Plabuhan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pelabuhan Tanjung Priok

Plabuhan yaiku fasilitas kang nan ing pinggir samudra, kali, utawa tlaga kanggo sandhar kapal lan mindhahaké barang kargo lan penumpang.[1] Plabuhan biasané duwé alat-alat kang dirancang mligi kanggo ngamot lan mbongkar muatan kapal-kapal sing labuh.[1] Crane lan gudhang nganggo alat pendingin uga disediakaké dening pihak pengelola utawa swasta kang duwé kepentingan.[1] Kerep uga ing saubengé plabuhan dibangun fasilitas penunjang kaya pabrik pengalèngan lan pemrosèsan barang.[1] Peraturan Pemerintah RI No.69 Taun 2001 ngatur ngenani plabuhan, fungsi lan penyelengaraan pelabuhan.[2]

Jinis Pelabuhan[sunting | sunting sumber]

(Adhedasar PP N.69 Taun 2001)

  1. Miturut Alame
  2. Miturut Peleyanane
  3. Lingkup Pelayaran
  4. Kapal kang oleh manggon
  5. Wilayah pengamanan bea cukai
  6. Kegiatan pelayaran
  7. Peranan


Tembung plabuhan segara digunakaké kanggo nangani kapal-kapal segara.[3] Pelabuhan perikanan yaiku pelabuhan kang digunakake kanggo berlabu kapal-kapal penangkap iwak lan dadi panggon kanggi distribusi lan pasar iwak.[3] Klasifikasi pelabuhan perikanan ana 3, yaiku: Plabuhan Perikanan Pantai, Plabuhan Perikanan Nusantara, an Plabuhan Perikanan Samudra.[3] Kang kudu digatekake supaya plabuhan bisa kanggo:

  • Ana kanal-kanal segara kang lumayan jero (minimum 12 meter)
  • Ana Perlindungan saka angin, ombak, dan bledeg
  • Akses transportasi penghubung kaya sepur lan truk.

Plabuhan utama donya[sunting | sunting sumber]

Pelabuhan Wellington nalika wengi

Peringkat plabuhan donya miturut volume lalu-lintas momotan kargo kontainer (jroning yutan TEU) (2004):

  1. Plabuhan Hong Kong Tiongkok | 21.9
  2. Plabuhan Singapura Singapura | 20.6
  3. Plabuhan Shanghai Tiongkok | 14.6
  4. Plabuhan Shenzhen Tiongkok | 13.7
  5. Plabuhan Pusan Koréa Kidul | 11.3
  6. Plabuhan Kaohsiung Taiwan | 9.7
  7. Plabuhan Rotterdam Walanda | 8.3
  8. Plabuhan Los Angeles Amérika Sarékat | 7.3
  9. Plabuhan Hamburg Jerman | 7.0
  10. Plabuhan Dubai Uni Emirat Arab | 6.4
  11. Plabuhan Antwerp Belgia | 6.0
  12. Plabuhan Long Beach Amérika Sarékat | 5.8
  13. Plabuhan Klang Malaysia | 5.2
  14. Plabuhan Qingdao Tiongkok | 5.1
  15. Plabuhan New York/New Jersey Amérika Sarékat | 4.4
  16. Plabuhan Jakarta Indonesia

Sumber: Situs Pelabuhan Klang
Lihat juga: Situs infoplease untuk peringkat pelabuhan dunia, 2003

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Suyono, RP, Capt. Sipping, Pengangkuta Intermodal Ekspor Impor Melalui Laut,2003, Jakarta: Penerbit PPM.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Plabuhan&oldid=869099"