Angin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tuladha angin puting beliung

Angin kuwi hawa sing obah merga rotasi bumi lan anané tekanan udara ing sakupengé.[1] Aliran munggahé hawa panas lan mudhuné hawa atis diarani konveksi.[1]

Jénis Angin[sunting | sunting sumber]

Umumé, angin kapantha dadi angin lokal lan angin musim. [2] Angin lokal ana telung macem, yaiku:[2]

  1. angin darat lan angin laut
  2. angin gunung lan angin lembah
  3. angin ribut lan angin puyuh

Angin musim utawa angin periodik ana limang jénis, yaiku.[1] [2]

  1. Angin Passat
  2. Angin Anti Passat
  3. Angin Barat
  4. Angin Timur
  5. Angin Monsun (muson)

Angin pancèn ora bisa disawang nanging angin bisa diukur.[3] Piranti kanggo ngukur angin yaiku.[3]

Anémométer
  1. Anémométér, yaiku piranti kanggo ngukur bantèré angin.
  2. Wind vane, yaiku alat kanggo mangerténi arah angin.
  3. Windsock, yaiku alat kanggo mangerténi arah angin lan ngira-ira gedhé lan banteré angin kasebut. Padatan diènggo ing bandara–bandara.

Faktor Dumadiné Angin[sunting | sunting sumber]

Faktor-faktor dumadine angin yaiku.[4]

  1. Gradién barometris, yaiku wilangan sing nuduhaké béda tekanan udara saka 2 isobar sing adohé 111km. Saya gedhé gradién barometrisé, saya cepet obahé angin.
  2. Posisi panggonan. Banteré angin ing cedhak khatulistiwa luwih cepet saka panggonan sing adoh saka garis khatulistiwa.
  3. Dhuwuré panggonan. Saya dhuwur panggonan, saya banter angin. Kuwi merga pengaruh gaya gésék sing ngalangi obahe angin.
  4. Wèktu. Angin nalika awan luwih banter tinimbang angin wayah bengi.

Mupangat Angin[sunting | sunting sumber]

Manfaaté angin yaiku:[5]

  1. Kanggo ngobahaké perahu layar.
  2. Kanggo tènaga listrik.
  3. Kanggo instrumen sing ngréwangi pesawat take-off utawa landing.
  4. Kanggo ngilangi hawa panas lan gerah.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c feedfury(kaunduh tanggal 13 April 2011)
  2. ^ a b c neochemical(kaunduh tanggal 13 April 2011)
  3. ^ a b [1](kaunduh tanggal 17 April 2011)
  4. ^ wartawarga.gunadarma(kaunduh tanggal 20 April 2011)
  5. ^ intl.feedfury
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Angin&oldid=829692"