirkonium dipigunakaké jroning teras reaktor nuklir amarga tahan korosi lan ora nyerep neutron. Zircaloy minangka aliase zirkonium kang wigati kanggo panyerapan nuklir, kayadén nyalut bagéan-bagéan bahan bakar.

Zirkonium akèh tinemu jroning mineral kayata zirkon lan baddelyit. Baddeleyit dhéwé minangka oksida zirkonium kang tahan marang suhu luar biasa dhuwuré saéngga dipigunakaké kanggo pelapis tanur.



Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Zirkonium&oldid=814080"