Busan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kutha Metropolitan Busan
Lokasi
Lokasi Busan ing Koréa Kidul
Jeneng basa Korea
Hangul: 부산광역시
Hanja: 釜山廣域市
Alihaksara Anyar: Busan Gwang-yeoksi
McCune-Reischauer: Pusan Kwangyŏksi
Data lan statistik(2005
Jembar: 763,30km²
Pedunung: 3.711.268 jiwa
Kapadhetan: 4.862,1 jiwa/km²
Pamérangan administratif: 15 gu
ISO 3166-2: KR-26
Situs resmi: http://www.busan.go.kr/

Kutha Metropolitan Busan, uga dikenal minangka Pusan, iku sawijining kutha plabuhan lan Kutha Metropolitan ing kidul-wétan Koréa Kidul. Kanthi populasi watara 4 yuta, Busan minangka metropolis kaloro paling gedhé sawisé Seoul. Kutha sing padhet pedunungé iki dumunung ing lembah Kali Nakdong, kanthi gunung-gunung minangka tapel wates ing sisih wétan lan kulon. Busan dumunung ing 35°6'10" lor, 129°2'25" wétan (35.102778, 129.040278).[1]

Busan minangka tuan omah Asian Games 2002 lan uga dadi tuan omah Piala Donya FIFA 2002.

Transportasi[sunting | sunting sumber]

  1. Sepur - Busan kahubung menyang kutha-kutha gedhé liya liwat jaringan rèl sepur lan dalan tol. Sawisé wiwit operasi sepur cepet KTX let Busan-Seoul bisa ditempuh jroning 2 jam. Jinis kréta liya sing operasi ya iku Saemaul lan Mugunghwa.
  2. Subway - Busan nduwèni jaringan subway lan sa iki nembé rong jalur.
  3. Udhara - Busan nduwèni bandhar udhara internasional sing dumunung ing Gimhae.
  4. Segara - Ana kapal ferry sing ngubungaké Busan karo Jeju.

Pamérangan administratif[sunting | sunting sumber]

Busan dibagi kepada 15 "Gu" (distrik/ward) lan 1 "Gun" (kaya karesidhènan).

  • Buk-gu (북구; 北區)
  • Busanjin-gu (부산진구; 釜山鎭區)
  • Dong-gu (동구; 東區)
  • Dongnae-gu (동래구; 東萊區)
  • Gangseo-gu (강서구; 江西區)
  • Geumjeong-gu (금정구; 金井區)
  • Haeundae-gu (해운대구; 海雲臺區)
  • Jung-gu (중구; 中區)
  • Nam-gu (남구; 南區)
  • Saha-gu (사하구; 沙下區)
  • Sasang-gu (사상구; 沙上區)
  • Seo-gu (서구; 西區)
  • Suyeong-gu (수영구; 水營區)
  • Yeongdo-gu (영도구; 影島區)
  • Yeonje-gu (연제구; 蓮堤區)
  • Gijang-gun (기장군; 機張郡)

Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ [1]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Busan&oldid=831555"