Plabuhan Shanghai

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Yangshan-Port-Containers.jpg

Plabuhan Shanghai, mangggon ing kutha Shanghai, yaiku plabuhan kang ana ing segara ucul lan uga plabuhan kali.[1] Taun 2010, Shanghai wis ngluwihi Singapura dadi plabuhan kontainer paling sibuk ing donya. Plabuhan Shanghai nangani 29,05 yuta TEU, déné plabuhan Singapura kalah setengah yuta TEU saka plabuhan Shanghai.[2]

Géografi[sunting | sunting sumber]

Plabuhan Shanghai madhep ing Segara Cina Wétan, lan teluk Hougzhou madhep sisih kidul. Kalebu muara kali dawa (Yangtze), kali Huangpu, lan kali Qiantang.[3]

Administrasi[sunting | sunting sumber]

Plabuhan Shangai dikelola déning Shanghai International Port (Group) Co., Ltd. (SIPG) kang ngantèkaké Shanghai Port Authority ing taun 2003.[4] SIPG yaiku perusahaan publik, kang saham kapamilikané ana ing Pamaréntah Kutha Shanghai yaiku 44,23%.[4]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Saksuwéné Wangsa Ming, apa kang saiki yaiku kutha Shanghai yaiku bagéyan saka Provinsi Jiangsu (sithik wilayahé ana ing wilayah Provinsi Zhejiang).[4] Nalika Shanghai dadi bagéyan saka Wangsa Yuan, kutha iku isih cilik.[4] Panggoné ana ing muara kali Yangtze ndadèkaké kutha iki dadi kutha dagang ana ing jaman Wangsa Qing, khususé ing éra Kaisar Qianlong.[4] Alon-alon plabuhan Shanghai bisa nganti tekan plabuhan Ningbo lan plabuhan Guangzhou lan dadi plabuhan paling gedhé ing China nalika kuwi.[4] Taun 1842, Shanghai dadi plabuhan umum, lan dadi salah siji kutha dagang ing donya.[4] Wiwitané abad kaping-20, Shanghai dadi kutha paling gedhé wilayahé ing Timur Jauh, lan uga plabuhan paling gedhé ing wilwyah Timur Jauh.[4] Taun 1949, nalika Komunis nguwasani Shanghai, padagangan internasional ing Cina mudhun drastis.[4] Kawicaksanan ékonomi Républik Rakyat Cina nglumpuhaké infrastruktur Shanghai lan perkembangané.[4]

Zona plabuhan[sunting | sunting sumber]

Plabuhan Shanghai dipérang dadi 5 lokasi kerja[4]:

Ékonomi[sunting | sunting sumber]

Plabuhan Shanghai wigati banget kanggo transportasi ing dhaérah kali Yangtze lan régol paling wigati ing padagangan internasional. Nglayani wilayah-wilayah provinsi-provinsi Anhui, Jiangsu, Zhejiang lan Henan kang pendhudhuké padhet, dhaérah indhustri kang kuwat lan sèktor tetanèn kang maju.[5]

Data[sunting | sunting sumber]

  • 1984: 100 yuta tons (jt)
  • 1999: 186 yuta
  • 2005: 443 yuta
  • 2006: 537 yuta
  • 2007: 561 yuta
  • 2008: 582 yuta kargo dan 28 yuta TEU[6]
  • 2009: 590 yuta[6]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Plabuhan_Shanghai&oldid=830620"