Temu putih

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Temu putih
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Ordo: Zingiberales
Kulawarga: Zingiberaceae
Marga: Curcuma
Jinis: C. zedoaria
Jeneng binomial
Curcuma zedoaria
(Christm.) Roscoe

Temu putih (Curcuma zedoaria (Christm.) Roscoe syn. Curcuma pallida Lour. (Heyne)) iku kalebu famili Zingiberaceae kang biasa digunakaké kanggo uborampe obat-obatan lan empon-empon, temu putih uga diarani temu kuning, Herbal iki biasa digunakaké kanggo bumbu masak lan campuran jamu [1].

Jeneng liya[besut | besut sumber]

Curcuma zedoaria (Berg) Roscoe, temu putih(Melayu), fung ngo su(Cina), zedoary [2]

Khasiaté temu putih[besut | besut sumber]

Rimpangé Temu putih kena kanggo tamba penyakit, antarané:

Efek Farnamakologis

Kandungané temu putih[3][besut | besut sumber]

Morfologis temu putih[besut | besut sumber]

  • Batangé rimpang ana ing ngisor lemah, warnané soklat enom lan soklat tua, ning jeroné putih atawa putih rada biru, anduwèni wujud kang bunder lan aromatilc.
  • Godhong tunggal, pelepah godhong batang semu, warnané ijo soklat tua, akehé godhong 2-9 lembar, dawa lanset 2,5 kali ambané saka godhong kang paling amba, pucuké lancip, anduwèni rambut semu, ijo atawa ijo campur soklat ungu ning balung godhong, 43–80 cm atawa luwih.
  • Kembang majemuk mbentuk bulir,ning ketiak rimpang primer. spatha lan brachtea; rata-rata 3-8 x l,5-3,5 cm. Kelopak 3 daun, putih atawa kekuningan, tengahing abang atawa soklat rada abang, 3 –4 cm. Mahkota: 3 daun, putih kemerahan, tinggi rata-rata 4,5 cm.
  • Benang sari 1 buah, ora sempuma, bunder telur kuwalik, kuning terang, 12-16 x 10–115 mm, tangkai 3 5 x 2–4 mm, kepala sari putih, 6 mm.
  • Woh: anduwèni rambut, rata-rata 2 cm. Waktuné ngembang Agustus - Mei. Tukul ning laladan tropis, 750 m dpI ning Jawa dibudidayakaké kanggo tetanduran obat lan bumbu.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b republika.co.id dipununduh tanggal 12 April 2011
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w www.ibudanbalita dipununduh tanggal 12 April 2011
  3. ^ a b c d e f g h i Iptek.net dipununduh tanggal 12 April 2011
  4. ^ a b c www.gizi.net dipununduh tanggal 11 April 2011
  5. ^ Prabawa pemberian ekstrak kering rimpang temu putih (Curcuma zedoria.Rosc.) per oral terhadap beberapa parameter gangguan ginjal pada tikus putih jantan dipununduh tanggal 12 April 2011