Taun Anyar Imlèk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Taun Baru Imlek
New Year Scene.jpg
Malam Taun Baru Imlèk ing Meizhou, Cina
Dipèngeti terutamanya di peradaban Asia Timur
Jinis Cina, kabudayan, agama Buda
Ancas Hari kapisan kalender Tionghoa (qamari)
Karaméan atur sapala Tahun Baru, perhimpunan kulawarga, jamuan sekeluarga.
Tanggal ing 2017 28 Januari
Tanggal ing 2018 16 Fèbruari
Tanggal ing 2019 5 Fèbruari
Tanggal ing 2020 25 Januari
Gegayutan Perayaan Tanglung yang mengakhiri karaméan ini

Taun Anyar Imlèk iku dina riyadi wigati kanggoné wong Tionghoa.[1] Prayaan taun baru imlek diwiwiti ing dina sepisanan sasi sepisanan (Cithakan:Lang-zh; pinyin: zhēng yuè) ing pananggalan Tionghoa lan diakhiri karo Cap Go Meh 十五冥 元宵节 ing tanggal kaping limalas nalika bulan purnama.[1] Malem taun baru imlek kaloka kanthi jeneng Chúxī kang tegesé "malam pergantian taun".[1]

Ing Tiongkok, adat lan tradhisi tlatah ana gandeng cenengé karo prayaan taun baru imlek.[1] Kagiyatané lumrahé mangan utawa perjamuan nalika malam taun baru lan ana pistakembang api.[1] Sanajan pananggalan Imlèk kanthi cara tradhisional ora nggunakaké nomer taun malar, pananggalan Tionghoa ing njaba Tiongkok kerep dinomeri saka pamaréntahan Huangdi.[1] Saora-orané saiki ana telung taun kang angkané 1 kang digunakaké para ahli, saéngga nalika taun 2009 masehi taun Tionghoa bisa dadi taun 4707, 4706, utawa 4646.[1]

Taun baru Imlèk dirayakaké ing tlatah kang nduwéni populasi suku Tionghoa.[2] Taun baru imlèk dianggep dina libur kanggoné wong Tionghoa lan nduwéni daya ing prayaan taun baru ing nagara-nagara kang dadi tapel wates géografis Tiongkok.[2] Saliyané iku budaya wong Tionghoa uga saya ngrembaka, umpamané Koréa, Mongolia, Nepal, Bhutan, Vietnam, lan Jepang (sadurungé taun 1873).[2] Ing dharatan Tiongkok, Hong Kong, Macau, Taiwan, Singapura, Indonésia, Malaysia, Filipina, Thailand, lan nagara-nagara liyané utawa tlatah kanthi populasi suku Han taun baru imlèk dirayaké ing kabèh masarakat lan wis dadi péranganing budaya tradhisional saka nagara-nagara iku.[2]

Sadurungé Dinasti Qin, tanggal prayaan kanggo mbukak taun durung cetha.[2] Ana kang mbukak taun nalika sasi 1, ya iku nalika jaman Dinasti Xia, sasi 12 nalika jaman Dinasti Shang, lan sasi 11 nalika jaman Dinasti Zhou ing Cina.[2] Sasi wuntu kang dianggo mestékaké tanggalan Tionghoa padha karo mubéngé bumi kang muteri srengéngé, sawisé sasi 12 banjur ditambah, angger-angger iki digawé wiwit Dinasti Shang (miturut chatetan balung ramalan) lan Zhou (miturut Sima Qian).[2]Kaisar Cina kang sepisanan ya iku Qin Shi Huang ngukuhaké yèn taun Tionghoa diwiwiti ing sasi 10 ing 221 SM.[2] Nalika 104 SM, Kaisar Wu kang nalika iku mimpin Dinasti Han ngukuhaké sasi 1 dadi sasi kanggo mbukak taun nganti saiki.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g Budaya Tionghoa budaya-tionghoa.net(dipunundhuh tanggal 2 Juli 2011)
  2. a b c d e f g h i Perayaan Tahun Baru Imlek tionghoa.com(dipunundhuh tanggal 2 Juli 2011)