Nifas

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Nifas inggih meniko getih ingkang medal saking farjinipun tiyang istri saksampunipun nglairaken, meniko taksih arupi getih kempel (alaqoh) utawi daging kempel (mudghoh) wekdal medalipun getih meniko sakderengipun 15 dinten nglairaken (wiladah). Saksampunipun nglairaken mboten langsung ngedalaken getih ananging resik (naqo') rumiyin lajeng ngedalaken getih. Medalipun getih meniko sakderengipun langkung 15 dinten tetep kasebut getih nifas, lajeng wekdal ing antawisipun nglairaken lan ngedalaken getih kasebat kaetung nifas ananging mboten dipun hukumi nifas arthosipun sakkathah-kathahipun nifas ingkang 60 dinten meniko kaetung saking nglairaken ananging mboten medal getih,ananging sakderengipun medal getih dipunhukumi suci. Sahinggo wajib sholat, pasa, lan sakpiturutipun. Ananging yen medalipun getih langkung 15 dinten minangka getih meniko kasebut getih haid.

Wekdal nifas[sunting | sunting sumber]

Nifas meniko paling sekedhik saktetes (majjah) arthosipun asal wonten getih ingkang medal namung sekedhik meniko sampun saged diarani nifas. Laminipun nifas hiyo 40 dinten ngantos 60 dinten. Menawi getih nifas medal langkung 60 dinten meniko kasebut istikhadloh ingdalem nifas, inggih meniko sepalihipun nifas, sepalihipun malih getih ingkang risak (suci), lan sepalih ingkang lintu meniko getih haid. Ananging menawi mboten langkung 60 dinten sedhoyonipun meniko nifas.

Gambar werni-werni getih saksampunipun nglairaken[sunting | sunting sumber]

Tanggal medalipun getih Katrangan
- - Paling sekedhikipun nifas.
W __________40 - Umumipun nifas (40 dinten).
I _______________________60 - Paling laminipun nifas (60) dinten.
L _______________________60 - Istikhadloh.
A 14___________40 - (1-14) nifas ingdalem itungan mboten hukum (wajib pasa, sholat)

(15-40) nifas biasa.

D 16________30 - (1-16) suci (17-30) haid tanpa nifas.
A 14__________40 - (1-14) nifas ingdalem itunganipun lan hukum saksampunipun saktetes getih

adhus lajeng sholat, pasa nanging mboten sah (15-40) : nifas biasa.

H ________36 50__________65 - Getih awal (1-36), getih akhir (51-60) sedoyonipun nifas uga kendelipun getih ingkang dados pemisah (37-50) amargi pasa romadhon ingkang dipunlampahi ing mriki tetep wajib.
________30 46__________60 - Getih awal (1-30), nifas kendel (31-46) : suci, lan getih akhir (47-60) : haid.
____________60 62______65 - Getih awal (1-60) : nifas kendel (sedinten-sedalu) : suci, getih akhir (62-65) haid.

Katrangan :

  1. Tiyang istri ingkang nembe nifas dipunharomaken nglampahi perkawis ingkang harom kangge tiyang haid, kados adus kagem suci. Menawi getih nifas taksih medal mboten angsal adus wiladah. Dados, adus wiladah bebarengan kaliyan adus nifas saksampunipun getih meniko kendel.[1].
  2. Menawi getih nifas kendel sakderengipun ngantos 60 dinten, dipunwajibaken adus, lajeng sholat lan pasa (romadhon). Ananging menawi getih medal malih, lajeng adus, sholat, lan pasa meniko mboten sah miturut qoul assahb.
  3. Ingkang dipunmaksud getih ingkang kendel inggih meniko menawi dipunlebokake kapas ngantos panggenan ingkang mboten ketingal wekdal tiyang istri meniko ndhodhog, kapas meniko saksampunipun dimedalaken tetep resik mboten kengeng getih.

Cathetan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Saifulloh, Mohammad:"Fiqih Islam Lengkap", kaca 127. Terbit Terang, 2005

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

  • Ardani, Muhammad. 1992. "Risalah Haid, Nifas, dan Istikhadloh". Surabaya: Al-Miftah.
  • Kelahiran. [1]
  • ولادة[2]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nifas&oldid=834434"