Temu putih

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Temu putih
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Ordo: Zingiberales
Kulawarga: Zingiberaceae
Marga: Curcuma
Jinis: C. zedoaria
Jeneng binomial
Curcuma zedoaria
(Christm.) Roscoe

Temu putih (Curcuma zedoaria (Christm.) Roscoe syn. Curcuma pallida Lour. (Heyne)) iku kalebu famili Zingiberaceae kang biasa digunakaké kanggo uborampe obat-obatan lan empon-empon, temu putih uga diarani temu kuning, Herbal iki biasa digunakaké kanggo bumbu masak lan campuran jamu [1].

Jeneng liya[besut | besut sumber]

Curcuma zedoaria (Berg) Roscoe, temu putih(Melayu), fung ngo su(Cina), zedoary [2]

Khasiaté temu putih[besut | besut sumber]

Rimpangé Temu putih kena kanggo tamba penyakit, antarané:

Efek Farnamakologis

Kandungané temu putih[3][besut | besut sumber]

Morfologis temu putih[besut | besut sumber]

  • Batangé rimpang ana ing ngisor lemah, warnané soklat enom lan soklat tua, ning jeroné putih atawa putih rada biru, anduwèni wujud kang bunder lan aromatilc.
  • Godhong tunggal, pelepah godhong batang semu, warnané ijo soklat tua, akehé godhong 2-9 lembar, dawa lanset 2,5 kali ambané saka godhong kang paling amba, pucuké lancip, anduwèni rambut semu, ijo atawa ijo campur soklat ungu ning balung godhong, 43–80 cm atawa luwih.
  • Kembang majemuk mbentuk bulir,ning ketiak rimpang primer. spatha lan brachtea; rata-rata 3-8 x l,5-3,5 cm. Kelopak 3 daun, putih atawa kekuningan, tengahing abang atawa soklat rada abang, 3 –4 cm. Mahkota: 3 daun, putih kemerahan, tinggi rata-rata 4,5 cm.
  • Benang sari 1 buah, ora sempuma, bunder telur kuwalik, kuning terang, 12-16 x 10–115 mm, tangkai 3 5 x 2–4 mm, kepala sari putih, 6 mm.
  • Woh: anduwèni rambut, rata-rata 2 cm. Waktuné ngembang Agustus - Mei. Tukul ning laladan tropis, 750 m dpI ning Jawa dibudidayakaké kanggo tetanduran obat lan bumbu.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b republika.co.id dipununduh tanggal 12 April 2011
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w www.ibudanbalita dipununduh tanggal 12 April 2011
  3. ^ a b c d e f g h i Iptek.net dipununduh tanggal 12 April 2011
  4. ^ a b c www.gizi.net dipununduh tanggal 11 April 2011
  5. ^ Prabawa pemberian ekstrak kering rimpang temu putih (Curcuma zedoria.Rosc.) per oral terhadap beberapa parameter gangguan ginjal pada tikus putih jantan dipununduh tanggal 12 April 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Temu_putih&oldid=1097169"