Kembang api

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kembang api
Suwasana Warsa Enggal gedhé dhéwé sadonya ing kutha Sydney

Kembang api ya iku materi kang bisa njeblug. Kembang api uga nduwéni daya njeblug kang cilik piroteknik.[1] Kembang api lumrahé dianggo panglipur, amarga kembang api nduwéni efek lampu kang éndah.[1] Kembang api uga digunakaké nalika ana karaméan taun baru utawa dina-dina wigati liyané.[1] Lumrahé dianakaké pertunjukan kembang api.[1] Kembang api ngasilaké patang efek primer ya iku swara, cahya, pega, lan materi kang bisa mabur kaya ta confetti).[1] Kembang api dirancang supaya bisa mbledhos saéngga ngasilaké cahya kang warna-warna kaya ta abang, oranye, kuning, ijo, biru, ungu, lan pérak .[1] Pertunjukkan kembang api wis dadi kagiyatan umum ing donya lan kalebu kagiyatan pista kultural lan religius.[1]

Kembang api tinemu ing Cina kanggo medén-medéni roh jahat.[2] Saliyané nganggo kembang api uga kena digunakaké bubuk mesiu.[2] Kembang api uga digunakaké ing karaméan lan féstival kaya ta Tahun Baru Imlek lan Féstival Bulan ing tengah mangsa palastra.[2] Negara Cina kalebu nagara kang ngasilaké lan ngeskpor kembang api paling akèh ing donya.[2]

Sanajan katon apik, nanging kudu ati-ati yèn nyumet kembang api.[2] Kembang api nduwéni efek panas, saéngga bisa njalari tatu yèn kena geniné.[2] Wektu mbledhos wujud lan wernané kembang api béda-deda siji lan sijiné, saéngga yèn diblédhosaké bareng bakal nggawé efek cahya kang apik lan katon éndah.[2] Cacahé lan suwéné uripé cahya ing kembang api uga kena diatur.[2] Carané kanthi ngukur bahan-bahan kimia kang minangka nggawé kembang api.[2] Dhapuré kembang api uga warna-warna.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g kembangapiku.com(dipunundhuh tanggal 23 Juni 2011)
  2. a b c d e f g h i j travel.kompas.com(dipunundhuh tanggal 23 Juni 2011)


Cithakan:Kagunan-stub