Nifas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Nifas inggih punika getih ingkang medal saking farjinipun tiyang istri sasampunipun nglairaken, punika taksih arupi getih kempel (alaqoh) utawi daging kempel (mudghoh) wekdal medalipun getih punika sadèrèngipun 15 dinten nglairaken (wiladah). Saksampunipun nglairaken boten langsung ngedalaken getih ananging resik (naqo') rumiyin lajeng ngedalaken getih. Medalipun getih punika sadèrèngipun langkung 15 dinten tetep mau getih nifas, lajeng wekdal ing antawisipun nglairaken lan ngedalaken getih kasebat kétung nifas ananging boten dipunhukumi nifas tegesipun sakkathah-kathahipun nifas ingkang 60 dinten punika kétung saking nglairaken ananging boten medal getih,ananging sadèrèngipun medal getih dipunhukumi suci. Sahinggo wajib salat, pasa, lan sakpiturutipun. Ananging yèn medalipun getih langkung 15 dinten minangka getih punika mau getih haid.

Wekdal nifas[besut | besut sumber]

Nifas punika paling sakedhik saktetes (majjah) tegesipun asal wonten getih ingkang medal namung sakedhik punika sampun saged diarani nifas. Laminipun nifas hiyo 40 dinten ngantos 60 dinten. Manawi getih nifas medal langkung 60 dinten punika mau istikhadloh ing dalem nifas, inggih punika sepalihipun nifas, sepalihipun malih getih ingkang risak (suci), lan sepalih ingkang lintu punika getih haid. Ananging manawi boten langkung 60 dinten sedayanipun punika nifas.

Gambar werni-werni getih sasampunipun nglairaken[besut | besut sumber]

Tanggal medalipun getih Katrangan
- - Paling sekedhikipun nifas.
W __________40 - Umumipun nifas (40 dinten).
I _______________________60 - Paling laminipun nifas (60) dinten.
L _______________________60 - Istikhadloh.
A 14___________40 - (1-14) nifas ing dalem itungan boten ukum (wajib pasa, salat)

(15-40) nifas biyasa.

D 16________30 - (1-16) suci (17-30) haid tanpa nifas.
A 14__________40 - (1-14) nifas ing dalem itunganipun lan ukum sasampunipun saktetes getih

adhus lajeng salat, pasa nanging boten sah (15-40) : nifas biyasa.

H ________36 50__________65 - Getih awal (1-36), getih akir (51-60) sedoyonipun nifas uga kendelipun getih ingkang dados pemisah (37-50) amargi pasa romadhon ingkang dipunlampahi ing mriki tetep wajib.
________30 46__________60 - Getih awal (1-30), nifas kendel (31-46) : suci, lan getih akir (47-60) : haid.
____________60 62______65 - Getih awal (1-60) : nifas kendel (sadinten-sedalu) : suci, getih akir (62-65) haid.

Katrangan :

  1. Tiyang istri ingkang nembé nifas dipunharomaken nglampahi perkawis ingkang harom kanggé tiyang haid, kados adus kagem suci. Manawi getih nifas taksih medal boten angsal adus wiladah. Dados, adus wiladah bebarengan kaliyan adus nifas sasampunipun getih punika kendel.[1].
  2. Manawi getih nifas kendel sadèrèngipun ngantos 60 dinten, dipunwajibaken adus, lajeng salat lan pasa (romadhon). Ananging manawi getih medal malih, lajeng adus, salat, lan pasa punika boten sah miturut qoul assahb.
  3. Ingkang dipunmaksud getih ingkang kendel inggih punika manawi dipunlebokake kapas ngantos panggènan ingkang boten katingal wekdal tiyang istri punika ndhodhog, kapas punika sasampunipun dimedalaken tetep resik boten kengeng getih.

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. ^ Saifulloh, Mohammad:"Fiqih Islam Lengkap", kaca 127. Terbit Terang, 2005

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  • Ardani, Muhammad. 1992. "Risalah Haid, Nifas, dan Istikhadloh". Surabaya: Al-Miftah.
  • Kelahiran. [1]
  • ولادة [2]