Stadion Olimpico

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Koordinat: 41°56′1.99″N 12°27′17.23″E / 41.9338861°N 12.4547861°E / 41.9338861; 12.4547861

Stadio Olimpico
Olimpico
Lokasi Roma, Italy 
Koordinat 41°56′1.99″N 12°27′17.23″E / 41.9338861°N 12.4547861°E / 41.9338861; 12.4547861Koordinat: 41°56′1.99″N 12°27′17.23″E / 41.9338861°N 12.4547861°E / 41.9338861; 12.4547861
Pelepasan tanah 1901
Dibuat 1910
Dibuka 1930
Direnovasi 1990
Diperbesar 1990
Pemilik Italian National Olympic Committee
Permukaan Grass
105 × 68 m
Arsitèk Annibale Vitellozzi[1]
Kapasitas 72,698
Pemakai
S.S. Lazio
A.S. Roma
1960 Summer Olympics
1975 Summer Universiade
1987 World Championships in Athletics

Stadio Olimpico iku salah siji panggon olahraga kang paling gedhe ing kutha Roma, Italia. Stadion iki ana ing komplek olahraga Italico Foro ing sisih lor kutha Roma. Stadion iki digunakake kanggo bal-balan. Stadion iki digunakake dening grup bal-balan saka Liga Italia Seri A, S.S. Lazio lan A.S. Roma.[2] Stadion iki uga isa digunakake kanggo kabeh olahraga, saliyane iku uga isa digunakake nggelar pertunjukan musik. Sasuwene iki, stadion iki wis kaping telu di dandani.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

1930, Stadion del Cipressi[sunting | sunting sumber]

Wiwitane stadion Olimpico diarani Stadion dei Cipressi. Stadion iki dirancang lan dibangun ing proyek Mussolini Foro (Forum Mussolini), kang genti jeneng Foro Italico sabubare perang. Anggone gawe konstruksi diwiwiti nalika taun 1901, kanthi pimpinan Turinese Angelo Frisa lan arsitek Enrico Del Debbio. Stadion iki dadi ing taun 1910. Nalika taun 1920, stadion iki digedhekake suaya kapasitas penontone tambah, (35.000 lungguh, 55.000 ngadek, lan 65.000 maksimal. Nalika nggedheake stadion iki, sing nyekel proyeke iku Frisa lan arsiteke Luigi Moretti Walter lan insinyur Achille Pinotello, rampung taun 1928. Ing stadion iki nduweni kapasitas panggon senam lan olahraga, ana uga panggon rapat. Stadion iki tau diparani dening Adolf Hitler nalika tanggal 1 Januari 1930. Nalika taun 1940 anggone mbangun stadion iki mandhek amarga perang.

1950, Stadio dei Centomila[sunting | sunting sumber]

Nalika sasi Desember 1950, stadion iki dibukak meneh. Banjur stadion iki dibangunmeneh karo insinyur Carlo Roccatelli. Nalika taun 1951, Roccatelli mati, banjur anggone bangun stadion iki diterusake dening arsitek Annibale Vitellozzi. Saiki stadion iki isa nampung 100.000 wong (banjur stadion iki dijenengi Stadio dei Centomila, sadurunge 1960). Stadion iki uga digunakake kanggo Olimpiade XVII. Stadion iki diresmikake nalika tanggal 17 Mei 1953 nalika ana bal-balan Italia mungsuh Hongaria.

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ worldstadiums.com
  2. ^ (id)forum.vivanews.comS.S. Lazio (diundhuh tanggal 12 Agustus 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Stadion_Olimpico&oldid=877817"