Wahhabisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
اللہ کا نام.jpg
Rukun Islam
Sahadat · Salat · Pasa
Jakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Kuran · Malaékat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Mukamad
Nabi & Rasul · Sakabat
Ahlul Bait
Kutha suci
Mekkah ·Madinah · Yérusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Éjrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitèktur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitèktur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Tèks & Ukum
Kuran ·Kadis · Sunah
Fiqih · Fatwa · Saréngat
Madahab
Sunni
Kanapi ·Kambali
Maliki ·Sapingi
Singah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Wahhabisme inggih punika obahan kaagamaan[1] atau cabang[2] saking agami Islam. Gerakan punika dipunsebaraken déning teolog Muslim abad angka 18 (Muhammad bin Abdul Wahhab) saking Najd, Arab Saudi, ingkang mbudidaya ngresiki "jiwa" Islam saking "angka boten murnian". Wahhabisme punika dados wujud dominan Islam ing Arab Saudi.[3]

Wahhabi sampun nyebaraken prabawa dhateng donyaning Muslim kanthi cara paring panyurung dana saking masjid Saudi, sekolah lan program sosial. Doktrin utami Wahhabi inggih punika Tauhid, Keesaan Allah.[4] Ibn Abd-al-Wahhab dipunprabawai seratan-seratan karya Ibnu Taimiyah lan nakenaken interpretasi klasik Islam, ngekeni lan ngandhelaken Alquran lan Kadis.[4]

Wahhabi boten sarujuk kaliyan raos "kemerosotan moral ingkang dipunraosaken lan kelemahan pulitik" ing Ujung Arab lan ngutuk menapa ingkang dipunanggep minangka penyembahan berhala, kultus populèr tiyang-tiyang kudus, lan kuil lan tindakan dhateng kuburan.[4]

Tetembungan "Wahabi" lan "Salafi" (sarta tiyang-tiyang ahli hadist) asring dipunangge gegantosan, nanging Wahabi ugi sampun dipunsebat minangka "orientasi tartemtu wonten ing Salafisme",[2] sapérangan orientasi nganggep ultra-konservatif lan sesat.[5][6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. "Wahhābī". Encyclopaedia Britannica Online. Dibukak ing 2010-12-12.
  2. a b "Wahhabi". GlobalSecurity.org. 2005-04-27. Diarsip saka sing asli ing 2005-05-07. Dibukak ing 2008-05-10. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "global" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  3. Glasse, Cyril, The New Encyclopedia of Islam, Rowan & Littlefield, (2001), pp.469-472
  4. a b c Esposito 2003, k. 333
  5. Washington Post, For Conservative Muslims, Goal of Isolation a Challenge
  6. John L. Esposito, What Everyone Needs to Know About Islam, p.50