Manila

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kota Manila
Lungsod ng Maynila
Lambang Manila
Peta lokasi Manila
Koordinat 14°35' N 121° E
Negara Filipina
Wilayah Wilayah Ibukota Nasional
Tanggal Jadi 10 Juni 1574
Walikota Jose L. Atienza, Jr.
Luas wilayah 38.55 km2
Penduduk 1.581.082 (2000)
 - Kepadatan 41.014/km2
Bahasa Bahasa Tagalog, Bahasa Inggris
Zona PST(UTC+8)
Situs resmi http://www.manila.gov.ph

Manila (Maynila ing basa Filipino) punika ibukitha Filipina. Kitha punika dumunung wonten ing sisi wétan Teluk Manila ing pulo paling ageng lan paling ler Filipina, Luzon. Senajan taksih wonten sawetawis panggénan tiyang mlarat, kitha punika minangka salah satunggiling kitha kosmopolitan donya lan daerah metropolitanipun dados pusat ekonomi, budhaya, pendidikan lan industri negari punika. Manila asring kasebat Mutiara Orient.

Manila punika daerah metropolitan kanthi pedunung langkung saking 10 yuta jiwa. Metropolis punika kasebat Metro Manila, nanging asring namung dipun cekak dados Manila kémawon déning tiyang manca negari, nggadhahi 17 kitha lan munisipal. Artikel punika namung mbahas kithanipun; pirsani Metro Manila kanggé artikel bab daerah metropolisipun.

Kitha punika minangka kitha paling padat nomer kalih ing Filipina saksampunipun kitha Quezon, tilas ibukitha Filipina.

Manila lan daerah sakubengipun dipun dadosaken satunggil minangka Metro Manila kanggé nggampilaken pengaturan daerah pertumbuhan super cepat punika. Wekdal punika, kitha lan metropolisipun minangka pusat budhaya lan ekonomi. Nanging kitha punika ugi nggadhahi masalah over-populasi, kemacetan, lan polusi.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Jaman Pra-Spanyol[sunting | sunting sumber]

Manila wiwitanipun arupi satunggiling pemukiman muslim ing sungapan Kali Pasig ing pesisir Teluk Manila. Salah setunggil perkiraan asal naminipun inggih punika saking ukara may nilad ingkang sacara harafiah maknanipun "wonten nilad". Nilad piyambak artosipun tuwuhan bakau akembang pethak ingkang tuwuh ing daerah punika wau.

Wonten ing tengah abad ka-16, tlatah sakubengipun Manila dipun préntah déning tiga rajah inggih punika: Rajah Sulayman lan Rajah Matanda ing komunitas sisih kidulipun Kali Pasig lan Rajah Lakandula ing sisih Lèr. Para rajah wau ugi ngawontenanken hubungan kaliyan Kesultanan Brunei, Sulu, lan Ternate ing Cavite.

Duginipun Spanyol[sunting | sunting sumber]

Taun 1570, satunggiling ekspedisi Spanyol ingkang dipun pimpin déning Miguel López de Legazpi dumugi Manila. Andhahanipun, Martín de Goiti, késah saking Cebu lan saduginipun dhateng Manila, dipun tampi déning tiyang Tagalog muslim. Senaos makaten, Goiti tetep nyerang Manila kanthi pasukan ingkang agengipun 300 orang. Legaz dugi setaun malih lan mujudaken perdamaian kaliyan para rajah. Piyambakipun ndamel satunggiling dewan kota kanthi anggota 15 jalmi. Intramuros ingkang dipun kubengi déning tembok dipun wangun kanggé nglindhungi para penjajah Spanyol. Tanggal 10 Juni 1574, Raja Phillip II saking Spanyol maringi gelar Insigne y Siempre Leal Ciudad ("Distinguished and Ever Loyal City") dhumateng Manila. Manila dados ibukitha Filipina taun 1595 lan dados pusat perdhagangan perak trans-Pasifik.

Wisata[sunting | sunting sumber]

Panggénan Misuwur ( Landmarks)[sunting | sunting sumber]

Chancery of the American Embassy in Manila

Mal[sunting | sunting sumber]

  • Avenida Rizal (Rizal Avenue)
  • Escolta Street
  • Quiapo/Plaza Miranda/Carriedo Street/Quiapo Churcg area
  • 168 Shopping Mall-Divisoria
  • Divisoria Flea Market
  • Ever Gotesco Manila Plaza (C.M.Recto Street)
  • Harrison Plaza (SM Harrison; Shopwise; Rustan's), Macario Adriatico Street, Malate
  • Isetann Department Store (Recto and Quiapo)
  • Palengke or Pamilihan sa ilalim ng tulay (lit. "marketplace under the bridge" - a center for indigenous Filipino products
  • Quiapo Bargain Center, home of endless bargain goods
  • Robinson's Place-Manila, Pedro Gil St., Ermita
  • SM City Manila (Located In Navidad Lopez St Corner Arocceros St Ermita Manila in front of the Manila City Hall)
  • SM City San Lazaro (Located In Felix Huretas corner A Lacson Avenue Sta Cruz Manila)
  • SM Sta. Mesa (Ramon Magsaysay Blvd. boundary Quezon City and San Juan)
  • SM Department Store Harrison Plaza
  • SM Department Store - Quiapo
  • Tutuban Center-Divisoria (Cluster Building, Centermall & Primeblock)
  • University Mall

Museum[sunting | sunting sumber]

  • Bahay Tsinoy
  • Intramuros Light and Sound Museum
  • Museo ng Maynila (Museum of Manila)(Pre-War Army-Navy Club Bldg.), Rizal Park
  • National Museum of the Filipino People, Rizal Park
  • Main National Museum, Padre Burgos Street
  • Museo Pambata (Children's Museum)(Pre-War Elk's Club Bldg.), Rizal Park
  • Parish of the Our Lady of the Abandoned - Sta. Ana (pre-Spanish artifacts)
  • Plaza San Luis, Intramuros
  • San Agustin Church Museum, Intramuros
  • The Museum - De La Salle University-Manila, Taft Avenue, Malate
  • UST Museum of Arts and Sciences

Ugi Pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala Jawi[sunting | sunting sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Manila&oldid=812315"